Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: 3 alfy :)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Gruuubo za niska. Moim zdaniem odpuść oplowskie 3.2 bo naprawdę utrzymanie Cię przygniecie. 40 tyś na auto to jedno ale tam jest tyle drogich rzeczy które się mogą zepsuć/zużyć że się nie obejrzysz a kolejne 20 pójdzie na serwis. Lepiej doskładać i kupić 1.8TBi, lub jeśli koniecznie chcesz 3.2 to 166/GT z busso pod maską. Silnik bez porównania lepszy od oplowskiego wynalazku.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Też bym odpuścił 3.2 na rzecz TBi. Pojeździj, porównaj, oceń, wybierz.
    Kupując 3.2 w głębi duszy będziesz rozczarowany, chociaż pewnie wokoło będziesz opowiadał co innego ;-)

Też bym odpuścił 3.2 na rzecz TBi. Pojeździj, porównaj, oceń, wybierz.
    Kupując 3.2 w głębi duszy będziesz rozczarowany, chociaż pewnie wokoło będziesz opowiadał co innego ;-)
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał jakiś koleś Zobacz post
    Witajcie kochani!

Jestem totalnym świeżakiem jeśli chodzi o Alfy więc wybaczcie jeśli palnę jakieś gafy.
    Dotychczas jeździłem wyłącznie autami niemieckimi ale postanowiłem że życie jest zbyt krótkie aby nie zasmakować włoskiej finezji Dlatego też mam na oku trzy (jak do tej pory) piękne Alfy 159 Sportwagon.

Prosiłbym o jakiekolwiek uwagi z waszej strony. Głównie chodzi mi o autentyczność przebiegu i ogólny stan samochodu. Wiadomo że ze zdjęć trudno dokładnie ocenić samochód ale prosiłbym o wasze opinie zanim wybiorę się zobaczyć te auta osobiście. Cokolwiek wam się rzuca w oczy i które byście wybrali, jeśli w ogóle, proszę mówić.

To zacznę od mojego faworyta:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-3-2...C33666868.html

Auto jest w idealnej konfiguracji, jaką bym chciał. Ale boję się aut z zagranicy i coś ten przebieg trochę mały. No i cena dość niska więc nie wiem co o tym myśleć. Dodatkowo mieszkam na pomorzu i to kawał drogi ode mnie, więc nie wiem czy się opłaca w ogóle jechać i go oglądać. Ale co za egzemplaż, aż ślinka leci!

Numer 2:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-spo...C32863870.html

Auto niby z Polski więc można by było sprawdzić co i jak. Nawet VIN podany ZAR93900007040639. Więc jeśli ktoś mógł by sprawdzić był bym bardzo wdzięczny. Ale znowu ten przebieg coś mały.

No i ostatni kandydat:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-3-2-v6-q4-salon-polska-C33536727.html

Ten jest w Gdańsku więc bardzo blisko. Nie powiedziałbym że kolor mi się strasznie podoba ale fajny jest. Też polak więc można by go było sprawdzić, mam nadzieję.

Dziękuje serdecznie za wszystkie komentarze i mam
    nadzieje że już niedługo będę mógł być Alfoholikiem. Pozdrawiam!

Czolem,
    Bramka nr 1 to bodajże auto z blachami DE które było serwisowane w Danii (taka ciekawostka) wiec taki import wewnątrzunijny Ale cena za niska a może być jeszcze akcja z VATem wiec nie polecam
    Bramka nr 2 stoi już od dłuższego czasu, wlasciciel jest na forum i cena ciagle spada

http://www.forum.alfaholicy.org/kupi...warszawie.html

Bramka nr 3 chyba najlepsza bo jesteś z Gdanska, sprzedaje ASO i Szerszen jest tez z 3city wiec jak mu kilka zl odpalisz to pojedziecie razem pokopać w kola. Mowie absolutnie poważnie bo kupowanie AR 159 jak jesteś zielony jak trawka na wiosne i do tego napalony jak szczerbaty na suchary to ogolnie recepta na idealna katastrofe.

Koledzy pisza o tbi ale nie oszukujmy się, za 33k to 1.75 tbi nie kupisz w dobrym stanie U tego dilera była fajna czerwona 2.0 w ropie za 42k ale już zeszla. Ogolnie powodzenia w zakupie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Jest jeszcze jeden plus tej ostatniej
    "JAKO AUTORYZOWANY DEALER MARKI OPEL, CHEVROLET, SUZUKI I MITSUBISHI GWARANTUJEMY STAN TECHNICZNY, PRZEBIEG I BRAK WAD PRAWNYCH SAMOCHODU."
    Wiedzą i nie wypierają sie tego - to dobry sygnał w razie problemów.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał cassiel Zobacz post
    Jest jeszcze jeden plus tej ostatniej
    "JAKO AUTORYZOWANY DEALER MARKI OPEL, CHEVROLET, SUZUKI I MITSUBISHI GWARANTUJEMY STAN TECHNICZNY, PRZEBIEG I BRAK WAD PRAWNYCH SAMOCHODU."
    Wiedzą i nie wypierają sie tego - to dobry sygnał w razie problemów.
    Wiesz, ja zawsze mowie ze jak kupować to z ASO bo przynajmniej będzie się z kim sadzic i można się do FAP poskarżyć ASO ma więcej do stracenia niż przysłowiowy Pan Heniek aotohandel ale tez i koszty działalności większe wiec cena zwykle jest wyzsza.
    Ale 3.2 jts to mało chodliwy towar wiec uderzaj. Trzeba realizować marzenia

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Święte słowa.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Ja dodam od siebie, bo widziałem "bramkę numer 2" na własne oczy (czarny SW, Piaseczno).

Wtedy była po 40. Jest w komisie od października 2013 (+/-). Widziałem jej dokumenty au vive, przebieg się kupy trzyma, jest nieźle pokryty papierkami z ASO. Jest też wymieniona gdzieś w wątku "sprawdź VIN". Poszukaj. Miała 2 przygody blacharskie (przód, tył). Tyłu nie pamiętam - przód: pani w Bejcy 7 na parkingu wjechała w Alfę - zderzak, scudetto, reflektor - te klimaty. Wszystko zrobione z OC BMW, są kwity, są oświadczenia. Wygląda wiarygodnie. Btw, w czerwcu kończy jej się badanie rejestracyjne.

Środek jest ładny, ale nie "jak nowy". Jest wrzucony zestaw głośnomówiący Sony Ericssona - wyświetlacz po lewej od kierownicy, i panel sterujący w tunelu środkowym, i jeszcze gdzieś ukryty moduł sterujący (aby kable poprowadzić jest sporo rozbierania.. to mnie trochę zdemotywowało, mam awersję do rozkręcania plastików wewnętrznych). Brakuje jednego zagłówka (tył - środek). Jakieś tam pęknięcia plastików przy rolecie bagażnika. Kierownica dość mocno wybłyszczona jak na 75000 km, ale to nie jakiś dramat.

Są 2 komplety opon. Felgi w średnim stanie, raczej bez szału - sporo wyszczerbień.

No i oczywiście nieśmiertelne pytanie - jak silnik. (To jest to co mnie koniec końców od 3.2 JTS w ogóle odepchnęło...) Long story short - nigdy nie wiesz kiedy będzie łańcuch do zrobienia, a to jest między 10 a 14 kzł (w 3.2 - w 1.9/2.2 trochę taniej). Może nigdy, może miesiąc po zakupie. Możliwości diagnostyczne są takie, że wprawny słuchacz - na słuch - może powiedzieć "chyba łańcuch niedługo". Oczywiście potem wywala check engine. Ale nawet jeśli teraz jeszcze jest ok, to nie znaczy, że kilka lat będzie ok... Czyli 3.2 JTS (i 2.2 JTS, i 1.9 JTS) to zawsze jednak kot w worku.

Reasumując - oferta wydaje się uczciwa i wiarygodna, ale jak w przypadku każdego JTSa jest ryzyko łańcuchowe.

Użytkownik Embrion Avatar jakiś koleś
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    na razie nie mam

Domyślnie

No więc obczytałem się o tych 3.2 V6 i jednak zrezygnuje. Jednak poszukiwania 1.75 narazie są bezowocne :/

A co myślicie o 2.4JDTM? Czy to dynamiczny silnik? Jak się porównuje do 1.75? Czy jest głośny, czy dodatkowa masa wpływa znacznie na charakterystykę jazdy? Jak z utrzymaniem i bezawaryjnością tej jednostki?

Pytam bo znalazłem taki egzemplarz: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C31110403.html

Widziałem go już dawno temu, coś długo stoi. Czy ktoś jest zapoznany z tym autkiem? Co myślicie?

Użytkownik Rowerzysta Avatar silver001
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.5 V6 Berlina, BluCosmo, Distinctive

Domyślnie

Cześć,

przepraszam, że się wtrącam w czyjś wątek, w dodatku o innym modelu, ale żeby nie robić zbędnego zamieszania, zapytam:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-C33740045.html

Dlaczego jest taka tania, opis widać nie pisał jakiś 1/2głowek, do pełni szczęścia brakuje już chyba tylko VINu i może jakiś dokładniejszych zdjęć itp.
    Ale tak na sucho, koledzy od 156 po FL co mogą powiedzieć nt. tego egzemplarza? Na pewno rozrząd itp, jakieś 1.2k komplet z robocizną. Jeśli podłoga sprawa to w 10k "prawie" zmieszczę z wymianą oleju.*

Wszystko na pewno bym zweryfikował oglądając/robiąc rundę na miejscu.

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-2-0...C33432959.html
    Tu ile do ceny należy doliczyć samych formalności, tak z autopsji może ktoś wie.

Dzięki i przepraszam.