Hej, moze głupie pytanie, ale olej sprawdzasz jak auto troche odstało nietak jak pisali wymien olej i filtr i przy okazji mozesz zdjąć któryś z węży IC i zobaczyć ile tam tego jest będziesz miał jakiś podgląd w sytuacje.
Hej, moze głupie pytanie, ale olej sprawdzasz jak auto troche odstało nietak jak pisali wymien olej i filtr i przy okazji mozesz zdjąć któryś z węży IC i zobaczyć ile tam tego jest będziesz miał jakiś podgląd w sytuacje.
Olej jest ciemny i będzie ciemny, nawet zaraz po wymianie. Wystarczy ze raz go odpalisz a olej przestanie być bursztynowy. To diesel, nie benzyna. Wiec kolorem oleju się nie przejmuj. Jest ok:-)
Dokładnie tak, nie mam pojęcia dlaczego koledzy wyżej twierdzą że olej na zdjęciu jest zbyt ciemny, testowałem na samochodach różnych marek od nowych fiatów po bmw i audi z przebiegami prawdziwymi 150kkm i olej po wlaniu, odpaleniu silnika zawsze robi się czarny. Faktycznie w silnikach benzynowych kolor oleju ma znaczenie zbyt ciemny olej może oznaczać nadmierne zużycie jednostki jednak w dieslu tak nie ma. Reasumując wymienić olej, jeździć, cieszyć się z nowego nabytku.
Po zastosowaniu płukanki po 1000 km olej był jeszcze koloru bursztynowego. Potem sprawdzałem po 5000 i wtedy był ciemny. :-P
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Ale to czy olej trzyma kolor zależy podobno też od dodatków w nim zawartych.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
U mnie w traktorze olej po wymianie (bez płukanek) robi się ciemny po 200-300 km- może ciut więcej (ostatnia wymiana 151 tys. km). U kumpla w Fordzie (przebieg ok 220-230 tys. km), olej zrobił się czarny po kilku sekundach pracy. Faktycznie kolorem oleju w traktorze nie ma się co przejmować.
Ostatnio edytowane przez Robalgis ; 13-08-2014 o 08:17
No to trzeba by spytać już eksperta od olejów, ja sprawdzałem na paru samochodach... dwa razy 1.3 mjet z przebiegami 0-100kkm służbowe i zaraz po zalaniu był czarny, audi 3.0tdi 120kkm, bmw 3.0d przebiegu nie pamiętam. No i moja prywatna alfa 1.9jtd 160kkm (podobno) również olej zaraz po zalaniu był czarny. Jak w dwóch ostatnich samochodach przebiegu nie jestem w stanie podać na 100%, tak w trzech pierwszych już tak gdyż auta znam od nowości.