Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156] Drgające, kiwające, "luźne", koło pasowe wału co z nim nie tak ?

Użytkownik Embrion Avatar sibo4
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie [156] Drgające, kiwające, "luźne", koło pasowe wału co z nim nie tak ?

Witam!
    Nie dawno zauważyłem według mnie coś nie normalnego a mianowicie koło pasowe wału (to co napędza pasek wielo-rowkowy) nie kręci się w linii prostej a mianowicie wygląda to jak by obierało lekką rotacje na boki zatacza coś w rodzaju "S", więc nic się nie zastanawiając pomyślałem, że guma na której jest osadzone owe koło mogła ulec zwulkanizowaniu i dlatego też tak się może dziać. Kupiłem nowe kółko przy okazji pasek, wymieniłem i dzieje się to samo, kółko dokręcone ile się da nie ma żadnego luzu przy szarpaniu, ruszaniu ręką ale gdy odpali się silnik to zaś nie idzie w linii prostej. Proszę was o rade czy mam to tak zostawić czy kombinować coś z tym czy sam już nie wiem, do tego coś strasznie piszczy w tym układzie myślicie że to któraś rolka albo napinacz? Z góry dzięki za pomoc Alfa to 156 2.4 JTD ,00r
    Jeszcze przy okazji i żeby nie zakładać nowego tematu słyszę od wymiany wahaczy górnych w zawieszeniu głuchy dźwięk uderzenia w naprężony metal lub sprężynę co to może być? Reszta mojego problemu opisana w dość starym temacie ale już nikt tam nie zagląda. http://www.forum.alfaholicy.org/156/...skrecie-3.html

Pozdrawiam sibo4!!

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

ściągnij pasek i odkręć koło pasowe, odpal silnik i obserwuj czy koło zębate wału nie bije
    jak nie to na tym kole jest centralna śruba, a pod nią wysoka podkładka (z powodu korozji śruba i podkładka wyglądają jak jedna część)
    tą podkładkę należy potraktować papierem ściernym, bo koło pasowe jest osadzone na tej właśnie podkładce
    ewentualna korozja na podkładce może uniemożliwić dokładne zamontowanie koła pasowego i nawet śruby go właściwie nie dociągną

zakładam że wiesz, że bolczyk na kole zębatym ma wejść w otworek w kole pasowym...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał sibo4 Zobacz post
    Witam!
    Nie dawno zauważyłem według mnie coś nie normalnego a mianowicie koło pasowe wału (to co napędza pasek wielo-rowkowy) nie kręci się w linii prostej a mianowicie wygląda to jak by obierało lekką rotacje na boki zatacza coś w rodzaju "S", więc nic się nie zastanawiając pomyślałem, że guma na której jest osadzone owe koło mogła ulec zwulkanizowaniu i dlatego też tak się może dziać. Kupiłem nowe kółko przy okazji pasek, wymieniłem i dzieje się to samo, kółko dokręcone ile się da nie ma żadnego luzu przy szarpaniu, ruszaniu ręką ale gdy odpali się silnik to zaś nie idzie w linii prostej. Proszę was o rade czy mam to tak zostawić czy kombinować coś z tym czy sam już nie wiem, do tego coś strasznie piszczy w tym układzie myślicie że to któraś rolka albo napinacz? Z góry dzięki za pomoc Alfa to 156 2.4 JTD ,00r
    Jeszcze przy okazji i żeby nie zakładać nowego tematu słyszę od wymiany wahaczy górnych w zawieszeniu głuchy dźwięk uderzenia w naprężony metal lub sprężynę co to może być? Reszta mojego problemu opisana w dość starym temacie ale już nikt tam nie zagląda. http://www.forum.alfaholicy.org/156/...skrecie-3.html

Pozdrawiam sibo4!!
    Ten stuk metaliczny to może być ocieranie łącznika stabilizatora o odważnik na lewej półośce. Oczywiście jeśli to się dzieje na skręcie w prawo.

Użytkownik Embrion Avatar sibo4
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Problem właśnie w tym, że to nie występuje przy skręcie tylko przy wjeździe na jakąś większa przeszkodę próg zwalniający czy krawężnik nawet z małą prędkością. A co do koła to rozbiorę to zaś w pon i zobaczę co z tym się da zrobić, niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz ze koło pasowe tak luźno wchodzi na tą śrubę od wału nie wiem czy powinno tak wchodzić czy ciasno. Dzięki za odpowiedzi. A co z piszczeniem to mogą być te rolki ? I ile ich jest i w jakich mniej więcej cenach są jeżeli się ktoś orientuje jak bym je musiał już wymieniać.
    Ostatnio edytowane przez sibo4 ; 14-10-2012 o 14:06

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 140KM 2001r

Domyślnie

ściągnij pasek i odkręć koło pasowe, odpal silnik i obserwuj czy kołozębate wału nie bije
    jak nie to na tym kole jest centralna śruba, a pod nią wysoka podkładka (z powodu korozji śruba i podkładka wyglądają jak jedna część)
    tą podkładkę należy potraktować papierem ściernym, bo koło pasowe jest osadzone na tej właśnie podkładce
    ewentualna korozja na podkładce może uniemożliwić dokładne zamontowanie koła pasowego i nawet śruby go właściwie nie dociągną

podczepię się.
    mam ten sam problem, bije mi to koło pasowe ale wymieniłem je na nowe i bije dalej... i co jeśli koło zębate bije?? jakie są następstwa i czym to grozi??
    no i na ile można oszacować koszty naprawy tego??
    z góry dzięki za odpowiedzi
    pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

koło zębate może bić tylko jeżeli jakiś talent przy montażu pozwolił, żeby dostał się na łączenie z wałem jakiś syf
    lub
    koło zostało za słabo dokręcone i próbowało ściąć swój klin i przekosiło się - ale to tylko moja hipoteza

na początek odpalić bez koła napędu paska micro i sprawdzić czy zębate nie bije

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8v 115 KM, Alfa Romeo 159SW 2.0 JTD 2011 136KM

Domyślnie

Ja dopowiem tylko, że miałem podobny problem z kiwającym się kołem zamachowym po wymianie rozrządu, rozwiązaniem okazało się że na kole zębatym jest mały trzpień, którego zbytnio nie widać a na kole jest otwór, do którego musi ten trzpień wejść. u mnie ktoś nie dopatrzył i przez to koło nie przylegało ściśle do zębatego, co powodowało drganie koła i piszczenie paska.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

podpinam sie pod temat, kolo pasowe rusza sie na boki, wymienione na nowe nadal sie rusza.
    Co to moze byc.

Prosil bym o propozycje wraz z opisem napraw lub co wymienic.

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Tak tylko formalnie zapytam, czy wał był idealnie oczyszczony przed montażem? Zachowałeś właściwą kolejność i moment dokręcania nowego koła?
    Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
    Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
    Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
    www.a-moto.pl

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

źle zamonowane
    czytaj wyżej