Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Temat: Wymiana centralki airbag

Użytkownik Rowerzysta Avatar meason
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

mój kabelek ma przełącznik dwupozycyjny, niestety nie jest tam za dużo opisane i byłbym pewnie przekonany, że po prostu kabel nie obsługuje airbagu, gdyby nie to, że jakiś czas temu na starej centralce się łączył. Nawet jak była uszkodzona, to łaczył i wysypywał błąd, ale połączenie było.

jakbym miał kumpla od poduszek, to pewnie dawno by było po problemie

Może ktoś z okolic Warszawy byłby w stanie pomóc albo kogoś polecić?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

___
    UPDATE:

byłem dziś u mechanika, spróbować podłączyć się bardziej profesjonalnym kabelkiem, ale dalej nic.

Czy w związku z tym, że alfa przeżyła historię związaną ze fatalnie 'naprawioną' centralką i wybuchem napinaczy - możliwe, że coś przez to się zablokowało, wywaliło jakiś bezpiecznik albo przepaliło wiązki? Podłączam tę centralkę i jest zero reakcji, tzn tak jak samochód by jej nie widział.
    Przeczyściłem wtyczkę sprężonym powietrzem, posprawdzałem bezpieczniki pod kierą i przy aku, ale wszystko jest ok. Czy jest jeszcze jakieś inne magiczne miejsce, które mogę zweryfikować, zanim uznam, że ta nowa centralka też jest do D?

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

a nie ma czasami jakiegoś czujnika czy coś że po wybuchu poduszek co śtam blokuje ble ble i trzeba go zmienić ? Tak jakoś mi świta i chyba gdzieś kiedyś ktoś coś pisał

~ taka była piękna ! :C

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

poduchy nie wybuchły, poszły same napinacze pasów

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

niech się ktoś wypowie bardzije kumaty, mi coś tam świta tylko z lektury jakiegoś tematu że coś tam chyba jest co trzeba wymienić

brzmi chaotycznie ale tak mi się wydaje

~ taka była piękna ! :C

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

spoko na ten moment mam wymieniony jeden napinacz z pasem na sprawny po stronie kierowcy, a drugi został nieruszony. Może to być przyczyna? Czy coś innego jeszcze jest do ruszenia?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Uwaga - działa.
    Zupełnie nie rozumiem dlaczego, ale działa

Przedwczoraj po raz już któryś walczyłem z tą centralką, ale dalej nie reagowała i nie można było podłączyć kompa. Zrezygnowałem, wstawiłem alfę do garażu i jej nie tykałem aż do następnego dnia rano. Wsiadam, odpalam, a tu ukazuje mi się pomarańczowa lampka wyłączonej poduchy pasażera, co jest ok, bo jest właśnie wyłączona, a lampka sugerowałaby, że system zatrybił.
    Podłączyłem komputer - poszło od razu, były 3 błedy, dwa skasowałem, a jeden dotyczył napinacza pasa pasażera, który był uszkodzony. Szybko wymieniłem i wszystkie błędy skasowane. Czerwona kontrolka błędu poduch nie świeci podczas jazdy.

Załączam filmik, który pokazuje zachowanie kontrolki przy uruchamianiu silnika - u Was też tak to wygląda? Czasami świeci się trochę krócej czasami dłużej zanim zgaśnie. Wydaje mi się, że wcześniej jakoś inaczej u mnie było, ale w sumie komp nie wywala żadnych błędów, a centralka podłączona. Mogę jeździć spokojnie (w sensie alfą się jeździ dynamicznie, ale wiecie o co chodzi )?
    https://www.youtube.com/watch?v=wJqAKFWUvuA

UPDATE1:
    Tamto jeszcze wydaje mi się spoko, ale tutaj widać jak się świeci jeszcze długo po zniknięciu pozostałych:
    https://www.youtube.com/watch?v=ag19eqBoGoQ

UPDATE2:
    Teraz z kolei świeci cały czas, dopiero chwilę po uruchomieniu silnika gaśnie

UPDATE Miliard:
    Dokręciłem centralkę, poprawiłem trochę kabel, żeby lepiej dociskał - wygląda na to, że w końcu jest OK - czerwona kontrolka gaśnie w miarę szybko po przekręceniu kluczyka, a żółta od pasażera miga przez kilka sekund i gaśnie. Gdzieś kiedyś czytałem, że tak ma być

Jednocześnie mogę potwierdzić, że centralka z nr 60675876 może być zamontowana zamiast 60669250, której to niemal nigdzie nie można dostać.
    + polecam podpiąć radio tak, żeby włączało się razem z zapłonem. Miałem podpięte na stałe pod aku i nawet jak było wyłączone ciągnęło 2A (sic!). Nie raz po dwóch dniach postoju aku był padnięty, a takie próby odpalania zabijają właśnie centralkę airbag.
    Ostatnio edytowane przez meason ; 26-06-2014 o 01:26