Witam!
Mam alfę silnik 1.9 jtd i chciałbym poznać Wasze zdanie o moim przypadku. Otóż mam ją od niedawna i podobno wcześniejszy właściciel spotkał się z tym błędem raz jakiś niedługi czas temu, wcześniej tego problemu raczej nie było. Chodzi o błąd "Engine oil presure low".
Teraz po wymianie w alfie oleju na 5w40 Valvoline, ten błąd wystąpił u mnie już kilka razy, szczególnie rano na zimnym silniku, potem raczej gaśnie chodź raz zdarzyło się że świecił całą drogę jaką miałem do przejechania a było to jakieś 10km. Oddałem to do mechanika i w miejsce czujnika wsadzili manometr i podobno na 4tyś obrotów pokazuje ciśnienie 2.1 bara. Książkowo jest ponoć 2.5-3. I teraz pytanie czy to może być coś poważnego i zaczynać się tym martwić?
Jest też sprawa, że wcześniej mógł być wlany olej półsyntetyczny a nie syntetyczny jak teraz i być może to przez to prawda? Co radzicie jeździć na tym oleju teraz jakiś czas? Czy raczej wylać go (choć tani nie był) i spróbować czy na półsyntetyku będzie się to pojawiać?