-
Użytkownik
Dwusuwowiec
147 tonie!
Witam,
Tydzien temu zauważyłem jak moja alfinka pływa od strony kierowcy.
Wczoraj rozebrałem podszybie. Czysto, prowizorycznie te kilka listkow oczyściłem. Lałem po alfince "szlaufem" chyba z 15minut, efekt-sucho. Wstawiłem samochód do garażu. Rano znowu wilgoć.. ściągam dywanik, a pod dywanikiem mokro. Wyczyściłem wszystko szmatką i podwiesiłem dywanik aby mógł się osuszyć.
Ściągnąłem koło i nadkole. Zaślepka na miejscu, siedzi bardzo dobrze, kilka gram błotka od wewnątrz błotnika.
Czas aby lać po błotniku od wewnątrz, około 3-5minut. Efekt? susza.. Założyłem nadkole i koło. Dywanika nie wsadzałem na swoje miejsce, samochód stał na podwórku jakieś 3h. Poszedłem zobaczyć jak się ma.
Co widzę? woda wyciska spod progu.

Co ciekawe, ściągam korek widoczny na zdjęciu, a w środku nie ma wody. Fakt, trochę półsuchego błotka i wilgoci, ale na pewno woda z tamtąd nie ciśnie.

Ma ktoś jakiś pomysł? Skoro po 3h stania dopiero zaczęło wodę wyciskać, to znaczy, że gdzieś ona musi stać.. tylko gdzie? 
EDIT: Lałem też pod spodem samochodu, do profili zamkniętych itp.
Ostatnio edytowane przez MichAlfa ; 12-06-2014 o 22:18
-
Zapchany odpływ gdzieś pod maska czy tam w błotnikach i zamiast lecieć rynienkami w ziemie przesącza Ci się szczelinami w auto
-
Użytkownik
Dwusuwowiec
Pod maską ok... Pytanie tylko, czy woda z odpływu pod maską powinna lać się po serwie? :/
Gdzie powinien być odpływ w błotniku lub progach?
-
no po serwie to na pewno nie z prostego względu, moje serwo jest brudne i zakurzone a wczoraj padało :v
Szukaj problemu w tym czarnym plastikowym podszybiu albo pod nim, co do miejsca ściekania niestety nie wiem
-
Użytkownik
Dwusuwowiec
Podszybie zostało bardzo dokładnie wyodkurzane i wydmuchane kompresorem :/ woda musi stać gdzieś w okolicach progu.. :s
-
Po serwie na pewno nie. Jesteś pewien, że kanały w podszybiu są drożne i ukierunkowują wodę tam gdzie trzeba?
Wyciągnij gąbkę przy zawiasie maski, sprawdz co tam się dzieje. Polej tam wody i oblukaj gdzie leci. Nadkole zrzucałeś?
Czytałeś inne tematy dot. zalewania 147?
-
Sprawdź wejście linki do otwierania maski w ścianie grodziowej. Może ta uszczelka wyskoczyła albo jest już kiepska?
-
Użytkownik
Dwusuwowiec
-
No ale jakim cudem, podczas postoju zaczęła Ci się tam zbierać woda?!
I to jeszcze jak piszesz ściekała z progu.
Parkujesz w jeziorze? :-)
Obawiam się, że będziesz miał jeszcze inne źródło nieszczelności.
-
Pewnie woda w akcie desperacji postanowiła pokonać siłę grawitacji i wejść do auta bo w nim było sucho.
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia