Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

Za te pieniądze chciałeś bezwypadkowe 2.4?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no wlasnie nie chcialem nic juz pisac w tym temacie bo zaraz sie ktos znajdzie, ze za 40 tys moze byc po dzwonie

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Hej!
    Czy rzeczywisty przebieg rzędu 200 - 250 tyś km. w 159 to już pchanie się w problemy?
    Wiem, że dużo zależy od utrzymania itp., ale chciałbym znać opinie posiadaczy AR 159 z takim przebiegiem.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał ProMyst Zobacz post
    Hej!
    Czy rzeczywisty przebieg rzędu 200 - 250 tyś km. w 159 to już pchanie się w problemy?
    Wiem, że dużo zależy od utrzymania itp., ale chciałbym znać opinie posiadaczy AR 159 z takim przebiegiem.
    Sam sobie odpowiedziałeś - wszystko zależy od utrzymania, stanu silnika i jego eksploatacji.

Jeśli silnik jest suchy ( nie mylić z umytym ) nie ma żadnych niepokojących objawów ,wycieków, stuków, świstów etc. to można się zastanowić.

Jak zapewne zauważyłeś 99 procent samochodów na sprzedaż ma licznik 180 000 bez względu czy to rocznik 2000 czy nowszy.

Prawda jest przeważnie inna niż to zachwajają sprzedawcy. Najlepszym rozwiązaniem jest sprowadzenie samochodu samodzielnie lub nabycie od osoby zaufanej. ( wiem, że dobrze się "mówi" ) ale jeśli inwestujesz większą ilość pieniędzy to trzeba mieć pewność, że nabywamy to czego oczekujemy. Jest kilka miejsc (komisów) w Polskce gdzie nie należy kupować.
    Należy pamiętać ,że rocznik 2009 czy 2010 może mieć spokojnie przejechane 200 tyś km. a im starsze tym wiadomo....

W każdym razie zawsze polecam sprawdzenie samochodu przed kupnem w serwisie, który zajmuje się naprawą AR i posiada odpowiedni sprzęt diagnostyczny.

Użytkownik Rowerzysta Avatar stopek
    Mieszka w
    Gubin, Poland
    Auto
    Audi A5 8T Coupe 3.0 240KM

Domyślnie

Ja mam na liczniku 218 tyś km i jest ok, jeżeli wymieniasz wszystko na czas itd. to ani zawieszenie nie daje oznak, że jest "wytłuczone" a silnik nie pracuje gorzej. Poprzednią Alfę z silnikiem 1.9 16v miałem z przebiegiem 112 tys, a obecną mam 218. Praca obu silników jest porównywalna

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Czyli ogólnie 159 jeśli była prawidłowo użytkowana i przebieg jej jest rzeczywisty to 200 tyś. km nie powinno robić problemów?
    Po prostu zastanawiam się czy kupować auto z przebiegiem ok. 190 tyś czy raczej szukać z mniejszym, a troszkę gorzej wyposażonym.
    Auta mają 4 lata.
    Miałem do czynienia z niemieckimi autami które były eksploatowane do 350 tyś km i nie było z nimi problemu. Oczywiście mówimy o autach poprzedniej generacji, które nie posiadały DPF, EGR itp. a sprzęgło nie padało po 120 tyś.

Użytkownik Rowerzysta Avatar stopek
    Mieszka w
    Gubin, Poland
    Auto
    Audi A5 8T Coupe 3.0 240KM

Domyślnie

Cytat Napisał ProMyst Zobacz post
    Czyli ogólnie 159 jeśli była prawidłowo użytkowana i przebieg jej jest rzeczywisty to 200 tyś. km nie powinno robić problemów?
    Po prostu zastanawiam się czy kupować auto z przebiegiem ok. 190 tyś czy raczej szukać z mniejszym, a troszkę gorzej wyposażonym.
    Auta mają 4 lata.
    Miałem do czynienia z niemieckimi autami które były eksploatowane do 350 tyś km i nie było z nimi problemu. Oczywiście mówimy o autach poprzedniej generacji, które nie posiadały DPF, EGR itp. a sprzęgło nie padało po 120 tyś.
    Dokładnie, najwięcej zobaczysz po przejechaniu się autem, jak pracuje silnik. Ja moją kupiłem gdy miała 195tys a teraz ma 218. Jedynie wymieniłem w niej świece żarowe i olej z filtrami. Chcę moją teraz sprzedać bo planuję zamienić ją na 2.4, ale myśle że w nich też nie ma co się obawiać przebiegu. Lepiej mieć zadbane i serwisowane auto z większym przebiegiem, niż niepewne z małym.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie

Witajcie,

Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem tego forum i kocham się (póki co platonicznie) w Alfa Romeo. Czas jednak zmaterializować swoje marzenia, więc przymierzam się do zakupu AR 159.

Podczas przeglądania allegro i otomoto przykuły moją uwagę poniższe egzemplarze. Czy mieliście z nimi do czynienia? Wszelkie uwagi i komentarze mile widziane i z góry za nie dziękuję!

Najbardziej podoba mi się ta, ale wydaje się dziwnie tania jak na przebieg i wiek:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jtd...C31837135.html

Co o niej myślicie?

Ciekawa jest również poniższa, ale widzę, że już długo jest na allegro. Zastanawia mnie czy coś z nią nie tak, czy to kwestia tego, że AR są "trudnosprzedawalne"

http://allegro.pl/show_item.php?item=4226367184

Kolejna za około 30k:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-poo...C28769574.html

Zastanawia mnie też zupełne przeciwieństwo, jeżeli chodzi cenę i wiek (cena byłaby o wiele przyjaźniejsza dla stanu konta ). Pytanie: czy w takiej cenie można kupić przyzwoitą 159?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33119412.html

I jeszcze jedna z podobnej półki cenowej. Auto od miłośnika marki, więc może jest znana tu na forum?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33178957.html

Kolejna za około 25k (widzę, że fotel kierowcy jest trochę przymęczony - czy to znamiona o wiele wyższego przebiegu niż podawany?)

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-cza...C32747983.html

Jeszcze raz dzięki za wszelkie opinie na temat powyższych!

Pozdrawiam,
    Arek

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

moje dwie AR sprzedalem niemal błyskawicznie, trudna sprzedawalność to mitologia dla ludzi, nie umiejących znaleźć klienta. Problemem AR jest raczej spadek wartości ale jak kochasz samochody, spadek wartości skody nie będzie czynnikiem decydującym dla kupna skody (rozumiesz, co mam na mysli?).
    Niemniej, zbyt tanie auta omijaj, akurat 159 trzyma ceny; nie wierzysz? Polecam mobile.de i autoscout.de

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie

Dzięki. Spadek wartości nigdy nie był dla mnie priorytetem, bo z reguły i tak spędzam z ukochanym autem około 5 lat (w takim okresie nawet spadek wartości Skody byłby odczuwalny ;-) ). Co do zbyt tanich Alf, zwerfikuję ceny z zagranicznymi portalami - dzięki. Chwalonemu komisowi tez się przyjrzę :-)

Pozdrawiam,
    Arek

Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka