Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Problem z elektryką, nie można odpolić samochodu

Użytkownik Rowerzysta Avatar meason
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie Problem z elektryką, nie można odpalić samochodu

Witam
    Mam dosyć spory problem. Wczoraj udało się w koncu wymienić termostat. Trwało to tydzień, bo dostałem zły termo dla mojej alfy i musiałem zamieniać. Przez ten czas alfa stała trochę rozmontowana (tj. termostat, egr, akumulator). Po podłączeniu wszystkiego do kupy po przekręceniu na zapłon kontrolki zaraz gasły i zero prądu. Po chwili znowu jest, bo radio sie włącza. Podładowałem aku prostownikiem, wyskakiwała kontrolka ABS i kontrolka hamulca. Silnik kręcił, ale nie odpalał. Kontrolki wydaje mi się pozbyłem, przez dokręcenie kabla (jak mniemam) od ABS do aku. i w końcu udało się odpalić. Podjechałem na stacje, zatankowałem, zapaliłem normalnie. Ujechałem jeszcze może kilometr i nagle wszystko padło w czasie jazdy. Zupełna ciemność, żadnych kontrolek, radio grało. Uruchomić kablami nie dało rady więc skończyło się holowaniem. Dzisiaj przez noc aku się ładował i rano znowu problem. Kręci, kręci i nie odpala. Po dwóch, trzech próbach znowu aku zdechnięty. Stawiałbym na słaby akumulator, ale zastanawia mnie, że zgasło w czasie jazdy (wtedy chyba z alternatora powinno iść). Może to jakieś zwarcie w układzie elektrycznym się narobiło (a dokładnie ja zrobiłem). Sam już nie wiem. Co o tym myślicie?
    Ostatnio edytowane przez meason ; 20-11-2012 o 19:50

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

chyba go za słabo naładowałeś, spróbuj na kable z innego auta i sprawdź połączenia klemy / akumulator

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

A jest elektrolit w akumulatorze? Sprawdzałeś ładowanie altka? Podłącz aku pod prostownik, jeśli nie ma elektrolitu albo jest go mało to uzupełnij wodą destylowaną. To po pierwsze. Po drugie sprawdź połączenia na kostkach, masę samochodu (odkręć, oczyść i posmaruj jakimś smarem) itp. Ja bym wszystko co możliwe przy silniku (kostki) w okolicy aku i termostatu rozłączał i popsikał jakimś kontaktem w sprayu. No i oczywiście klemy muszą być oczyszczone i posmarowane. Spróbuj podłączyć pod kompa może on podpowie gdzie szukać przyczyny.

- - - Updated - - -

Jak uda Ci się odpalić to sprawdź ładowanie.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

posprawdzaj ,poruszaj bezpiecznikami wysokoamperowymi koło aku tam czsem nie łączy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar solaris2007
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.

Domyślnie

jak koledzy pisza posprawdzaj klemy i oczysc mase. Do tego posprawdzaj pod maska wszystkie bezpieczniki i przekazniki kolo aku. Jak tam grzebales mozliwe ze cos nie laczy

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

dzięki panowie za pomoc. błędów komp nie pokazywał. ale odpiąłem i wyjąłem aku, przeczyściłem co się dało, nasmarowałem smarem grafitowym i wydaje się być ok. normalnie odpala, sprawdzałem na postoju, gazowałem co jakiś czas aż się rozgrzał do 88 stopni (ach nowy termostat ) i włączyłem klimę. nominalne napięcie było jakieś 13,9, maksymalnie pod obciążeniem spadło do 13,4 więc alternator chyba ok. choć gdyby był ok, to pewnie wczoraj by mi samochód nie zapadł w śpiączkę na skrzyżowaniu. jako, że ostatnio też było dobrze tylko do czasu i nie chcę być znowu holowany to czekam i jutro znajomy ma sprawdzić czy wszystko z elektryką ok. mam nadzieję, że problem został zażegnany. jeszcze raz dzięki.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

No to jak już problem został rozwiązany to można zwrócić uwagę na tytuł "odpolić"

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ja podobny miałem problem, że podłączyłem aku i radio się włączało a kontrolki tylko mignęły i zero możliwości odpalenia. Okazało się, że źle przykręciłem klemę plusową do akumulatora. Po poprawnym przykręceniu nigdy ten problem nie wystąpił.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    No to jak już problem został rozwiązany to można zwrócić uwagę na tytuł "odpolić"
    wiem, zobaczyłem to niedawno i też się obśmiałem

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Ja podobny miałem problem, że podłączyłem aku i radio się włączało a kontrolki tylko mignęły i zero możliwości odpalenia. Okazało się, że źle przykręciłem klemę plusową do akumulatora. Po poprawnym przykręceniu nigdy ten problem nie wystąpił.
    no tak, ale i tak się obawiam, bo u mnie mimo złego przykręcenia w końcu zatrybił i wydawało się ok. zobaczymy jutro. pewnie stwierdzę, że za zimno na pociąg i zaryzykuje
    Ostatnio edytowane przez meason ; 20-11-2012 o 19:50

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Wszystko będzie ok Było już parę podobnych przypadków na forum i zawsze pomagało