Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Temat: Ar 156 2,5 v6

Użytkownik Embrion
    Auto
    Brak

Domyślnie Ar 156 2,5 v6

Witam. Rozglądam się już jakiś czas za Alfą 156. Znalazłem taką, ktoś ją zna, ktoś ją widział?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-2-5...C32958625.html
    Myślę o takim silniku czyli właśnie o V6 i włożyć tam LPG co myślicie o takiej kombinacji?

Z góry dzięki!!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Woda83
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 V6

Domyślnie

Samochodu nie znam, ale kombinacja bardzo dobra. Sam mam od roku V-ke w gazie i jestem zadowolony. Ten silnik bardzo dobrze znosi gaz.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Brak

Domyślnie

Chciałbym się też dowiedzieć jak wyglądają koszty eksploatacji Alfy, ponieważ nigdy wcześniej nie miałem z tymi autami do czynienia. Dużo osób mnie straszy, że to ogromne pieniądze itp itd. tyle, że to opinie, którzy o Alfach tak samo jak ja jedynie słyszeli. Wy macie z nimi do czynienia na co dzień, powiedźcie koszty dużo się różnią od innych "normalnych" samochodów?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Woda83
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 V6

Domyślnie

Zależy jak trafisz. Podstawa to zdrowa podłoga, od wewnątrz pod dywanem, bo tam przez fabrycznie zatkane odpływy lubi korodować. Z mechaniki to trzeba zwrócić uwagę na przednie wahacze, które nie wytrzymują polskich dziur(zmiana co 40-60 tyś km). W V-ce sporo zapłacisz za wymianę rozrządu(1200-2000zł), który się zmienia co 60 tyś km lub 3 lata. Wymiana oleju też będzie droższa niż w innych samochodach, bo wchodzi 6,5 litra oleju. Poza tym jak chcesz zagazować to może się okazać, że do wymiany będą cewki zapłonowe (jest ich 6 - cena 250zł/szt). Reszta to jak w każdym innym aucie.
    Jak się przejedziesz V-ką to na bank się zakochasz i wybaczysz jej wszystkie fochy

Użytkownik Rowerzysta Avatar silver001
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.5 V6 Berlina, BluCosmo, Distinctive

Domyślnie

Podepnę się pod kolegę. Skąd dokładniej taka rozbieżność przy V. W TS tego aż tak nie ma. Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar StormRider
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Aktualnie brak AR

Domyślnie

Rozbieżność opinii wg mnie wynika głównie z tego w jakim stanie ktoś zakupił dany egzemplarz. Z Alfami już tak jest, że łatwo kupić tanio i potem narzekać, że te Alfy są takie i owakie. Najwięcej do powiedzenia też z reguły mają Ci co o Alfach słyszeli od kolegi kolegi itp. Tak porównując przy normalnym użytkowaniu koszta wcale nie są wyższe, ale trzeba przyznać, że Alfy czasami lubią wykręcić jakiś numer. Tutaj zgadzam się z kolegą @Woda83, że po przejechaniu się raz łatwo wybaczyć takie drobnostki

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Tak jak mówią koledzy, jeśli ktoś kupi zaniedbany egzemplarz, będzie płakał po nocach, oj będzie. Natomiast jeśli auto kupimy w dobrym stanie gwarantuje że każdorazowa przejażdżka będzie rewelacyjnym przeżyciem. Generalnie v6 alfa romeo są bardzo wytrzymałymi jednostkami. Nie wolno tylko pałować na zimnym, ale każdy kto ma pojęcie o samochodach wie że gdy silnik jest niedogrzany jeździmy delikatnie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Brak

Domyślnie

A mam jeszcze pytanie na temat spalania... ile spali ten 2,5 w gazie?

Wkurzam się strasznie wszyscy mi odradzają Alfę, jeszcze z takim dużym silnikiem!! A ja się mega jaram tym autem i gdy je widzę, to ślinka cieknie

Za powiedźmy 700 zł miesięcznie nie utrzymam Alfy? Łącznie oczywiście z paliwem itp itd.

Użytkownik Rowerzysta Avatar silver001
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.5 V6 Berlina, BluCosmo, Distinctive

Domyślnie

Zależy ile jeździsz, jak jeździsz.
    To oczywiste, ciężko odpowiedzieć jak pytanie niedokładne.
    Podpowiedziałbym w przypadku samego benzyniaka. Spece od gazu lepiej powiedzą.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Licz 16l/100km, mniej więcej tyle będzie paliła. Czy utrzymasz czy nie to już kwestia ile jeździsz oraz czy nie będziesz miał pecha trafiając na zajechany egzemplarz.

Uprawnienia