Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Engine presure low, dziwne objawy - ciśnienie 2 bary

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie Engine presure low, dziwne objawy - ciśnienie 2 bary

Witam!

Mam alfę silnik 1.9 jtd i chciałbym poznać Wasze zdanie o moim przypadku. Otóż mam ją od niedawna i podobno wcześniejszy właściciel spotkał się z tym błędem raz jakiś niedługi czas temu, wcześniej tego problemu raczej nie było. Chodzi o błąd "Engine oil presure low".

Teraz po wymianie w alfie oleju na 5w40 Valvoline, ten błąd wystąpił u mnie już kilka razy, szczególnie rano na zimnym silniku, potem raczej gaśnie chodź raz zdarzyło się że świecił całą drogę jaką miałem do przejechania a było to jakieś 10km. Oddałem to do mechanika i w miejsce czujnika wsadzili manometr i podobno na 4tyś obrotów pokazuje ciśnienie 2.1 bara. Książkowo jest ponoć 2.5-3. I teraz pytanie czy to może być coś poważnego i zaczynać się tym martwić?

Jest też sprawa, że wcześniej mógł być wlany olej półsyntetyczny a nie syntetyczny jak teraz i być może to przez to prawda? Co radzicie jeździć na tym oleju teraz jakiś czas? Czy raczej wylać go (choć tani nie był) i spróbować czy na półsyntetyku będzie się to pojawiać?

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Nikt nie ma zadnego pomyslu na to? Doradzcie cos

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Innym olejem o spoooorej lepkości na gorąco (minerały i półsyntetyki wybij sobie z głowy bo one zbyt szybko robią się jak woda) można podleczyć stan ..... silnika. Tylko jaki stan? Skoro ciśnienie jest mniejsze niż podaje manual to znaczy, że np. pompa nie ma odpowiedniej wydajności lub coś nie za różowo ze stanem silnika - kanały, panewki. Gdzieś się to ciśnienie oleju musi gubić.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

A masz jakiś porządny filtr oleju czy jakiś tani badziew? Filtr ma też znaczenie nawet 0.5 bara.

Wyslane z mojego SM-G900F

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał lutek26 Zobacz post
    A masz jakiś porządny filtr oleju czy jakiś tani badziew? Filtr ma też znaczenie nawet 0.5 bara.

kurde nie pamiętam jaki filtr a pudełko wyrzuciłem, później może popatrzę jak będzie widać..mam paragon i za filtr zaplaciłem ponad 30zł (po dosyć dobrej zniżce bo chyba około 20-30%) także raczej nie najgorszy..

zauważyłem, że błąd się nie pojawia jeśli silnik był odpalany niedawno..tylko na zimnym się pojawia i zaraz znika..

te panewki czy kanaly to chyba przesada trochę bo 2.1 bara to chyba nie jest źle z silnikiem..nie wiem wg mnie to może po prostu wymienić ten olej na razie?
    Ostatnio edytowane przez matgor23 ; 25-06-2014 o 15:40

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    zlasu
    Auto
    Lancia Delta

Domyślnie

Jeżeli w filtrze nie działa dobrze zawór zapobiegający cofaniu się oleju to jest możliwy taki objaw jak piszesz. Tylko w tym przypadku po krótkim postoju (ok 15min) po dłuższej jeździe też powinien się wyświetlić/zapalić. Olej będzie miał niską lepkość z racji temperatury roboczej i szybko spłynie (jeżeli zawór uszkodzony).

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał GrimlocK Zobacz post
    Jeżeli w filtrze nie działa dobrze zawór zapobiegający cofaniu się oleju to jest możliwy taki objaw jak piszesz. Tylko w tym przypadku po krótkim postoju (ok 15min) po dłuższej jeździe też powinien się wyświetlić/zapalić. Olej będzie miał niską lepkość z racji temperatury roboczej i szybko spłynie (jeżeli zawór uszkodzony).
    po 15min na postoju przy dłuższej jeździe na pewno ten błąd mi nie wyskoczy właśnie..tylko jeśli olej jest zimny..powiedzcie tylko czy te 2,1 bara na 4 tysiącach to rzeczywiście niepokojąco mało? bo wydaje mi się że raczej nie

to co byście robili na moim miejscu teraz? chyba zacznę na razie od czujnika bo tak mi inny mechanik doradza, a to wielki koszt raczej nie jest

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Do TS kosztuje nowy ok 20 zł. Pasuje nawet od lanosa. Jest taki sam.

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

No to właśnie a roboty przy tym dużo nie ma. Powiedzcie tylko co sądzicie o tym pomiarze na manometrze jeszcze. Jutro się dopytam dokładnie ale chyba mówił mi że na 4tyś obrotów miał 2.1 bara. Czy wg Was to za mało na ten silnik? Bo możliwe że przy innym oleju jaki był wlewany ciśnienie mógł mieć wyższe.

Ile jest książkowo w 1,9jtd?

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Ja miałem podobny problem jak wlalem lotos 10w40 z Auchana. Po 700 km zaczęła kontrolka oleju na gorącym mrugać.0.5 bara na wolnych miałem. Z oleju zrobiła się woda. Teraz leje tylko porządne oleje i mam spokój. . Może trafiłem na felerną partie lotosa ale już więcej nie zaryzykuję.