zobacz czy masz z przodu czujniki,ale wydaje mi sie,ze jak sa bebny z tylu, to dziwne bylo by montowanie abs-u tylko na przod. Moge sie mylic oczywiscie.
zobacz czy masz z przodu czujniki,ale wydaje mi sie,ze jak sa bebny z tylu, to dziwne bylo by montowanie abs-u tylko na przod. Moge sie mylic oczywiscie.
Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.
A masz kontrolkę ABSu na desce? Jeśli jej nie ma to na pewno nie ma też ABS.
FORZA ITALIA !
Kontrolka ABSu nigdy mi się nie zaświeciła, ale samą kontrolkę 'wyrytą' na desce na bank mam, bo wszyscy je mamy. Kazdy ma tą samą deskę rozdzielczą z różnymi kontrolkami, do różnych modeli. Tak samo jak mam niby kontrolkę, oznaczającą, że ktoś ma niezapięte pasy, albo mam kontrolkę sygnalizującą awarię turbiny.
racja glic4![]()
Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.
Jakby ktoś mi potwierdził to, że mając bębny z tyłu nie mogę mieć ABSu... byłbym wdzięczny :].
glic4, w renault i oplu widziałem rozwiązania z bębnami na tylnej osi i samochody były wyposażone w abs.
Nie wiem czy w alfie takie rozwiązania stosowano.
Jeśli po przekręceniu kluczyka zapala Ci się kontrolka abs i po jakimś czasie gaśnie to masz abs - proste.
Życie z pasją!
145 1.9 TD
147 1.9 JTD 16V
Lancia Delta III 1.6 JTDM
Nie zapala, ale może dlatego, że coś jest spartolone?![]()
Wpisz w eperze nr VIN i powinno ci wyświetlić co masz w aucie. Drugi prosty sposób, podnieś tylną kanapę i sprawdź czy pod spodem są kable i wtyczki od czujników. W końcu możesz podpiąć auto do kompa i sprawdzić czy są czujniki i czy działają.
FORZA ITALIA !
Dziwna sprawa, Junior z bębnami i bez ABSu? Albo kolego nie masz Juniora, albo ktos coś tam kombinował,bo to niemożliwe! Poza tym jesli chcesz byc pewien co do ABSu, podnies maske i zobacz czy jest centralka ABS. Takie czarna skrzynka z napisem FUSE. Jednak generalnie jest zasada : tarcze - ABS, bebny - brak ABSu.Napisał glic4
Pozdr. Tiga :wink:
Mam Junira, wg. mojego Vinu wpisanego do EPERA wychodzi dokladnie ten sam silnik, tapicera, wersja junior, no to wszystko co mam teraz. Ale mam też bębny.. w Juniorach były same tarcze?
Kolego, w ktorym miejscu tak mniej wiecej pod maska jest ta skrzynka FUSE, jutro przed wyjazdem sobie to oblookam.