Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Czujnik przeladowania.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    alfa Gtv 2.0 TB

Domyślnie Czujnik przeladowania.

Witam . ciesze sie z jazdy gtv turbo .
    Mam mbc . cisnienie paliwa jest podniesione . ogolnie przygotowana pod cisnienie 1.2 bar
    Ale czasem na 3.4.5 potrafi przeladowac i musze uruchamiac silnik ponownie . i pytanko gdzie sie znajduje ten czujnik przeladowania oraz czy moze macie inne wyjscoe z tego problemu ??

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

sam byłem zdziwiony ale nie ma czujnika ciśnienia w kolektorze dolotowym, czy też jak to nazwałeś czujnika przeładowania. Byłem pewny że każdy silnik turbo powinien go mieć ale niestety tak nie jest. Silnik informacje bierze z przepływomierze i czujnika ciśnienia atmosferycznego. Na podstawie tych danych wylicza sobie jakie jest ciśnienie... Jak łatwo zauważyć, system ten jest bardzo niedokładny i podatny na wszelkie nawet drobne usterki. Wystarczy jedna mała nieszczelność za przepływką i wyliczenia nie pokrywają się ze stanem faktycznym.

U mnie po zamontowani MBC zauważyłem że potrafi zacząć szarpać przy 1,1 bara a czasem jak rozkręce mocniej mbc to nawet chwilowo potrafi pojechać na 1,2-1,3 i nic się mu nie dzieje... Rozwiązaniem jest montaż ECU mastera i dodatkowych czujników... Bez tego tuning tego silnika to... a powstrzymam się od jego negowania, bo znowu mnie tu wyznawcy TB będą linczować
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    alfa Gtv 2.0 TB

Domyślnie

Czyli zbieram na ecu mastera. ale wczesniej moze zamontuje zawor bezpieczenstwa na 1.3 bar . properfekt mi taki zrobilby . a moze zamiast tej zrabanej przeplywki dac przelotowy czujnik powietrza maf nr jak maja w nowszych autkach

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

Cytat Napisał schewa Zobacz post
    dac przelotowy czujnik powietrza maf nr jak maja w nowszych autkach
    Tak jak ci poradziłem w innym temacie, idź w kierunku ecumastera... Bez rzeźby nie zapakujesz tu zwykłej przepływki... Musiał byś mieć jakiegoś mocno kumatego elektronika. Seryjne ECU sa dość archaiczne a firmy działające w Polsce nie chcą się podejmować takich prac. Wolą klepać nudny chiptunig TDI niż brać się za takie projekty - po części to nie ma się co dziwić

Jaki zawór bezpieczeństwa masz na myśli ? Bo z tego co piszesz to masz już MBC + wskaźnik doładowania, które powinny spełaniać rolę właśnie takiego zaworu. Czy standardowy zawór do regulacji WG (pierburg) zostawiłeś podpięty do elektroniki czy go całkowicie odłączyłeś ?
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    alfa Gtv 2.0 TB

Domyślnie

To tak mam properfekta . a pierburga odlaczylem od elektroniki bo sypal bledami do ecu . zawor tako ze jak mam doladowanie np woeksze niz 1.3 bar to sie otwiera jak blow off i opuszcza co za duzo by nie bylo overboosta za doozego tylko taki jak istawoe ale wodze ze zamiast brac pol srodki kupic boscha maf i ecu i dac do strojenia