CINEKX81 a wrzucił byś moze foto jak to wygląda od tyłu i jak jest mocowane? Właśnie tych rysek się obawiam.
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
CINEKX81 a wrzucił byś moze foto jak to wygląda od tyłu i jak jest mocowane? Właśnie tych rysek się obawiam.
Mam wrażenie, że te rowery leżą bezpośrednio na klapie![]()
Czy te rowery dotykają w jakiś sposób klapy ??
Jeśli to rozwiązanie wytrzymało to może to thule się sprawdzi ??
http://www.thule.com/pl-pl/pl/produc...-9103-_-910301
(bardzo podobny w montażu)
Dodano po 19 minutes:
http://allegro.pl/thule-968-freeway-...300825827.html
Ostatnio edytowane przez Bassotronic ; 30-06-2014 o 07:33 Powód: Dodano
Tylko ceny założenia kompletnego zestawu rowerowego na dach jest o wiele droższe i po zamontowaniu rowerów nie ma możliwości zamontowania np boxa dachowego.
Thule Proride 591 w cena od 300pln za szt, czyli jeden rower i ciężko znaleźć coś za rozsądne pieniądze w używce. Natomiast fajne uchwyty na tył można już znaleźć używane http://allegro.pl/thule-968-uchwyt-r...357832117.html .
Jeżeli teoria ze zwiększonym spalaniem jest prawdziwa i auto miało by palić nawet 1l na 100km więcej to może jednak warto wydać raz więcej za komplet na dach niż później płacić w "ratach" w paliwie.
Na dachu z boxem jeździłem tylko zimą i jakiejś dużej różnicy w spalaniu nie zauważyłem. Mam org. bagażnik AR i zmieszczę swój box i jeszcze dwa rowery, natomiast szybciej i pewnie łatwiej było by zakładać uchwyt na klapę niż bagażnik, uchwyty i wrzucać rower na dach...
156 Sportwagon 2,4JTD 2000r - była
159 Sportwagon 1,9JTDM 2006r - teraz
jeśli chodzi o spalanie to na pewno będzie niższe niż na dachu, tu w większym stopniu rowery są w tunelu aerodynamicznym , ja zauważyłem lekko podniesione spalanie, rowery nie dotykają w zadnym stopniu klapy, dla bezpieczeństwa po blokowałem kierownice koła i obróciłem pedały i oczywiście do tego bagażnika dokupiłem mocowania na rowery, jeśli chodzi o mocowania to ten co ja kupiłem ma dwie możliwości mocowania na tzw. haczyki ale jest spojler, mógłby zostać wyrwany wiec w zestawie są coś w rodzaju plastikowych walców które montuje sie na te haczyki przy paskach a one blokują się po prostu o zamknięta klapę wewnątrz auta, tylko minus tego jest taki ze klapa musi być cały czas zamknięta, wiec ja ten sposób wykorzystałem tylko na górze przy spojlerze a pozostałe 4 paski za pomocą haczyków.
A rowery nie zasłaniają tablicy rejestracyjnej?
rowery mogłyby być nieco niżej wtedy zasłaniały by tablice, można tablice do rowerów przyczepić, ja tego jednak nie zrobiłem.
Panowie, a do sedana? Jak rozsądnie wozić dwa rowery?
Jakieś relingi na dach+ mocowanie na rowery?
Moja intuicja podpowiada co innego – rower z tyłu jest żaglem, rower na dachu ma wąski przekrój. Być może przy 3-4 rowerach to wygląda trochę inaczej. Ja z rowerami na dachu jeździłem dość dawno, ale nie pamiętam zwiększonego zużycia paliwa. Ale nie chcę się jakoś specjalnie kłócić o to – bez testów trudno zweryfikować.
Można dorobić sobie dodatkową tablice za kilkadziesiąt złotych, tylko nie wiem czy do końca legalne jest jej przyczepienie do bagażnika rowerowego. W 159 mamy szczęśliwie dość nisko tablice rejestracyjną, więc rowery nie powinny zasłaniać.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 01-07-2014 o 21:05