Potrzebuję porady odnośnie spalania mojej belli, otóż mam w niej motor 1,9 MJTD 16 V 150 kucy podniesiony chipem na 185 KM i 395 Nm obrotu, no i kurcze niepokoi mnie spalanie mojej belli wczoraj dla testu zatankowałem sobie za 25 zł (od zaświecenia rezerwy) i za te 25 zł przejechałem 30 km (jeszcze rezerwa się nie pali ale już niedużo brakuje). Więc +/- wychodzi że za ok 23 zł przejechałem niecałe 30 km - więc jak dla mnie stanowczo za dużo jak na diesla. Z rzeczy technicznych przepływka jest nowa, rozrząd robiony u faceta z ASO w Bielsku (ustawiony na bank dobrze), EGR OFF, niepokoją mnie wtryski których korekty na zimnym silniku są niezbyt dobre o ile korekta na wtrysku 1 i 3 jest ok < 0,5 mm3/cykl o tyle korekta szczególnie na 4 wtrysku jest mocno rozjechana na + (zatarty wtrysk?), jednocześnie tą korektę wyrównuje wtrysk na 2 cylindrze dając ostro na -. Podejrzewam że problem tkwi w wtrysku 4 który mam już zamówiony z rozbiórki (tyle że obecnie kolega który mi go przywozi pomylił sobie wtryski i przyniósł mi wtrysk do JTD 115KM, no ale za 2 tyg powinienem mieć już swój). Link do pliku z korektami (zimny motor/wyłączone odbiorniki prądu) http://speedy.sh/N3F4B/korekty-alfa-30.05.2014.csv . Alfa podczas ruszania z garażu lekko zakopci na czarno, potem na trasie jest ok. Prosiłbym was o pomoc