Kto to jest zazdrośnik marki brembo?
Witam.
Muszę w swojej alfie wymienić klocki hamulcowe, ale mam problem z dobraniem odpowiednich.
Samochód kupiłem trochę ponad miesiąc temu, klocki były z Bosha, tarcze - nie mam pojęcia, żadne oznaczenia nie są już widoczne. Znalazłem takie, ponoć dobre: http://www.iparts.pl/czesc/klocki-ha...cje-produktowe
Pomóżcie z doborem, nie chcę wywalić kasy w błoto a od zakupu musiałem już wymienić łożysko i sprężyny więc trochę kasy poszło
Moja alfa to 1,9JTDm 150KM, 2007r. VIN: ZAR93900007110880
Witaj. Tez miałem ten problem dwa tygodnie temupo wielu długich godzinach w necie zdecydowałem się na kompletny zestaw Zimmermann i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony, a lekkiego życia nie mają
jeśli masz trochę czasu, to klocki na przód proponuje Black Diamond i wtedy autko powinno Dęba Stawać
pozdrawiam
![]()
tarcze textar na przód 305mm + klocki textar razem za 450 zł jak na razie idealnie został jeszcze tył do ogarnięcia.
a gdzie sprawdzić w eperze jakie mam klocki, bo wchodzę na
331 BRAKES » 33117 FRONT WHEEL BRAKES » 33117/00 FRONT WHEEL BRAKES
i widzę tam tylko jaka tarcza i zacisk i jakieś śrubki ?
a jakim sposobem można znaleźć nr klocka po nr tarczy czy zacisku ?
edit
trzeba kliknąć rozwiń na komponenty czy coś w tym stylu
Ostatnio edytowane przez Alabaster ; 20-06-2014 o 08:15
Z racji pewnych prac prowadzonych przy samochodzie, stwierdziłem że wymienię tarcze i klocki.
Od zawsze jeźdzę na tarczach Zimmermanna, więc wybór jest oczywisty. Zimmermann Sport Coat
Do tego zestawu używałem klocka DS Performace, były ok. Jednak ostatnio w oko wpadły mi klocki Galfer Fdt 1055.
Zestaw będzie montowany pod duże brembo z 166. Czy ktoś z Was jeździł na tych klockach?
Założenie jest takie, aby poprawić jeszcze skuteczność hamowania, bez konieczności zmiany średnicy tarczy.
Pozdrawiam
Panowie a ja z takim pytaniem..
Nie jestem zadowolony z hamulców w mojej 159 (zaciski ate) i zastanawiam się jak to poprawić.
Jakiś rok temu przy czyszczeniu tylnych zacisków klocki okazały się być popękane. Jako że była sobota po południu a ja potrzebowałem na poniedziałek sprawne auto kupiłem jakiekolwiek klocki dostępne w okolicy z odbiorem osobistym- jakieś tanie chinole, ale tylko takie były dostępne.
Mam wrażenie że tył jest zdecydowanie słaby tak na ręcznym jak i przy normalnym hamowaniu i myślę nad wymianą tych klocków na coś dobrze hamującego. Co wsadzić?
Przodu na razie nie chce zmieniać bo mam 3 letni zestaw klocków i tarcz bosch- zależy mi na poprawie tyłu.