Tak. Ja mam od strony pasazera i nie mam anglika ;p Czyli wychodzi z tego ze w 146 zbiornik jest po stronie kierowcy...
Tak. Ja mam od strony pasazera i nie mam anglika ;p Czyli wychodzi z tego ze w 146 zbiornik jest po stronie kierowcy...
Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.
U mnie występował podobny problem słabego ciśnienia, mało tego płyn zaczynał lecieć dyszami z opóźnieniem co powodowało że na początku wycieraczki szorowały na sucho po szybie, okazało się że w komorze silnika za kielichem amortyzatora pod czarną gąbką po stronie pasażera umiejscowiony jest trójnik który rozdziela płyn na prawy i lewy spryskiwacz przedniej szyby. Sam trójnik jest bardziej skomplikowany niż by się wydawało w środku jest sprężynka uszczelka i plastkowy czopek który pełni rolę zaworu zapobiegającego zbytniemu cofaniu się płynu w instalacji, oprócz tego w zdejmowalnym dekielku tego trójnika znajduje się otwór prawdopodobnie zapobiegający nadmiernemu ciśnieniu w instalacji przez który w/w płyn uciekał.
Ponieważ całą sytuację musiałem naprawiać na mrozie w związku z tym usunąłem ze środka trójnika cały mechanizm zaworu a otwór zaczopowałem w efekcie czego płyn nie ucieka ciśnienie jest bardziej jak dobre a cofania się płynu z instalacji nie zauważyłem
ps dodam że mam wersję bez wycieraczki tylnej szyby
ja zrobilem tak jak Ty i bylo ok, ale minely 4 miechy i nagle nie leci. ok mowie, ale pozniej patrze ze cala tylna szyba jest caly czas zaparowana, otwieram bagaznik a tam plyn leci po wewnetrzenj stronie szyby.... no i musze wymienic te trojniki glupie i sprawdzic jeszcze czemu leci po szybie a nie przez tylny spryskiwacz jesli juz. A to czy jest po lewej czy prawej to raczej nie 145 czy 146, tylko diesel czy benzyna![]()
Ja mam w T.S po stronie pasażera.Napisał Parzi
Ja tak samo w boxerze.
wiec mialem to od strony pasarzera i jak sie okazalo to byla w tym 3 taka gumka dziurwa teraz mam nowe kupilem za 10zl jest to czesc do Fiata Uno
Było AR 145 Boxer 1,6---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +
U mnie na początku wogóle nie działały spryskiwacze na tylniej szybie.Wymieniłem zawór tylny,który znajduje się w bagażniku.Po wymianie spryskiwacze zaczeły działać ale płyn zaledwie siegał do połowy szyby.Trzeba wziąść mały śrubokręt i wyregulować kąt spryskiwacza.Śruba ta znajduje się w ramieniu wycieraczki.Trwało to może 5 min. Teraz płyn oblewa całą szybę.Na początku spryskiwacz był za mocno ustawiony na szybę,a teraz jest ok.Mała poprawka a cieszy.
Gordon
A wiec opisze jak u mnie to wygladalo. Spryskiwacze nagle rpzestaly chodzic. Po 2 miesiacach jezdzenia bez spryskiwaczy ( w zime :/ ) nadeszly ferie na studiach i postanowilem wymienic trojniki, wymienilem i nic to nie zmienilo... dalej nie lecialo. Wiec chcialem sprawdzic jakie cisnienie daje pompka, jak zdejmowalem wezyk z pomki to kawalek tego plastiku sie odlamalo... caly wieczor bylem zly na siebie dopiero rano postanowilem wyjac zbiornik. Nie wiem jak w benzynie ale w dieslu trzeba zdjac :
- grill
- lewa lampe
- zderzak
- przedmia czesc progu odkrecic
- sruby od przedniego pasa z lewej strony
- zdjac blotnik ( UWAGA: jest klejony na wysokosci progu i drzwi przednich wiec delikatnie trzeba nozykiem rpzeciac silikon czy co to tam jest )
No wiec wyjalem zbiorniczek caly czysty, syfu nie bylo.
Silniczek sprawdzony i cisnienie super.
No i terazm problem: bo polamana czesc wychodzaca od pompy na przednie spryskiwacze jak ja skleje to pewnie i tak bedzie puszczac.
Doszedlem do wniosku ze tylny spryskiwacz nie jest mi potrzebny ( tym bardziej ze ma przyciemnione mocno szyby )
Wiec:
- wezyk od przednich wlozylem do rurki od tylnych, a tamta dziure zakleilem.
- kupilem kolejny trojnik ale bez zaworka tym razem
- zmienilem kable przy pompce ( zeby krecila w druga strone )
I teraz smiga bez problemu oczywiscie przednie ale ile osob uzywa tylnego spryskiwacza..
PS. co za debil wymyslil ze zeby wyjac zbiorniczek to trzeba zdejmowac blotnik ?
trojnik o ktorym piszesz to zaworek jednokierunkowy.do prawidlowego dzialania spryskiwaczy przedniego i tylnego sa dwa.dziala to tak:jest jedna pomka na dwa obwody,silniczek kreci sie w lewo lub w prawo tloczac plyn zgodnie z obrotami do króćca wyjsciowego.aby plyn byl zasysany tylko ze zbiorniczka a nie takze z króćca drugiego obwodu potrzebny jest zaworek ktory to uniemozliwi(dlatego sa wlasnie dwa).w Twoim przypadku gdy masz tylko przednie spryskiwacze zaworek nie jest konieczny.chociaz zauwaz ze po wlaczeniu spryskiwacza plyn sikajacy z dyszy nie odrazu ma odpowiednie cisnienie.zaworek ktory wymontowales,przepuszcza plyn dopiero jak cisnienie ma jakas wartosc(cisnienie plynu pokona twardosc sprezynki zamykajacej zaworek).pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 18-02-2009 o 21:14
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.