Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: sensor airbag Alfa 156

Użytkownik Maniak resoraków Avatar zegnallo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS '98

Domyślnie sensor airbag Alfa 156

Witam. Jakiś czas temu zaświeciła mi się kontrolka od poduszki kierowcy i pasażera. Podłączyć się niestety nie mogłem z airbagiem (z silnikiem, abs itd się łączyło) kablem vag kkl od viakena. Po przeczytaniu kilku postów na 99% byłem pewny że uszkodzona jest centralka. Kupiłem inną centralkę o tym samym numerze i kontrolka od poduszki pasażera zgasła ale kierowcy dalej się świeci i nadal nie mogę się połączyć z airbagiem. U poprzedniego właściciela centralki wszystko było ok, znaczy nic się nie świeciło... Gdzie szukać dalej problemu? Czy pozostaje tylko ASO i Examiner...?
    Ostatnio edytowane przez zegnallo ; 05-07-2014 o 12:10 Powód: zmiana opisu

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o komórce od poduszki pasażera? Chodzi Ci o żółtą lampkę z informacją czy wyłączony jest air bag kiedy montujesz fotelik z przodu?
    Częstym problemem sa niestykające sie kostki pod przednim fotelem pasażera, które powodują wyświetlenie błędu.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Tak chodzi o tą kontrolkę. Świeciła mi się cały czas bez względu czy miałem ją wyłączoną czy też nie. Po zmianie centralki jest z niż już ok ale nadal świeci się kontrolka poduszki ta czerwona i nie mogę nadal się połączyć z poduszkami.

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

1.Sprawdź styki pod siedzeniami, kierowcy i pasażera. Może tak być że gdzieś cały obieg jest luźny albo coś. Sprawdź też wtyk na samej centralce po dociskaj go. Weź drugą osobę niech ściśnie centralkę ten pomarańczowy wtyk z centralką, tylko bez siły używania .

Ja tak miałem i ktoś musiał ścisnąć centralkę z w tykiem, żeby móc się połączyć z AirBagiem. Aż w końcu wywaliło mi błąd centralki i poszukuje cały czas ten sam numer co mam centralki

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Ściskanie kostki przy centralce nic nie dało. Kostka pod fotelem pasażera jest ok. Czy pod fotelem kierowcy też jakaś jest bo nic nie widzę? Dziwna sprawa w ogóle bo jak kupiłem Alfę to od początku nie chciało się połączyć z poduchami ale nic się nie świeciło i nagle po 3 latach zapaliły się kontrolki obydwie. Po zmianie centralki kontrolka poduchy pasażera gaśnie a czerwona nadal śweci tzn dokładnie to się zapala na chwilke gaśnie i znów się zapala na stałe już (gdzieś kiedyś czytałem, że jak tak się dzieje to niby centralka jest ok)
    Ostatnio edytowane przez zegnallo ; 06-07-2014 o 18:01 Powód: zmiana opisu

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Czy można jakoś sprawdzić czy jest przejście z wejścia OBD do centralki airbag? Chodzi mi o to, że może przyczyną jest jakaś przerwa w kablu i nie mogę się połączyć przez to.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- podłączyć się do centralkę na stole, należy podac zasilanie i linie "K".
    - lepiej do airbagu łączy się AlfaOBD.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

No właśnie dziś kolega mi sprawdził centralke na stole i jest ona ok. Chodziło mi o przejście od wejścia obd do kostki no ale już wiem, że pin 3 z obd do chyba 9 kostki centralki

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Panowie no i sukces choć nie wiem w sumie w jaki sposób heh... Sprawdziłem czy jest przejście no i było więc troszkę się załamałem bo już kompletnie nie wiedziałem gdzie szukać przyczyny ale myślę podłącze i sprawdzę a może się połączy no i ku mojemu zdziwieniu połączyło w końcu z poduchami. Może pin poruszyłem i załapało...sam nie wiem ale jest ok, błędy skasowane i nic mi się już nie świeci Ze szczęścia nawet nie zobaczyłem jakie błędy były, pamiętam tylko, że chyba 4. Powiedziałem sobie, że się nie poddam i zrealizowałem plan