Po pełnym serwisie klimy, przy temperaturze otoczenia ok 25C na wylocie (podszybie) było 7-9C
Po pełnym serwisie klimy, przy temperaturze otoczenia ok 25C na wylocie (podszybie) było 7-9C
Z jakością wentylacji w alfach nie pogadasz... tutaj jest naprawdę słabo... ;/
No bo Alfa to nie zakład fryzjerski.
Dodano po 3 minutes:
Nie zgadzam się z tym.
Mam porównanie z kilkoma innymi i Alfa jest w czołówce jeśli chodzi o komfort wentylacji i utrzymania temperatury w środku.
Moim zdaniem ma jeden z sensowniejszych klima-troników.
Ostatnio edytowane przez Dariusz156 ; 13-06-2014 o 06:05 Powód: Dodano
Moja Bella
Masz racje jesli chodzi o wydajnosc klimy. Tylko ja pisalem o wentylacji, szybkosci pracy dmuchawy czyli rowniez czasie w jakim jest zadana temperatura osiagana. Jak masz porownanie to napisz z czym porownujesz![]()
Zgadza się niestety - jeśli chodzi o 156. Gdy robi się ok 30st i więcej na zewnątrz, zwłaszcza w korkach jej klima nie wyrabia jak należy. Chłodzi ale ... nie urywa.
W 166 jest pod tym wzgl znacznie lepiej (tj. siły nawiewu na ciało we wczesnej fazie chłodzenia).
Za to dla równowagi 166 ma jakiś feler związany z obiegiem powietrza wewnątrz, w wilgotne dni skutkujący parowaniem bocznych tylnych szyb, czego w 156 ani raz nie uświadczyłem - pod tym względem jest w 156 super (przynajmniej SW).
Przy okazji tematu klimy - spotkał się ktoś z Was ze zjawiskiem naprzemiennego, co kilka sekund włączania i rozłączania sprężarki ? świeżo po serwisie klimy. Przed uzupełnieniem czynnika było ok. Podobno zbyt dużo czynnika/zbyt duże ciśnienie. Po upuszczeniu jest ok. Ale dziwne to bo zgodnie z tabelami niby uzupełniali (650g ?)
Jakieś inne przyczyny tego mogą być?
diagnoza trafna. do 156 max 500g wchodzi więc odrobinke za dużo miałeś
Dariusz 156:
Może to po prostu moje wygórowane oczekiwania![]()
Ostatnio edytowane przez compel ; 13-06-2014 o 11:31 Powód: dodano
eLearn podaje 2 wartości - brak opisu co gdzie (zależne chyba jest to od typu kompresora):
Air conditioning circuit Coolant fluid [kg] R134a - 0.500 Air conditioning circuit Coolant fluid [kg] R134a - 0.650
U mnie klima na wyjściu zejdzie do jakiś 5,5°C - mierzone termometrem elektronicznym (jak na serwisie mierzyli laserowym to nawet do 3°C pokazał więc według mnie średnio dokładne)
Co do nawiewów to ze względu na nie regulowane środkowe nawiewy, nie idzie ich ustawić centralnie na ciało przez co mniejsze odczucie chłodu w pierwszej fazie schładzania niż na przykład w golfie do którego mam porównanie. Ale jeżeli chodzi już o dłuższą trasę i utrzymywanie komfortu tutaj napewno w Alfie jest o wiele lepiej niż w golfie - w golfie przy dłuższej jeździe robi się efekt przemrożenia
Jeżeli chodzi o ilość czynnika to chyba przed FL było 650g a po FL 500g - i tyle też mi nabili i tyle pokazała maszyna. W układzie brakowało 280gram a klima mimo to działała.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM