Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: [145] Wysokie spalanie

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Wychodzi na to że najlepiej jeździć z pełnym bakiem i kiedy wskazówka dochodzi do ostatniej kreski przed rezerwą dolewać do pełna.

Tiga
    Gość

Domyślnie

Ja zawsze tankuje do pełna , kiedy zapali się rezwrwa znowu tankuje do pełna . Łatwo obliczyć ile pali wtedy.

shyha
    Gość

Domyślnie

Mi też wychodzi koło 15 (cykl bardziej miejsko mieszany). Trochę deptam, nie powiem ale myślę, że główną winowajczynią jest zepsuta Lambda (to fakt a nie domysł) i może termostat (tylko w korkach dochodzi do połowy skali)...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław/Kobyla Góra
    Auto
    156 '00 1.9 JTD 105KM

Domyślnie Re: Wysokie spalanie

Cytat Napisał QBA
    Cytat Napisał pavvel
    Ostatnio w jednym z tematów pisałem o wysokim spalaniu mojej 145-tki.
    15l/100km na mieście i ~11,7l/100km na trasie.

Pojechałem na komputer i nie było żadnych błędów, również żadnych związanych z sondą lambda.
    Wymieniłem termostat bo w budzie non-stop zimno a temperatura przy ostatnich przymrozkach trzymała się na 50 stopniach :/. Mechanik powiedział mi, że tak wysokie spalanie mógł powodować wadliwy termostat, który nie zamykając obiegu powodował cały czas jazdę na półssaniu.

Jeszcze nie zalałem do pełna i nie miałem możliwości sprawdzić czy spalanie faktycznie się unormowało czy nie, ale patrząc od wczoraj na wskaźnik paliwa mam wrażenie że jest tak jak było :/

Powiedzcie mi, czy to że na kompie nie wyszły żadne błędy związane z sondą nie musi oznaczać że z nią może faktycznie jest coś nie tak?
    Jaka może być inna przyczyna tak wysokiego spalania jeśli sonda i termostat działają prawdiłowo???

Z góry dzięki za pomoc. Chwilo jestem w kropce
    Jak bys dobrze poszukał to znalazl bys mojego posta z tym samym problemem gdy kupiłem okolo 2 lata temu 145 z silnikiem 1.6 boxera.
    Zaraz po zakupie sprawdzając spalanie wychodziły mi wyniki takie same jak u ciebie, mialem, zdrowy silnik i wszystko bylo z nim dobrze, spalanie spadło mi po jakis 2-3 tygodniach jazdy, a jedno co zmieniłem to styl jazdy, poprostu nauczyłem sie jezdzic tym autem dynamicznie i zarazem ekonomicznie zawsze tak jest przy przesiadce z jednego auta w drugie
    Najwyraźniej słabo szukałem :wink:
    Wymiana termostatu trochę pomogła, ale nie dużo. Teraz już to wiem QBA Wtedy jeszcze byłem nieświadomy i szukałem przyczyny w mechanice.