Ale za to ja swoje ważę :-P W 159 dpf też nie mam;-) Maćku, mi te 8 litrów wychodzi praktycznie zawsze jak jadę w trasie. Komp twardo 5,2:-) a pod kranikiem wychodzi 8 lub ciutka mniej ;-)
Ale za to ja swoje ważę :-P W 159 dpf też nie mam;-) Maćku, mi te 8 litrów wychodzi praktycznie zawsze jak jadę w trasie. Komp twardo 5,2:-) a pod kranikiem wychodzi 8 lub ciutka mniej ;-)
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Moja AR159 1.9 JTDm 8V po modyfikacjach u @sdero (wywalony dpf, egr, eco mod, dawka startowa) przy jeździe 100-110 pali 4,8 -5,2 litra. Przed modyfikacją nie szło zejść poniżej 6(plus wypalanie DPF podnosiło średnią jeszcze o 0,4 litra) . Samo miasto to obecnie 7,5 litra.
Z ciekawostek jadąc w kolumnie z Tirami (czyli 80-85km/h) spalanie na odcinku 100km pokazało 3,8 litra.
Opony 225/50 R17, komputer o dziwo zawyża spalanie o 0,1 litra.
Szczerze to takie spalanie mnie jeszcze nie martwi. Jest dynamika, jest frajda, jest spalanie. Przy mojej nodze na benzynę bym nie wyrobił, przy dieslu jest to do zaakceptowania. Ale za to czuję jak wyrabiam przeguby wewnętrzne![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Czy ja wiem?
Owszem na trasie rzadko jadę więcej jak 150km/h. Podczas codziennej jazdy do i z pracy raczej nie szybciej niż 100km/h, bo nie mam gdzie. Ale na drodze raczej to ja wyprzedzam, niż sam jestem wyprzedzany. Lubię ekodriving i jednocześnie staram się nie jechać wolniej jak 80km/h. Wolę płynnie ze stałą prędkością, niż hamulec, gaz, hamulec, gaz.
Zwykle w trasie (nie autostrada) mam spalanie 6 -7 litrow.
Dzisiaj jednak padl nowy rekord: 5,4 l/100 km
Alfa 1,9 JTDM 150 KM
Szczecin - Poznan
15 - 20 stopni
2 osoby
srednia 90 km/h
opony 215/55 r16
ale nie ja prowadzilem![]()
WoW:-) Gary, S3 jechaleś? Średnia 90?? To na blacie musiało być coś ok 140-150...u mnie średnia 86-88, a na autostradzie 140, przy wyprzedzaniu 160..
Wskazania z kompa czy dystrybutora?
W mojej 159 2,4 (berlina, manual, 235/40/18) ostatnio osiągnąłem zużycie średnie 8,9! Dla osób przerażonych dodam, że jest to wynik głównie z jazdy miejskiej i intensywnego wykorzystywania mocy poza miastem. Spalanie spadło mi o prawie 1,5/100 po sofcie u obywatela Mirka (@sdero)i czyszczeniu geometrii turbiny. Wcześniej nie sposób było zejść poniżej 10 a w trasie nie dość, że kulała (poprzedni soft mocno skopany) to jeszcze miała zaniki/przebłyski mocy.
Geometrię czyściłeś na stole, czy za pomocą chemii?
Widzę, że Mirek cuda tutaj czyni:-)