Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Bialy cypelek pod pedalem sprzegla

Użytkownik Świeżak Avatar - Wolf! -
    Mieszka w
    Rymanów Zdrój/Rybnik
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW

Domyślnie

Przepraszam za odkop, ale mam pytanie związane z tym "mechanizmem".

Czy to, że części są rozłączone, mogło by mieć wpływ na niski pedał sprzęgła (jest ok. 20mm niżej niż pedał hamulca)?
    Dodam, że sprzęgło wymieniałem w poniedziałek 04.08.14r , wszystko ładnie siadło, tylko po przejechaniu może 200km pedał opadł o tą wartość 20mm (przed wymianą sprzęgła też był tak nisko, ale myślałem że jest to spowodowane kompletnym brakiem tarczy).

Myślałem też nad wysprzęglikiem, albo pompą tuż za pedałem... Ale przypadkiem natknąłem się na ten biały "tłoczek" i postanowiłem zapytać.
    Kiedyś w fordach był taki mechanizm, w którym wraz ze zużyciem "sprzęgła" pedał automatycznie opadał na takich ząbkach i dostosowywał się do nowych warunków pracy...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Zafira b 1.9 120

Domyślnie

A masz dobrze odpowietrzony układ?? Ja też niedawno zmieniałem sprzęgło i przez chwilę po założeniu pedał był nisko ale wrócił na swoją pozycję.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

To raczej nie ma wpływu na "wysokość pedału". Prędzej masz zapowietrzający się układ, może to być spowodowane na przykład uszkodzonym wysprzęglikiem lub pompą .
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Użytkownik Świeżak Avatar bat25
    Mieszka w
    Leszno Wlkp
    Auto
    156 1,9jtd 2004r

Domyślnie

Witam...
    Mam to samo, ta sprężynka mi pękła, taki bolec z białym plastykiem wyleciał, itd... i teraz:
    Mechanik powiedział że to reguluje poziom - wysokość pedału sprzęgła, bez tego pedał opada, więc i przy jego wciskaniu, nie pobiera się tyle płynu i czasem może być tak że wbijanie biegów jest ciężkie, słychać taki hałas - szczególnie w zimę, Ja go nogą podnoszę... jest git
    Ale jest to upierdliwe... chciał bym autko naprawić i tę małą upierdliwość też... Moje pytanie - gdzie mam to kupić, nie chodzi tylko o tę sprężynkę, ale ten kawałek plastyku białego jest złamay więc potrzepuję cały komplet...? Nie widzę tego nigdzie, czy muszę kupić cały pedał sprzęgła?
    W zasadzie nawet nie wiem o co pytać... Hm "wycisk pedału sprzęgła"??? czy co

Dodano po 6 minutes:

Jak już jesteśmy w temacie, alfę kupiłem prawie 5 lat temu, od zawsze sprzęgło chodziło ciężko, ale to na prawdę, uczucie bywa takie, jak bym wciskał sprzęgło, gdzie jest linka ( nie elektryczne sprzęgło)
    i ta linka się przeciera.... ( nie wiem czy mnie dobrze zrozumiecie ) - kiedy wchodzę do innych aut, wciskam pedał sprzęgła to tak jak bym wciskał pedał w masło...
    Czy Wy też tak macie? Jeśli nie, to może jakieś podpowiedzi, co to może być? pompa sprzęgła? czy co...
    Ostatnio edytowane przez bat25 ; 12-08-2014 o 22:19 Powód: Dodano
    Alfa Romeo 156 SW 1,9jtd 2004r

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź - Dąbrowa
    Auto
    alfa romeo 156 2,4 JTD 99r

Domyślnie

W mojej funi to ustrojstwo pod pedałem sprzęgła również się rozpadło ale o dziwo tylko wyleciało z tego co zaobserwowałem z głową pod kierownicą to służy ono do wspomagania unoszenia pedału podczas wciskania sprzęgła zostaje ta sprężynka ściskana

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 1,9 JTD 16v SPORTWAGON, GT Q2 1,9 JTD 16v

Domyślnie

Do bat 25:

Ten "mechanizm" wspomagający pedał sprzęgła dostaniesz raczej tylko w ASO po kilkadziesiąt zł za element:
    46478988 PROWADNICA
    46424866 SPRĘŻYNA
    46478986 PROWADNICA
    Nie powinno być problemu z dostępnością, bo występuje w bravo, marea, 156, lybra.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

U kolegi gepard ( autosklep24 ) tez jest dostepne ( z rabatem forumowym )

http://autosklep24.pl/pl/searchquery...5?url=46478988
    http://autosklep24.pl/pl/p/Sprezyna-...BRA-LODZ/13113
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 13-08-2014 o 13:07

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar cargo241
    Mieszka w
    Będzin / Eerbeek
    Auto
    Alfa romeo Giulietta 1,4TB

Domyślnie

Sam ostatnio kupowałem tutaj http://allegro.pl/sprezyna-wycisku-s...266967954.html
    miałem już dość podnoszenia pedału sprzęgła nogą .

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź - Dąbrowa
    Auto
    alfa romeo 156 2,4 JTD 99r

Domyślnie

jeśli są takie same części do fiata to sprawdzajcie dokładnie ja na alternatorze zaoszczędziłem 50 zyla (żadne różnicy w nim nie było)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Zafira b 1.9 120

Domyślnie

Cytat Napisał bat25 Zobacz post
    Jak już jesteśmy w temacie, alfę kupiłem prawie 5 lat temu, od zawsze sprzęgło chodziło ciężko, ale to na prawdę, uczucie bywa takie, jak bym wciskał sprzęgło, gdzie jest linka ( nie elektryczne sprzęgło)
    i ta linka się przeciera.... ( nie wiem czy mnie dobrze zrozumiecie ) - kiedy wchodzę do innych aut, wciskam pedał sprzęgła to tak jak bym wciskał pedał w masło...
    Czy Wy też tak macie? Jeśli nie, to może jakieś podpowiedzi, co to może być? pompa sprzęgła? czy co...
    U mnie sprzęgło chodziło ciężko po rozgrzaniu. Po wymianie kompletu jest dużo lepiej. Po założeniu sprzęgło chodzi bardzo lekko jednak z czasem trochę się utwardza ale jest ok.