przewody nowe wszystkie wraz z rurami od turbo. egr jest usuniety i zaśl,epka jest calkowita. dzisiaj bylem na porzadnym sprzecie i bład to jest p0236 .alfa nie ma wcale mocy strasznie kopci na czarno.
przewody nowe wszystkie wraz z rurami od turbo. egr jest usuniety i zaśl,epka jest calkowita. dzisiaj bylem na porzadnym sprzecie i bład to jest p0236 .alfa nie ma wcale mocy strasznie kopci na czarno.
Elektrozawór turbo do wymiany
Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.
Chodzi o ten zawór turbiny co są przy nim te 2 wężyki podciśnienia.jeżeli tak to tez jest nowy
Sprawdź czy wężyki do tego zaworu nie są zamienione. Wężyki muszą być zbrojone (ja założyłem metalowe) podciśnienie potrafi je spłaszczyć. Jeśli sterowanie turbiną działa prawidłowo to niestety, należy w niej wyczyścić kierownice.
Wężyki są zbrojone tylko wydaje mi się ze mniejszej średnicy niż były. I mam pytanie w jakiej kolejności powinny być włożone te wężyki. Samochód jest u mechanika juz wiec zobaczymy co powie.i zauważyłem tez ze czujnik doładowania jest luźny słabo przykrecony ponieważ mechanik przegwintowal śrubkei czy to ze jest luźny miało by coś związane z objawami?
Czujnik a właściwie zawór zwrotny, musi być wpięty zgodnie z kierunkiem podciśnienia. Króćce na wężyki są różnej grubości. Ten grubszy powinien być połączony z rurką od kolektora. Ten cieńszy połącz z gruszką turbiny. Jeśli wepniesz odwrotnie komputer wyrzuci błąd zaraz po większym dodaniu gazu. Sam czujnik powinien być przykręcony, nie latać luźno.
witam , alfa wróciła od mechanika i odzyskała 90%sprawności.a więc prawie wcale nie kopci tzn jeszcze minimalnie mechanik powiedzial ze wszystko musi sie przeczyscic,po drugie mół na dole jeszcze troche jest bład zapałił sie raz po paru minutach jazdy ale nie spowolniło to alfy.mechanik co zrobił to wyczyscił 2 wtryski i była nieszczelność na rurce dolnej do turbiny. i mam pytanie czym może byc spowodowany ten minimalny muł od dołu który już nie jest taki duzy ale jeszcze troche odczuwalny