Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [146] problemy przy wrzucaniu "trójki"

xaraf
    Gość

Domyślnie [146] problemy przy wrzucaniu "trójki"

Do kiepsko działającego i czasami wymagającego poprawki wstecznego już się zdążyłem przyzwyczaić , ale ostatnio mam czasami problem z zapięciem trójki. Popycham, czuję lekki opór i już wiem, że muszę wróci do pozycji neutralnej i kolejna próba jest już zakończona powodzeniem. Czy ktoś z szanownych kolegów miał już tego typu problem i co za to może być odpowiedzialne ? jakiś wodzik, czy może to grubsza sprawa ?

bartolini999
    Gość

Domyślnie

Ja mam w mojej belli podobna przypadlosc ale nie gdy wrzucam z 2 na 3 tylko gdy np hamuje na 5 i aby ruszyc dosyc dynamicznie po wyhamowaniu chce zapiac 3 to wchodzi ale z takim lekkim jeknieciem , w moim przypadku wydaje mi sie ze jest to synchronizator bo nawet gdy na 2 pociagne dosyc wyosko na obroty to 3 wchodzi no problem.

poduch
    Gość

Domyślnie

mam dokładnie to samo. mechanik który remontował mi silnik powiedział mi, ze to na 90% synchronizator jest na wykończeniu. powiedział też że przy spokojnej zmianie biegów nie powinno sie nic dziac i jeszcze jakis czas wytrzymać

xaraf
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał poduch
    powiedział też że przy spokojnej zmianie biegów nie powinno sie nic dziac i jeszcze jakis czas wytrzymać
    no właśnie, przy spokojnej zmianie to zjawisko praktycznie nie występuje, dopiero przy bardziej dynamicznej jeździe. Czyli wszystko wskazuje na synchronizator. Piękne dzięki za zainteresowanie tematem i sugestie :wink:

poduch
    Gość

Domyślnie

nie ma sprawy ciesze sie ze mogłem coś podpowiedzieć :wink:
    zwłaszcza że w profilu widze że kolega z Wrocławia :wink: a ja jestem tam czestym gościem :wink:

xaraf
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał poduch
    a ja jestem tam czestym gościem :wink:
    ooo, dobrze wiedzieć będę wypatrywał srebrnego boxerka na numerach z avatara i na pewno nie omieszkam w razie czego mrugnąć światełkami na przywitanie :wink:
    BTW, świetny silniczek, zawsze chciałem mieć bellę z takim serduchem, ale nie udało mi się znaleźć egzemplarza w dobrym stanie Niech się dobrze sprawuje, pozdrawiam serdecznie

poduch
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał xaraf
    będę wypatrywał srebrnego boxerka na numerach z avatara
    numery z avatara sa troche nie aktualne :mrgreen:
    fotka była robiona jeszcze zanim przerejestrowałem :mrgreen:

Cytat Napisał xaraf
    świetny silniczek, zawsze chciałem mieć bellę z takim serduchem, ale nie udało mi się znaleźć egzemplarza w dobrym stanie
    fakt silnik jest super :mrgreen: , ale w dobrym stanie to on nie był musiałem zrobić przeszczep serducha z reszta jeśli Cie to interesuje to tu sa opisane wszystkie przygody jakie miałem z tym autkiem :wink:
    http://www.forum.alfaholicy.org/topi...6v-vt14587.htm

pozrawiam!

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie

Dołącze się do rozmowy.. ja mam tak, że mam wbity 2 bieg.. i nie moge wrzucic na zaden inny bieg.. auto stoi pod blokiem..
    Dzis rano jak wsiadlem do auta, pojezdzilem troche, bo musialem cos zalatwic, skrzynia biegow sie strasznie meczyla, kilka razy musialem wrzucac dany bieg.. az w koncu nie moge teraz na zaden inny wrzucic.. ( co jest grane?

xaraf
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alfaholic145JTD
    Dołącze się do rozmowy.. ja mam tak, że mam wbity 2 bieg.. i nie moge wrzucic na zaden inny bieg.. auto stoi pod blokiem..
    Dzis rano jak wsiadlem do auta, pojezdzilem troche, bo musialem cos zalatwic, skrzynia biegow sie strasznie meczyla, kilka razy musialem wrzucac dany bieg.. az w koncu nie moge teraz na zaden inny wrzucic.. ( co jest grane?
    przede wszystkim sprawdź poziom oleju w skrzyni, druga sprawa to kondycja sprzęgła.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Binda
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Była piękna Alfa Romeo 146 1.4 T.S. 99r.

Domyślnie

koledzy a ile może kosztować orientacyjnie naprawa takiego problemu z ciezkim wchodzeniem jakiegoś biegu?