Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Alfa Romeo 166 2.0 TS

Użytkownik Embrion
    Auto
    Mam nadzieję że w niedługim czasie 166 :)

Domyślnie Alfa Romeo 166 2.0 TS

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    A więc przyszedł czas na spełnienie marzeń i zakup alfy 166
    Przejrzałem wiele ogłoszeń, wiele for i mam niezły mętlik w głowie.
    Chciałbym kupić alfę w możliwie oryginalnym stanie tzn. bez tuning dodatków, modyfikowanych wydechów, silników, obniżanego zawieszenia itd.
    Znalazłem ogłoszenie i bardzo bym prosił o kilka komentarzy.
    Kod html:
    http://allegro.pl/jedyna-alfa-166-2-0-155km-01-alu16-klima-navi-i4436895930.html
    Od razu piszę że nie przeszkadza mi silnik 2.0ts w sensie mocowym. Dla mnie samochód z tym silnikiem ma wystarczające osiągi, gorzej pewnie z jego awaryjnością... ale tutaj bym prosił o wasze wsparcie jak rozpoznać egzemplarz który się już kończy. Czy tylko olej, wariator, głośna praca? A może legenda tego silnika jest zbyt przesadzona? Ja na pewno będę wymieniał w tym silniku wszystko na czas i nie doprowadzę do sytuacji że brakuje oleju, czy jest mniej jak 3/4. Jestem bardzo spokojnym kierowcą i szukam tego samochodu do wygodnej jazdy na wycieczki a nie szaleństw.
    To co mnie zachwyca w tym konkretnie samochodzie po obejrzeniu kilku innych egzemplarzy na żywo to bardzo dobrze utrzymane/(może)odnowione wnętrze.
    Domyślam się że ten samochód jest od handlarza, co mnie troszkę zniechęca.
    Drugie ogłoszenie jest prawdopodobnie od prywatnej osoby, również 2.0 Ts ale z gazem, prawdopodobnie jak właściciel piszę instalacja BRC.
    Muszę przyznać że ten samochód znacznie bardziej mi się podoba, jest dobrze wyposażony, zadbany wizualnie i prawdopodobnie całkiem niski przebieg, chociaż w to to chyba najmniej wierzę po obejrzeniu kliku egzemplarzy. Jednak trochę zniechęca mnie wysoka cena.
    Kod html:
    http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-166-gaz-sekwencja-CID5-ID5wv5f.html#fc3c09fb31
    Wiem że tak czy inaczej to drogi samochód w utrzymaniu i jestem na to przygotowany. Nie będę najprawdopodobniej jeździł nim więcej jak 5-7k km rocznie.
    Będę bardzo wdzięczny za opinie na temat tych samochodów. Może znacie jakieś sprawdzone egzemplarze 166 na sprzedaż z okolic trójmiasta?
    To co do tej pory oglądałem absolutnie nie nadawało się do kupna pomimo tego że często kosztowało około 10k za 2000 rok. A właściciele zapewniali że samochód jest jak nowy.

Chciałem jeszcze dopytać przy okazji jak to jest ze skrzynią biegów w tych samochodach, gdyż muszę przyznać że moje doświadczenia z jazdą próbną kojarzą mi się głównie z walką o wrzucenie 1

Pozdrawiam serdecznie,
    Piotr

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ta pierwsza.
    Pomijam fakt że z tym silnikiem to trzeba uważać (znany TS). Poczytaj o tych silnikach i bądź świadomym nabywcą. Nie chodzi o moc tylko właśnie widmo "panewek". Żaden fachowiec ani znawca nie da Ci żadnego zapewnienia. To może być grom z jasnego nieba. To auto od handlarzyny "fotografa". Nie mówię że bubel ale koleś więcej uwagi przyłożył do wyglądu strony niż rzetelnego zapoznania się z autem. Nie ma kontroli trakcji ani zmieniarki.

Drugi przynajmniej wygląda na bardziej ogarniętego właściciela gaz i młodszy rocznik na pewno to jakiś plus.

Odnośnie skrzyni to wszystko jak w masełku. Jak były problemy to rzęch i tyle.

Może zajrzyj do bazaru? Jak nie to spokojnie czekaj. Lepiej być cierpliwym.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 29-07-2014 o 11:33

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Witaj,

Obie nie mają pełnego wyposażenia. Ta pierwsza ma profesjonalnie zrobione/podkręcone fotki, więc pewnie handlarz, ale.. ogólnie bardziej mi się podoba, no i cena realna, bo w drugim przypadku to raczej cena z księżyca. Za tyle, to kupisz 3.0V6 w pełnym wyposażeniu i dobrym stanie, kwestia poszukania.
    To co mi się podoba (jeżeli nie zaznaczone to w obu):
    - stan wnętrza OK
    - rocznik 2001/2002, jak możesz bierz takie właśnie od 2001 wzwyż
    - stan lakieru
    To co na minus:
    - brak skór w drugiej
    - brak DSP (duża różnica w dźwięku, a trudno kupić i trudny montaż)
    - czy one na pewno mają ESP? (niech się ktoś wypowie, bo nie jestem pewien...)
    - brak xenonów
    - felgi 16" IMO najgorsze jakie były

Do sprawdzenia masz na pewno zawieszenie, sprzęgło, silnik i blachę (jak nie bity/topiony to raczej na pewno zdrowa). Przy jazdach o których piszesz (mały przebieg roczny) zastanów się nad 2.5V6 - jest ich dużo na rynku, są tanie w zakupie, silnik pięknie brzmi, solidniejszy niż TS, spalanie pewnie aż tak ważne nie jest przy tych przebiegach, a w sumie dużo więcej nie spali, szczególnie w trasie wychodzi podobnie.

Najlepiej poszukaj kogoś z forum w pobliżu i przejedź się zadbaną 166, żeby mieć porównanie.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 30-07-2014 o 06:26 Powód: przeniesiony temat
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Czytałem już dużo o tych silnikach i muszę przyznać że mam duże obawy. Wariatora się nie boję bo go wymienię od razu po zakupie razem z rozrządem, gorzej martwią mnie właśnie panewki.
    Sprawdzałem bazar ale nic aktualnego z 166 nie ma obecnie.
    No nic czekam dalej może w końcu pojawi się coś co będzie warte zakupu.
    Chociaż obserwuję już ogłoszenia 2 miesiące i powoli zaczynam tracić nadzieję że da się kupić 166 bez ogromnego wkładu finansowego zaraz po zakupie
    Dzięki za odpowiedź

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Spokojnie. To już auta przechodzące do lamusa. Znalezienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem. Pewnie prędzej czy później będziesz musiał pójść na jakiś kompromis a potem wsadzić "parę złotych". Tak jak tomaz wspomniał (mod doklei niebawem jego wypowiedź), może lepiej postaw na jtd albo V6. To solidne silniki które wiele wytrzymają i powiedzmy warte są inwestycji. A przy tak starych autach to ani koszt zakupu czy eksploatacji nie jest wyższy od TS`a.
    Jak masz budżet? Czytaj też inne działy bo czasem ktoś "przebąkuje" między zdaniami że może by sprzedał.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Okej dotarłem do samochodów aktualnych z forum, ale na razie nic szczególnego, może poza autkiem yoozefa. Czytając historię jego postów na forum widać że sporo pracy i serca w alfe włożył.
    Chciałem przeznaczyć 12-13k z pierwszym serwisem po kupnie. Chociaż co raz bardziej się zastanawiam czy w przypadku tego samochodu w grę nie wchodzi raczej 18-20

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Uważam że ten drugi przedział za przedlift jest po prostu przesadzony. Nie dajmy się zwariować.
    Ale z tym budżetem to kup od kubicze polift. Osoba godna polecenia. Jest w bazarze polift jtd

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Ładny samochód ale na razie nie mogę przeznaczyć takich pieniędzy na samochód. To ma być moja zabawka Żona mnie
    Więc na razie musi być to 12-13.
    ------------------------------------------------------

Mógłbyś jeszcze spojrzeć na ten egzemplarz
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-sal...C33478576.html
    co prawda ogłoszenie od citroena ale prawdopodobnie od prywatnej osoby.
    Podoba mi się ten samochoód no może poza taśmy pod maską, która nie wygląda specjalnie na serwis ASO
    Ostatnio edytowane przez geepik ; 29-07-2014 o 15:13

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał geepik Zobacz post
    może poza taśmy pod maską
    Ta rurka to deficytowy towar dlatego
    Na pewno z tych wszystkich ta jest najbardziej warta zachodu. Może trochę zapuszczona ale przynajmniej V6 i dobre wyposażenie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 2.4JTD CF3

Domyślnie

Biorąc pod uwagę roczny przebieg jaki deklarujesz, to wg mnie w 166 jedyny adekwatny silnik to 2.5 V6 albo 3.0 V6 (o tego akurat ciężej).

Ta mi na przykład wpadła w oko (nie wiem czy mieści się w budżecie): http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-2-5...C34010253.html

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia