Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Problem z prowadzeniem samochodu

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.6 TS 120 KM

Domyślnie Problem z prowadzeniem samochodu

Witam. Mam nielada problem z autkiem... W zawieszeniu wyeliminowałem (mam nadzieję) możliwe luzy - na szarpakach nie widać nic niepokojącego a jednak problem mój objawia się tym że po najechaniu na nierówność czytaj studzienka, ogólnie połatana, nierówna droga, uskok, kocie łby itp samochód wpada w bardzo nieprzyjemno/niebezpieczne wibracje co często kończy się utratą sterowności, kierunku jazdy, po prostu autem rzuca... nie wiem jak to dokładnie opisać - to takie klupanie zawieszenia tak jakby amortyzator nie wyrabial z tłumieniem i wlasnie jeden mechanik ktory sie ze mna przejechal powiedzial ze na 99% z jego wiedzy ktorą posiada to wina amortyzatorow choc badajac je metoda "domowa" nie bujaja zbytnio podejrzliwie a na stacji (zalezy ktorej) maja roznie raz lewy 72 prawy 63 na innych ok 60 ale wiem ze nieraz te wyniki maja sie nieraz nijak do stanu faktycznego dlatego pytam czy ktos mial podobny problem... co jeszcze zauważylem ze wjezdzajac na krawęznik raczej czesciej z prawej strony i przy skreconych kołach da sie odczuc łupnięcie, stuk co sie przekłada tez na kierownice... przekładnia na wlaczonym silniku wydaje z siebie lekkie stukniecia ale grama luzu na kole nie czuc i nic nie cieknie... mechanior mowil ze to jeszcze ujdzie, tragedii nie ma... wiem nie powinna w ogole stukac ale nie wydaje mi sie zeby przez uklad kierowniczy auto - zawieszenie wpadalo w takie wibracje... na kocich łbach wrecz czu jak auto "podskakuje" i traci sterowność... slychac gluche klupniecia... co jeszcze zauwazylem i podejrzewam to mam luz lewo/prawo na drazku stabilizatora (tzn moge nim troche przesunać od kola do kola ale gora dol ani drgnie...) Nie wiem czy od stabilizatora byłby taki efekt??? Dodam ze ostatnio urwalem lebek od 1 sruby w obejmie tegoz drazka ale wydaje mi sie ze gwint trzyma obejme w sankach... szarpiac nie widac zeby cos drgnelo Na rowniutkiej drodze auto zachowuje sie dobrze ale juz najmniejsze nierownosci sa odczuwalne na kierownicy (moze nie szarpie kierownica ale cos sie przenosi na kolo)...

W skrócie tak to wyglada, geometria zrobiona, na prostej drodze autka nie sciaga...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Powiedziałbym, że amortyzatory wraz z mocowaniem klękły. Te procenty na SKP to nic nie warte suche dane. Podobną sytuację miałem kiedyś w golfie. Koła w ogóle nie kleiły się do podłoża. Wymiana amortyzatorów, łożysk i poduszek pomogła.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

No szczerzec też stawiam na amory ale nie wiem jak to potwierdzic w 100% bo wymienie amorki a tu problem pozostanie i co - 1000 nie moj... :/ BTW
    Cytat Napisał barsliw Zobacz post
    łożysk i poduszek pomogła
    co dla Ciebie znaczą poduszki i łożyska??? Czyż chodzi może o odbój i poduszka/łożysko jak zwał tak zwał??? Jak sprawdzić poduszkę???

Użytkownik Rowerzysta Avatar dam156SW
    Auto
    Alfa 156 SW 2.4 Jtd

Domyślnie

A gdy ręcznie ugniesz auto np na tyle to się bujnie i stanie czy się bujnie kilka razy i dopiero stanie?

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

No właśnie jak pisałem robiąc test domowym sposobem uginajac nadkole nie za bardzo sie buja i to mnie troche zbija z tropu ale zas te wibracje... mechanik mowil ze wlasnie nie ma tendencji do bujania ale nie zdarzy wytlumic, na tyle szybko "przykleic" koła do podłoża... kurde nie wiem... dylemat mam... od przekładni takie cos raczej nie, od stabilizatora??? Chyba też nie... a gdyby np mocowanie np przekładni - gdybam juz - jesli nie amortyzatory.... jak ona jest mocowana???

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Może wyjmij amortyzator. Aż tyle roboty nie ma. Jeśli jest padnięty to przekonasz się o tym po wyjęciu.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

Łatwo mówić jak się nie ma sprzętu...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Jaki sprzęt potrzebujesz żeby rozciągnąć amortyzator rękami? Głównie chyba...ręce.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

To inaczej, jak wyjac sam amor???

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Poczytać forum. Jest fotorelacja. A na pewno relacja...