Strona 15 z 32 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516171819202122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 315

Temat: Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

No nic, wyczyszczone, w weekend się przekonam na ile pomogło. Podobno klocek się blokował w jarzmie... Nie mam czasu się doktoryzować z układu hamulcowego, jak problem wróci, to będę się martwił, co to tak naprawdę oznacza

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    P-ń
    Auto
    AR 159 2.2 JTS Sedan 05r.

Domyślnie

Podłącze się do tematu. Może ktoś mi podpowie co to może być za dźwięk coś jakby popadało w rezonans. Dźwięk ten dobiega tylko i wyłącznie przy przerzucaniu biegów na wysokich obrotach. Gdy nie ruszam dynamicznie nic nie słychać. Biegi wchodzą gładko bez haczenia, bez oporu itp. Po prostu przy dynamicznym ruszaniu i zmianie biegów na wysokich obrotach słychać tak króciutki dźwięk jakby buczenia rezonansu czy coś. Nie jest to żaden zgrzyt ani trzask i trwa tylko sekundę. Auto przy hamowaniu silnikiem i przyśpieszaniu nie szarpie nie hałasuje i nie wydaje żadnych dźwięków. Ma to tylko miejsce w przypadku jak wyżej opisałem. Dodam, że z tego co zauważyłem dźwięk znika po nagrzaniu silnika. Jeśli chodzi o sam dźwięk jest bardzo podobny do tego z filmiku kolegi poniżej tyle, że ma miejsce w sytuacji jak wyżej
    Cytat Napisał senas Zobacz post
    Witam,

mam prośbę o rozwikłanie zagadki związanej z dziwnym dźwiękiem dobiegającym z tyłu samochodu, nie zawsze aczkolwiek coraz częściej przy ok. 2 tys obrotów. Wydaje mi się, że jakiś z elementów układu wydechowego wpada w rezonans i stąd odgłos intensywnego buczenia
    Udało mi sie nagrać filmik z tym dźwiękiem - http://www.youtube.com/watch?v=j9RqW...ature=youtu.be

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Już się cieszyłem, już się z gąską witałem... myślałem, ze załatwię świerszcza po tym jak zauważyłem, że osłona zacisku jest luźna (urwana śruba mocująca)... no i co? I g**no

Ale przynajmniej coś dokręciłem i jest jak być powinno

Piszę, bo może u Was to jest właśnie to!
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Pirat drogowy Avatar axel83
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Witam.
    U mnie w kabinie przy spokojnej jeździe słychać dźwięk tj. zacierającego się wentylatora - zwiększa się przy przyspieszaniu - jak ujmuje pedał gazu to cichnie, na postoju nic nie słychać.
    Dźwięk nie jest powiązany z klimą czy nawiewem. Jest coś ruchomego pod deska rozdzielczą?

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Poszukaj w wątku o klimatyzacji- temat dobrze rozpracowany

Tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._obrotami.html
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Poszukaj w wątku o klimatyzacji- temat dobrze rozpracowany

Tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._obrotami.html
    Niestety u mnie to nie klimatyzacja. Dźwięk jest przy włączonej i wyłączonej.

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Ups... przeczytałem, że dźwięk jest powiązany z klimą. Sorka

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał axel83 Zobacz post
    Witam.
    U mnie w kabinie przy spokojnej jeździe słychać dźwięk tj. zacierającego się wentylatora - zwiększa się przy przyspieszaniu - jak ujmuje pedał gazu to cichnie, na postoju nic nie słychać.
    Dźwięk nie jest powiązany z klimą czy nawiewem. Jest coś ruchomego pod deska rozdzielczą?
    u mnie było podobnie z tym że dźwięk był jakby foliówka na wietrze. Rozwiązaniem okazała się wiązka przewodów owinięta taśmą która się odkleiła i haczyła o kratkę wentylacyjną.

Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    u mnie było podobnie z tym że dźwięk był jakby foliówka na wietrze. Rozwiązaniem okazała się wiązka przewodów owinięta taśmą która się odkleiła i haczyła o kratkę wentylacyjną.
    Dźwięk narastał gdy zwiększałeś obroty? Gdzie jest i jak się dostałeś do tej wiązki przewodów?

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Panowie miał ktoś może podobną przypadłość :

puszczam sprzęgło na pierwszym biegu i mam nieznosny wysoki dzwiek,coś jak naciskana gumowa zabawka tylko cichszy.Dzwiek pojawia się od strony pasażera przedniego fotela i tylko przy ruszaniu.Zaobserwowałem go z chwilą pojawienia się zimnych poranków,gdy jest cieplej, dzwiek ustępuje. Obudowa filtra powietrza może wydawać taki piszczący dzwiek ?