Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: odgłosy z lewego przodu, czyżby półośka?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM

Unhappy półośka lewa

Cytat Napisał motodoktor1 Zobacz post
    Witam!Wibracje przy przyśpieszaniu sugerują zużyty przegub WEWNĘTRZNY.Pozdrawiam
    Wiatm,
    Drodzy koledzy Alfoholicy w dniu dzisiejszym padła mi lewa półośka (widzę na oko na początku bardzo gwałtowne drgania jak bym leciał na księżyc,później brak biegów po dojechaniu do miejsca postoju na pierwszym biegu ) . Co radzicie przy wymianie?? Rano mam zamiar jechać po używkę ponieważ nie stać mnie na nówkę ,a bardzo kocham swój samochód i mam zamiar zrobić to jak najlepiej, a jak najtańszym kosztem proszę o porady nawet telefoniczne 503943995 z góry naprawdę dziękuje za jaki kolwiek odzew. Właśnie skończyłem rozkręcanie piasty i zdiagnozowanie głębsze przyczyny.
    Pozdrawiam,
    P.S
    Bardzo a to bardzo proszę o odpowiedź (wy mnie tylko ratujecie )

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Jak tam wygląda ten mechanizm różnicowy u ciebie? Coś tam kiedyś pisałeś, że masz go do roboty?
    Mechanizm jest raczej ok, kwestia łożysk które są do wymiany wymienię w następnym tygodniu.
    Ale przez przypadek trafiłem na sworzeń w dolnym lewym wahaczu i obstawiam że to to - i w tym momencie znowu skłaniam się ku zamiennikom - Padnięty wahacz był TRW wymieniany może z 2 miesiące temu...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jak u ciebie wygląda poszukiwanie ty stuków przy dodawaniu i ujmowaniu gazu. Ja też mam coś takiego, ale tylko jak mocno i szybko wcisne gazu oraz jak momentalnie odpuszczam gaz to słysze jeden raz "puk", żadnych innych niedomagań nie stwierdziłem.
    Powiedz masz duże luzy na mechanizmie?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto

Domyślnie

Jakiś szczególnie dużych nie mam.
    Dziś jeszcze stweirdziłem naderwany po obu stronach w granicach 50% drążek reakcyjny.

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Jak u ciebie wygląda poszukiwanie ty stuków przy dodawaniu i ujmowaniu gazu. Ja też mam coś takiego, ale tylko jak mocno i szybko wcisne gazu oraz jak momentalnie odpuszczam gaz to słysze jeden raz "puk", żadnych innych niedomagań nie stwierdziłem.
    Powiedz masz duże luzy na mechanizmie?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto

Domyślnie

chciałem powrócić do mego problemu. Walczę z nim długo i jakoś bez skutku.
    Te stuki to nie jedno krotnie tak jak by strzelanie ( podobne do wyrobionych ograniczników drzwi ale nie tak głośno ) innym razem czyszczenie.
    Może problemów jest kilka i się nakładają na siebie.
    Dziś zaobserwowałem że na postoju podczas skręcania kołami też słychać te same odgłosy co podczas jazdy ( ni to czyszczenie i to strzelanie ). wahacze są nowe, gumy jak i sworznie nie mają luzów - dziś sprawdzałem. Co to może być?

Pod czas jazdy dodaniu i ujęciu gazu słychać pukniecie przy przyhamowaniu również. ( poduszki sprawne - nowe ), możliwe że to satelity w dyferencjale dają znać w taki sposób?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar PassionatiPL
    Auto
    Była 156 1.8 TS Rosso, była AR 156 SW 2.5 V6 Nero i zamieniła się w 3.0 V6 Busso

Domyślnie

Cytat Napisał lukas1983 Zobacz post
    chciałem powrócić do mego problemu. Walczę z nim długo i jakoś bez skutku.
    Te stuki to nie jedno krotnie tak jak by strzelanie ( podobne do wyrobionych ograniczników drzwi ale nie tak głośno ) innym razem czyszczenie.
    Może problemów jest kilka i się nakładają na siebie.
    Dziś zaobserwowałem że na postoju podczas skręcania kołami też słychać te same odgłosy co podczas jazdy ( ni to czyszczenie i to strzelanie ). wahacze są nowe, gumy jak i sworznie nie mają luzów - dziś sprawdzałem. Co to może być?

Pod czas jazdy dodaniu i ujęciu gazu słychać pukniecie przy przyhamowaniu również. ( poduszki sprawne - nowe ), możliwe że to satelity w dyferencjale dają znać w taki sposób?
    Mam identyczne objawy jak ty i też jestem w trakcie szukania przyczyny. Górny wahacz wymieniony, teraz zmianie dolny i zobacze co to da. Jak się dowiesz co jest przyczyną to napisz proszę.

Wysłane z mojego IdeaTabA1000-F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto

Domyślnie

A dolny daje jakieś znaki zużycia?

Cytat Napisał emgarvey Zobacz post
    Mam identyczne objawy jak ty i też jestem w trakcie szukania przyczyny. Górny wahacz wymieniony, teraz zmianie dolny i zobacze co to da. Jak się dowiesz co jest przyczyną to napisz proszę.

Auto
    Była 156 1.8 TS Rosso, była AR 156 SW 2.5 V6 Nero i zamieniła się w 3.0 V6 Busso

Domyślnie

Cytat Napisał lukas1983 Zobacz post
    A dolny daje jakieś znaki zużycia?
    Psikalem ostatnio w niego i jakby na chwile przycichlo, ale powróciło. Słyszę tez takie skrzypienie starej szafy jak wsiadam czy wysiadam. Co do tego poskrzypiwania przy poruszaniu kierownica to wymianie przy okazji końcówkę drążka, może co pomoże

Co do oznakow zużycia wahacza to w czasie jazdy nic nie czuć oprócz tych odgłosów

Użytkownik Znawca Avatar maniek015
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi 12' Active

Domyślnie

Pytanie tylko czym tam psikałeś ...
    Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
    Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była

Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
    Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest

Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest

Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?

Auto

Domyślnie

najpierw WD-40 ale zadziałało dosłownie na parę chwil, a potem nie wiem czym, bo mechanik przy wymianie łącznika psiknął. Wtedy przycichło tak na dwa trzy dni, ale po przejechaniu małej trasey 100 km (50 zwykła i 50 autostrada) zaczęło od nowa gadać.