Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Spryskiwacze reflektorow nie dzialaja!!!

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alf 159

Post Spryskiwacze reflektorow nie dzialaja!!!

Witam w mojej Alfie nie dzialaja przednie spryskiwacze ksenonow i bez nich Alfa nie przejdzie przegladu. Sprawdzalem bezpiecznik i jest ok, probowalem na wlaczonych i wylaczonych swiatlach. Jakies sugestie jak to naprawic? Nie wiem jak dojsc do zbiorniczka z plynem. Szukalem juz odpowiedzi na forum, ale nie znalazlem. Pomocy!!!

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

1. czy wcześniej działały ci spryskiwacze? czy kupiłeś auto z już niedziałającymi?
    2. masz do sprawdzenia: bezpiecznik, instalacja, pompa w zbiorniku spryskiwacza i przewody, nie wiem czy po drodze jeszcze nie ma przekaźnika.
    3. wyłączyć spryskiwacze można również w komputerze, bez odpowiedniego kabla nie zrobisz tego, ale może ktoś coś grzebał?
    4. dostęp do pompy spryskiwacza jest po zdjęciu nadkola i koła.
    5. w Polsce auto z wyłączonymi spryskiwaczami powinno przejść przegląd, mi przynajmniej nikt nic nie mówił do tej pory.

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

ja miałem zasyfiałe kostki na pompce.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Na 80 % trójnik rozdzielacz jest zapchany najczęściej pada prawa strona. Trójnik jest po stronie kierowcy przy zderza
    ku w aso płaciłem ok 160 zł

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alf 159

Domyślnie

Nie, wczesniej nie dzialaly. Juz ja taka kupilem, lecz przy kupnie nie sprwadzalaem czy dzialaja.
    Wlasnie gdzies doczytalem ze trzeba zdjac nadkole zeby sie tam dostac, sam juz tego raczej nie zrobie.
    Jeszcze nie mam pewnosci co do tego czy dobry bezpiecznik sprawdzalem. Na forum doszukalem sie ze to bezpiecznik nr 17 o wartosci 20. ale u mnie na tym miejscu jest 10, instrukcja obslugi jest po niemiecku takze wiec za duzo z niej pozytku nie bedzie.

Dodano po 2 minutes:

Aha i przy bardzo dlugim przytrzymaniu spryskiwaczy z pod zbiorniczka jakby wyciekal plyn takze nie wiem czy cos tam nie jest przetarte.

Dodano po 6 minutes:

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Na 80 % trójnik rozdzielacz jest zapchany najczęściej pada prawa strona. Trójnik jest po stronie kierowcy przy zderza
    ku w aso płaciłem ok 160 zł

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    A jak sie do tego wziac zeby to sprawdzic? Czy bez rozkrecania nadkola mozna sie obejsc?
    Ostatnio edytowane przez Buflo ; 26-08-2014 o 16:58 Powód: Dodano

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    5. w Polsce auto z wyłączonymi spryskiwaczami powinno przejść przegląd, mi przynajmniej nikt nic nie mówił do tej pory.
    Prawo wyraźnie określa, że ma działać.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał Buflo Zobacz post
    Nie, wczesniej nie dzialaly. Juz ja taka kupilem, lecz przy kupnie nie sprwadzalaem czy dzialaja.
    Wlasnie gdzies doczytalem ze trzeba zdjac nadkole zeby sie tam dostac, sam juz tego raczej nie zrobie.
    Jeszcze nie mam pewnosci co do tego czy dobry bezpiecznik sprawdzalem. Na forum doszukalem sie ze to bezpiecznik nr 17 o wartosci 20. ale u mnie na tym miejscu jest 10, instrukcja obslugi jest po niemiecku takze wiec za duzo z niej pozytku nie bedzie.

Dodano po 2 minutes:

Aha i przy bardzo dlugim przytrzymaniu spryskiwaczy z pod zbiorniczka jakby wyciekal plyn takze nie wiem czy cos tam nie jest przetarte.

Dodano po 6 minutes:

A jak sie do tego wziac zeby to sprawdzic? Czy bez rozkrecania nadkola mozna sie obejsc?
    Nadkole bez problemu sam ściągniesz. Koło również....
    Instrukcje masz tutaj http://instrukcja.pl/i/alfa_romeo_15...rukcja_obslugi
    Wystarczy 30 sek z wujkiem google.
    Na stronie Alfy Romeo również nasz instrukcje.
    Skoro leci Ci płyn to zdejmij nadkole i sprawdź, bo może nasz wypiety/przetarty/pekniety przewód.
    Zobacz też czy kostka jest podłączona. Ze względu na duże ilości płynu jakie zużywaja spryskiwacze, często się wypina kostkę.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Możliwe że masz odpiętą kostkę Dużo osób tak robi, nadkole zdejmij.

Jak na chwileczkę (1s) naciśniesz spryskiwacze przy włączonych światłach, i puściśz to słychać nadal pompkę, czy od razu jest cisza?
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Prawo wyraźnie określa, że ma działać.
    Masz rację. Jednak praktyka pokazuje, że jeśli tylko samochód ma 4 koła i drzwi same nie odpadają to samochód przechodzi przegląd. Nie będę ukrywał, że nie podoba mi się taki stan. Ale takie są fakty. Konkurencja na rynku SKP działa w Polsce właśnie tak, że ciągle mamy masę trupów na drogach. Spryskiwacze reflektorów to ostatnia rzecz, na którą diagnosta będzie zwracał uwagę.

Co do przedmiotowego problemu – niestety do sprawdzenia jest sporo. Zaczynając od sprawdzenia czy nie jest deaktywowana ta funkcja w komputerze, poprzez sprawność pompki (u mnie właśnie pompka nawala), bezpieczniki, przewody spryskiwacza. Po zdjęciu koła i nadkola jest dostęp do przewodów, sprawdzasz miernikiem czy pojawia się prąd gdy włączasz spryskiwacz.

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Moim zdaniem wystarczy zwrocic na 2 rzeczy:
    1. pompka i kostka ją zasilająca, taj jak pisałem ja miałem mega zasyfiałą, wyczyściłem i spryski zadziałały
    2. to wspomniany trójnik /zawór zwrotny/ jeśli coś kapie pd autem po długim przytrzymaniu manetki to raczej na pewno trónij sie zapchał. miałem ten sam problem tyle że u mnie działał na jedną strone. rozbroiłem go na siłę i wyczyściłem. potem super glue i 1godzina ścisku w imadle. Działa. można też kupić taki trójnik od lan rovera discovery II. kosztuje 60PLN co stanowi ok połowy ceny trójnika dedykowanego do AR.
    Najważniejsze że oba punkty do spawdzenia po zdjęciu nadkola i w dość prosty sposób wystarczy minium wiedzy technicznej, Jęsli umiesz wymienić gniazdko w domu to i z tym sobie poradzisz.