Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: PILNIE: Foto uszczelki przedniej szyby

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam, to ubezpieczyciel nie przyznał uszczelki. W takim przypadku warsztat powinien wezwać ubezpieczyciela w celu nowej wyceny, a nie zakładać starą. I to warsztat powinien wiedzieć jak postępować w przypadku wymiany szyb i uszczelek w konkretnych modelach. Jeżeli korzystasz z OC to masz prawo jechać do ASO i wtedy dostaniesz zapewne nową uszczelkę (teraz już jest przysłowiowa musztarda po obiedzie). Jeżeli z AC to ubezpieczyciel ma prawo wskazać warsztat, jeżeli naprawa jest bezgotówkowa. Nie zmienia to jednak faktu, że warsztat powinien wezwać ubezpieczyciela, jeżeli wycena jest niewystarczająca, a naprawa niezgodna z nakazami producenta. Co do szyby to jestem prawie pewien, że pękła nie z powodu uszczelki tylko z wady jaką miała lub najprościej mówiąc źle ją wklejono. Jak naprawiasz z OC, to zawsze przysługuje ci samochód zastępczy - ubezpieczyciel jest do tego zoobowiązany.
    PS
    Jaki jest producent szyby, która pękła?

Użytkownik Świeżak Avatar antares
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ZAR939 X9 2.4JTD 147KW

Domyślnie

Cytat Napisał pajch Zobacz post
    O ile dobrze pamiętam, to ubezpieczyciel nie przyznał uszczelki. W takim przypadku warsztat powinien wezwać ubezpieczyciela w celu nowej wyceny, a nie zakładać starą. I to warsztat powinien wiedzieć jak postępować w przypadku wymiany szyb i uszczelek w konkretnych modelach. Jeżeli korzystasz z OC to masz prawo jechać do ASO i wtedy dostaniesz zapewne nową uszczelkę (teraz już jest przysłowiowa musztarda po obiedzie). Jeżeli z AC to ubezpieczyciel ma prawo wskazać warsztat, jeżeli naprawa jest bezgotówkowa. Nie zmienia to jednak faktu, że warsztat powinien wezwać ubezpieczyciela, jeżeli wycena jest niewystarczająca, a naprawa niezgodna z nakazami producenta. Co do szyby to jestem prawie pewien, że pękła nie z powodu uszczelki tylko z wady jaką miała lub najprościej mówiąc źle ją wklejono. Jak naprawiasz z OC, to zawsze przysługuje ci samochód zastępczy - ubezpieczyciel jest do tego zoobowiązany.
    PS
    Jaki jest producent szyby, która pękła?
    Szyba była wymieniana z ubezpieczenia szyb więc niestety przywileje OC czy AC (jeżeli dobre) niestety mnie nie dotyczą, choć oczywiście w OWU jest podana kwota jaka mi przysługuje na rok a co za tym idzie można próbować walczyć. Ubezpieczyciel jednak nakazuje firmą wymieniającym, aby odzyskały wszystko co się da, a że ta "uszczelka" nie wpływa na szczelność to ciężej ją wymienić. Jak pisałem wcześniej, teraz czekam na decyzję gwaranta i jak już to będzie to dopiero zaczynam coś działać w kwestii uszczelki, a to mam już z warsztatem zacząć załatwiać.

Szyba w oryginale jak i nowa to był Pilkington
    Ostatnio edytowane przez antares ; 12-03-2014 o 09:05 Powód: del

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Pilkington. Marka szyby jak najbardziej OK.

Użytkownik Świeżak Avatar FoX12345
    Mieszka w
    Busko Zdrój/Stockport UK
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V 140HP 2004 <3 Giulietta 1.4 TB MJet 2011 170HP

Domyślnie

Ktoś podpowie jakim klejem podkleić odstającą uszczelkę przy drzwiach obok lusterka, "wewnątrz" drzwi (uszczelka piankowo-gumowa powstrzymująca wlot powietrza przy lusterku od strony wewnętrznej drzwi)? Troche mi odeszła od blachy i zapewne z tego powodu również nieszczelność przy wiekszych prędkościach sie pojawia ;p (dodatkowo cofnąłem troszeńke rygiel zamka drzwi kierowcy i w sumie powinno pomóc). Bede wdzięczny za jakieś rady

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

A jesteś pewny że po prostu odeszła a nie rdza ją wypchnęła?

wystukane tabletem o paluchy

Użytkownik Świeżak Avatar FoX12345
    Mieszka w
    Busko Zdrój/Stockport UK
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V 140HP 2004 <3 Giulietta 1.4 TB MJet 2011 170HP

Domyślnie

Jestem pewny- lakierowana była dopiero niedawno cała, rozbierana na czynniki pierwsze by to zrobić. Poza tym widze że sie odkleiła, bo puścił jakiś klej i zwyczajnie lekko odstaje pod koniec wierzchołka uszczelki