Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Selespeed nie włączająca się pompa

Użytkownik Ogier Avatar dStan
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5V6 LPG

Domyślnie Selespeed nie włączająca się pompa

Jako że to mój pierwszy post, chciałbym się od razu przywitać. Kupiłem niedawno Alfę 156 2.0TS Selespeed (muszę przyznać, że się w samochodzie zakochałem po pierwszych jazdach) i nie wiem czy to jednak nie był błąd. Przejechałem mniej niż 200km i zaczęły się kłopoty.
    Podczas jazdy, przy próbie zmiany biegu wyskoczyła kontrolka skrzyni, zablokowała się na 4 biegu, nie chciała wrzucić luzu ani zmienić biegu. Szybka próba ratowania, pomogło odpięcie na chwilę akumulatora. Jednak problem zaczął się powtarzać. Podejrzenie padło na pompę, a konkretnie wytarte szczotki, ponieważ włączała się gdy np. trzasnęło się maską, tak to nie pompowała (brak reakcji po otwarciu drzwi kierowcy), co skutkowało brakiem reakcji. Chciałem się zabrać za wyciąganie jej, w tym celu dorwałem interfejs diagnostyczny aby spuścić ciśnienie z układu. Przy okazji chciałem sprawdzić wszystkie błędy itp, porobić testy i dodatkowe problemy wyskoczyły podczas próby odpowietrzania sprzęgła (od razu włącza się kontrolka skrzyni, test w MESie kończy się kodem 0C) oraz zrobienia testu serwisowego (Production/Service final calibration).
    Auto teoretycznie jeździ, pompa jak zaskoczy, to chodzi. Chciałem sprawdzić jednocześnie jak ciśnienie w układzie, wyniki widać na pierwszym zdjęciu. Pompa włącza się na ułamek sekundy gdy ciśnienie < 44bar, skacze do ~70bar po czym spada (spadek 70 do 44bar zajmuje ~3sekundy na postoju, wyłączony silnik). Akumulator ciśnienia, gruszka, do wymiany, od razu z pompą?

Ratujcie radą, bawić się, czy się auta raczej pozbyć? Strasznie auto mi się spodobało, ogólnie Alfa, jak się prowadzi, siedzi się w środku, wygląda, jednak przy takiej awarii po takim czasie rozsądek przejmuje stery. Gdzie szukać przyczyny błędów, jak je wyeliminować (jakim kosztem)?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	can9ec.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	89.4 KB
ID:	136053  

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Wymienisz szczotki pompa zacznie działć, wymień gruchę i po kłopocie. Zrób też kalibrację sprzęgła i będzie cacy. Wszystko jest na forum w dziale: zrób to sam.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Też obstawiam akumulator ciśnienia.
    A jeśli po wymianie gruchy pompa wysokiego ciśnienia nadal będzie szwankowała to jak pisał kolega Woland wymiana szczotek załatwi sprawę.

Pzdr

Użytkownik Rowerzysta Avatar grosii
    Mieszka w
    TLW
    Auto
    AR33 1.5, AR33 1.7, 146 1.7 16v, 156 1.6TS, AR 166 2.4, 166 FL 2.4 jest 159 2.4 TI, Giulietta QV

Domyślnie

i przekaźnik od pompy do sprawdzenia, może wypalony? i instalacja, kostki