Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Tarcze/klocki przednia oś

Użytkownik Rowerzysta Avatar PiotrasPoznan
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 146 1.6 boxer czekam na 164/155/75?

Domyślnie

Witam. Miałem się brać za wymianę jutro tarczy i klocków ale dziś z rana dziwny przypadek.. odpaliłem samochód, ruszyłem i poczułem że pojazd praktycznie nie hamuje(hamulec wchodził bardzo lekko w podłoge i tak jakby nie reagował), wróciłem natychmiast do siebie i auto odstawiłem, przed chwilą poszedłem zobaczyć czy może coś sie 'naprawiło' i jest problem takiej natury że hamulec kompletnie nie chce wejść w podłoge, nie wchodzi nawet kawałek... Dodam że przez ostatnie dni na przedniej osi coś się ocierało (pewnie tarcze z klockami lub ich brakiem?) Pytanie, wymieniać jutro te tarcze z klockami, czy to coś pomoże? Na co spojrzeć, jak działać, co mogę zrobić sam.. Nie jestem w stanie dojechać do mechanika chyba że laweta...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

No to w końcu jak zachowuje się ten pedał hamulca najpierw piszesz że bardzo lekko a potem że kompletnie nie chce wejść w podłoge. Jeżeli wchodził lekko i do tego jeszcze coś ocierało to sprawdź czy nie jest urwany przewód hamulcowy elastyczny, i sprawdź czy jest płyn hamulcowy w zbiorniczku bo może gdzieś ucieka.

Użytkownik Rowerzysta Avatar PiotrasPoznan
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 146 1.6 boxer czekam na 164/155/75?

Domyślnie

Z tego co napisałem wynika że podczas ruszenia rano pojazdem pedał hamulca kompletnie nie reagował, samochód nie hamował więc wróciłem, kilka h później poszedłem zobaczyć czy się coś czasem ine 'naprawiło' i poczułem ten twardy pedał na zgaszonym i odpalonym silniku. Odpowietrzyć układ ham? Zbiorniczek z płynem hamulcowym jest praktycznie pełny

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

Mozesz sprawdzic czy jest podcisnienie łączące serwo z kolektorem dolotowym. Ale tak Myśle że klocki i tacze sa na tyle juz zużyte że tLoczek się już bardzo wysunął i już może się klinować kantować. Dobrze jest przy wymianie tarcz rozebrać zaciski i sprawdzić stan tłoczka i gumowych uszczelnień i wyczyścić wszystko i potem nasmarować pastą do tłoczków hamulcowych.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klakierr
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.9JTD, 2000r.

Domyślnie

Zestaw naprawczy nie jest drogi, wymienic tez latwo. Wez rower, pojedz do motoryzacyjnego i rozbieraj

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka