Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Temat: Spalanie na luzie...

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Panowie, co do spalania przy hamowaniu silnikiem, można to w bardzo prosty sposób sprawdzić :> Przejechać się z miernikiem i sprawdzić dawkę paliwa wtryskiwanego do komory przy hamowaniu silnikiem. Dzisaj to sprawdzę
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Nie rozumiem tej logiki,jak jadę na luzie to silnik przy 800obr/min, niezależnie od chwilowej prędkości samochodu, czy po jego zatrzymaniu pali niecały litr paliwa na 1 godz. i nie wiem jak to się ma do przeliczeń na 100 przejechanych km.- żeby było dobrze powinno być "0" (była już o tym dyskusja).
    Silnik będzie palił tyle samo na godzinę, czyli powiedzmy 1 litr.

Jeżeli jedziesz 20km/h to jadąc na luzie komputer Ci pokaże 5l/100km bo 100km przejedziemy w 5 godzin... no a w tym czasie spalimy 5 litrów.

Więc im wolniej jedziemy tym komputer pokazuje większe spalanie, ale nie oznacza to, że więcej pali. Kwestia umiejętności posługiwania się jednostkami, na fizyce w podstawówce już się takie rzeczy tłucze.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Embrion
    Auto
    159, 2.0 JTDm, 2011

Domyślnie

Tak koledzy ... wszystko rozumiem... dziwi mnie tylko ta zmiana z "normalnego" stanu na stan "skopany". Choćby ten prosty fakt ze po wrzuceniu na luz podczas jazdy spalanie najpierw spada do 2.0l/km po czym zaczyna odliczanie w dół... 9; 8,3 itd.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał esoes Zobacz post
    Tak koledzy ... wszystko rozumiem... dziwi mnie tylko ta zmiana z "normalnego" stanu na stan "skopany". Choćby ten prosty fakt ze po wrzuceniu na luz podczas jazdy spalanie najpierw spada do 2.0l/km po czym zaczyna odliczanie w dół... 9; 8,3 itd.
    Może po prostu stan "skopany" to stan gdy wypala się DPF, a "normalny" to normalny stan. I po prostu DPF nie może się u Ciebie wypalić, ciągle jest inicjowane jego dopalanie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    159, 2.0 JTDm, 2011

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Może po prostu stan "skopany" to stan gdy wypala się DPF, a "normalny" to normalny stan. I po prostu DPF nie może się u Ciebie wypalić, ciągle jest inicjowane jego dopalanie.
    Dzięki. Stosunkowo od niedawna mam 159 i spodziewałem się, że wypalanie DPF-a będzie jakoś sygnalizowane (jeśli to to), a tu na desce nic.. a i temperatura silnika w normie. Trudno. Dzięki wszystkim. Zlitrażuję go na pełny zbiornik i będzie wiadomo jak realnie spala, a ten dziwny stan ... będzie się trzeba przyzwyczaić i z ciekawości przy wizycie na serwisie sprawdzić w czym rzecz.

Jeszcze raz dzięki i miłego weekendu.