Ok Jadę dzisiaj pozamawiać części i teraz zostaje już tylko wybór mechanika.Zastanawiam się tylko nad jeszcze jedną kwestią. Mianowicie jestem ciekaw czy przymulenie auta i słabsza elastyka znikną po wymianie uszczelki.
Ok Jadę dzisiaj pozamawiać części i teraz zostaje już tylko wybór mechanika.Zastanawiam się tylko nad jeszcze jedną kwestią. Mianowicie jestem ciekaw czy przymulenie auta i słabsza elastyka znikną po wymianie uszczelki.
No i częściowo po problemie.
Obyło się bez wymiany uszczelki pod głowicą,bo okazało się że płyn sączył się z węża przy silniku.Temat znikajacego płynu został załatwiony.Ale ostatnio zauwazyłem że chyba zaczynaja odzywać się zawory bo dość mocno klapią jak silnik pracuje.Ponoć w tym silniku reguluje je się podkładkami więc to jeszcze mam do zrobienia.Ale martwi mnie cały czas brak odpowiedniej dynamiki auta tzn jest przymulone!!!no i dalej rano kopci na niebiesko i wyrzuca śmierdzące spaliny.Pytanie do was koledzy czy uważacie że rozregulowane zawory mogą być przyczyną problemu???Zależy mi na waszych opiniach bo dzięki forum udało mi się zrobić wiele żeczy przy aucie o których normalnie nie miałbym pojęcia więc wasze opinie na ten temat są dla mnie na wagę złota.
słuchaj a może rozrząd masz przestawiony? nie wiem czy z tego powodu dym byłby niebieski ale napewno auto byłoby przymulone i nadmiernie kopciło... upewnij się...
No ale jak się upewnić.?????
Zawory reguluje się co 40tys km - drastyczne zaniedbanie w tym temacie prowadzi do urwania grzybka zaworu i demolki silnika. Zwórć uwagę tak jak kolega napisał na rozrząd
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Moim skromnym zdaniem to uszczelka, albo turbina, albo jedno i drugie skoro płyn wciąga. miałem tak samo z tym dymieniem i turbo poszło do regulacji, potem jak ręką odjąl. Wirnik w turbo był "rozbiegany" jak to okreslił macher od regeneracji i całe wnetrze wylądowało nowe.
Byłem dzisiaj u znajomego mechaniora bo coś mnie natchneło na regulację zaworów.Zdjeliśmy pokrywkę zaworów mechanior wziął szczelinomierz i ...masakra.Zawory totalnie rozregulowane.Każdy zawór rozregulowany.Różnice zaczynają sie od 0,30 i konczą na 0.50.Na tym zaworze gdzie brakuje 0,50 wałekrozrzadu zaczął się już wycierać. Po wyjęciu podkładek regulacyjnych masakra....Każda inna szlifowane,kombinowane jedne oryginalne inne z czegoś innego.Jakbym spotkał tego h..a co to robił to bym go na gałęzi nad stawem powiesił(czemu nad stawem - bo jakby się nie powiesił to jest szansa że by się utopił). Jak ten samochód wogóle chodził to nie wiem.A ja w głowe zachodzę czemu więcej pali ,czemu jest przymulony....Dzisiaj zamówiłem podkładki w ASO. Mam nadzieję że po regulacji moja czarnula zacznie jeździć tak jak powinna. <zlyy>
Jaki koszt podkładek, bo ja też sie przymierzam do regulacji?
po 20-25 PLN za sztukę.Sprawdź dokładnie jakich potrzebujesz bo trzeba dokładnie dobrać grubość
Silnik 150kM to jest 20 V i jeszcze zakładali regulowane zawory :?: