Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Instalacja audio - okablowanie

Użytkownik Świeżak Avatar saybot
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4jtdm

Domyślnie Instalacja audio - okablowanie

Nie znalazłem tematu więc zakładam nowy. Jeśli nadaje się do Tuning\car audio to niech mod przeniesie.
    Rozpocząłem mały projekt nad zrobieniem głośnej Brery, jako że silnik diesel power swoim dźwiękiem nie powala, trzeba to nadrobić dobrym dźwiękiem w kabinie.
    I etap to położenie okablowania. Mam już komplet i chciałbym go położyć i tutaj pytanie- gdzie kłaść. Tunel środkowy? Pod wykładziną przy listwie? Ważne tylko żeby "+" nie szedł blisko reszty kabli.
    Do położenia "+" 20mm2 z aku do kabiny (najlepsze rozwiązanie okolice bezpieczników w kabinie przez kanał serwisowy koło ogranicznika drzwi, dalej tak jak wiązka kabli w drzwiach, prosto pod blotnik => kabel wyjdzie w okolicy przedniego błotnika koło podnośnika gazowego maski ) i dalej z reszta kabli (chinche 3 kanały, sterowanie, 6x przewód głośnikowy 2,5mm2 etc.) or radia do bagażnika.

Zanim będę rozbebeszał cokolwiek może ktoś ma jakieś doświadczenie w którym miejscu najmniej inwazyjnie można położyć kable do bagażnika.
    Ostatnio edytowane przez saybot ; 21-05-2014 o 10:28

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

Ja z doświadczenia mogę Ci powiedzieć że bardzo wygodnie kładzie się kable z boku auta ( przynajmniej w matizie, mojej 147mce i cinquecento XD ) Wychodzisz sobie nadkolem jak piszesz wyżej, ściągasz listwy progowe przy drzwiach pod nie ładnie wsadzasz 12+ i chinche + rem jeśli idzie wzmak do bagażnika) z tyłu zdejmujesz boczek, (3 drzwiowe) potem pod kanapą ( u mnie wystarczyło ją podnieść) i jesteś kablami w bagażniku, kładz od strony kierowcy choć może być tam już wiązka idąca na tył auta ale to w niczym nie przeszkadza, minusa sobie złapiesz gdzieś w bagażniku, np na śrubie trzymającej zapas koła albo gdzieś na pasie tylnym przy światłach

no i nie zapomnij o tym dużym bezpieczniku przy aku, jeśli pamiętasz jak to wyglądało u mnie

jak coś od piątku jestem w koszalinie i służę radą i pomocą

~ taka była piękna ! :C