Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Antena dachowa???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał demonobiker Zobacz post
    ja natomiast u siebie w miejscu anteny gsm mam zainstalowana na stale antene od Cb
    Możesz zrobić zdjęcia jak wygląda to na Alfie - też myślałem nad założeniem w miejsce anteny GSM - anteny od CB. Ale to dopiero po zmianie radia - na razie radio korzysta z GSM
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Użytkownik Romeo Avatar ramzesss3
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 JTD + włoski skuter ferro :)

Domyślnie

Panowie pytanie w mojej belli mam z tylu taka mala antenke napewno montowana fabrycznie chcialem ja dzis wykrecic ale nic nieszlo tak mi sie wydaje wiec wziolem kabineerki zeby wykrecic i to byl wielki blad bo strasznie porysowalem ale i tak sie nie odkrecila zrobilem chybaz 20obrotow inic czy tam jest taki dlugi gwint czy moze sie tego nie odkreca ???

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Oj chyba trzeba będze zdjąć podsufitke jak chcesz cała antene dachową zdemontować.

Użytkownik Romeo Avatar ramzesss3
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 JTD + włoski skuter ferro :)

Domyślnie

niechce całej zdemątowac chciałem tylko ta koncowke odkrecic czy sciagnoc i wymienic lub wypolerowac ale niwzab niewiem czy ja sie odkreca czy lepiej tak zostawic

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rychu
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.9JTD SW

Domyślnie

Sam bat anteny jest odkręcany, ale niestety nie wiem jaka jest długość gwintu. Na pewno przy odkręcaniu robi się duuużo mniej obrotów niż 20, czyli gdzieś Ci się obraca gwint, w bacie lub samej podstawie anteny.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hemi
    Mieszka w
    Większyce
    Auto
    159 SW 2.4 20V TI

Domyślnie

Ja dodam nową informację- kupiłem NOWĄ antenę dachową od Passata B5 (ma ten sam uchwyt montażowy i kabel podłączeniowy) ale niestety stacje odbiera kiepso, nawet rmf fm nie jest odbierany u mnie w alfie. Dla porównania jak tylko odpiąłem całkowicie antenę to z ledwo słyszalnych słów na rmf fala całkowicie się straciła i był sam szum.

Wogóle to ciekawi mnie fakt, że jest taki problem skoro to nowa antena. Moja poprzednia miała gps (3 kable) i był to oryginał z poliftowej alfy ale podstawka aluminiowa się wykruszyła przez to musiałęm zmienić antenę a jedynie ta z passata była najszybciej osiągalna.
    Były/są jakieś różnice między antenami różnych producentów?
    Najchętniej kupiłbym nową oryginalną z trzema kablami ale nie jest osiągalna.

Mieszka w
    Większyce
    Auto
    159 SW 2.4 20V TI

Domyślnie

Moja walka z anteną nie została zakończona, więc muszę ponownie uderzyć na forum. Kupiłem antenę radiową z alfy 156 wraz ze wzmacniaczem(antena do poliftowej alfy), jedyne czego brakuje to modułu gps ale z nawigacji nie korzystam więc to jest niepotrzebne. Zakupioną antenę zamontowałem i... wciąż jest to samo co na antenie z passata. Fale nie są odbierane z mocnym sygnałem. Podczas włączonego radia wypinałem przewód od wzmacniacza sygnały z anteny i nie ma absolutnie żadnej różnicy w sile sygnału.

Wzmacniacz sygnału jest wyłącznie w podstawie anteny? Przewód, który jest doprowadzony do anteny po drodze jest podpinany jeszcze do czegoś pomiędzy radiem a anteną?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

W po FL SW wzmaczniacz jest w boczku bagażnika a w sedanie jest zintegrowany z centralką grzania szyby tylnej (może tylko przed FL). Sprawdź wszystkie połączenia anteny bo może masz gdzieś rozpięte. Nad nogami pasażera jest jedno połączenie.

W po FL sedan nie było wzmacniacza w podstawie anteny dachowej. Jest osobny wzmacniacz jak na foto:
    Ostatnio edytowane przez jaboleq ; 10-08-2014 o 11:12
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Większyce
    Auto
    159 SW 2.4 20V TI

Domyślnie

Jutro pójdę Twoim tropem i zacznę od połączenia pod nogami pasażera natomiast w tylnym boczku po prawej stronie(czyt.strona pasażera), nie było wzmacniacza. Rozbierałem go parę dni temu by uruchomić sterowanie z pilota drzwi i klapy. Chyba,że znajduje się za plastikową półką, której nie wykręcałem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Puławy
    Auto
    AR 156 V6 TI 2004 ( dolot GTA )

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    W po FL SW wzmaczniacz jest w boczku bagażnika a w sedanie jest zintegrowany z centralką grzania szyby tylnej (może tylko przed FL). Sprawdź wszystkie połączenia anteny bo może masz gdzieś rozpięte. Nad nogami pasażera jest jedno połączenie.

W po FL sedan nie było wzmacniacza w podstawie anteny dachowej. Jest osobny wzmacniacz jak na foto:
    tu się nie zgodzę.

W SW po FL jest tylko antena z wbudowanym wzmacniaczem. Nie ma żadnego innego dodatkowego urządzenia. Te anteny produkowane są do większości marek europejskich przez włoskiego ZENDARa i niestety po 5-8 latach woda wnika do środka wzmacniacza i robi zwarcie. Wystarczy wymienić antenę na nową , być pewnym prawidłowego połączenia od strony radia( jeśli oryginalne to mniejsze ryzyko błędu) i wszystko śmiga jak należy. Mam takie ORI anteny do 156 SW fl. Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę priv.