Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
A więc przyszedł czas na spełnienie marzeń i zakup alfy 166 
Przejrzałem wiele ogłoszeń, wiele for i mam niezły mętlik w głowie.
Chciałbym kupić alfę w możliwie oryginalnym stanie tzn. bez tuning dodatków, modyfikowanych wydechów, silników, obniżanego zawieszenia itd.
Znalazłem ogłoszenie i bardzo bym prosił o kilka komentarzy.
Kod html:
http://allegro.pl/jedyna-alfa-166-2-0-155km-01-alu16-klima-navi-i4436895930.html
Od razu piszę że nie przeszkadza mi silnik 2.0ts w sensie mocowym. Dla mnie samochód z tym silnikiem ma wystarczające osiągi, gorzej pewnie z jego awaryjnością... ale tutaj bym prosił o wasze wsparcie jak rozpoznać egzemplarz który się już kończy. Czy tylko olej, wariator, głośna praca? A może legenda tego silnika jest zbyt przesadzona? Ja na pewno będę wymieniał w tym silniku wszystko na czas i nie doprowadzę do sytuacji że brakuje oleju, czy jest mniej jak 3/4. Jestem bardzo spokojnym kierowcą i szukam tego samochodu do wygodnej jazdy na wycieczki a nie szaleństw.
To co mnie zachwyca w tym konkretnie samochodzie po obejrzeniu kilku innych egzemplarzy na żywo to bardzo dobrze utrzymane/(może)odnowione wnętrze.
Domyślam się że ten samochód jest od handlarza, co mnie troszkę zniechęca.
Drugie ogłoszenie jest prawdopodobnie od prywatnej osoby, również 2.0 Ts ale z gazem, prawdopodobnie jak właściciel piszę instalacja BRC.
Muszę przyznać że ten samochód znacznie bardziej mi się podoba, jest dobrze wyposażony, zadbany wizualnie i prawdopodobnie całkiem niski przebieg, chociaż w to to chyba najmniej wierzę po obejrzeniu kliku egzemplarzy. Jednak trochę zniechęca mnie wysoka cena.
Kod html:
http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-166-gaz-sekwencja-CID5-ID5wv5f.html#fc3c09fb31
Wiem że tak czy inaczej to drogi samochód w utrzymaniu i jestem na to przygotowany. Nie będę najprawdopodobniej jeździł nim więcej jak 5-7k km rocznie.
Będę bardzo wdzięczny za opinie na temat tych samochodów. Może znacie jakieś sprawdzone egzemplarze 166 na sprzedaż z okolic trójmiasta?
To co do tej pory oglądałem absolutnie nie nadawało się do kupna pomimo tego że często kosztowało około 10k za 2000 rok. A właściciele zapewniali że samochód jest jak nowy.
Chciałem jeszcze dopytać przy okazji jak to jest ze skrzynią biegów w tych samochodach, gdyż muszę przyznać że moje doświadczenia z jazdą próbną kojarzą mi się głównie z walką o wrzucenie 1
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr