Strona 17 z 27 PierwszyPierwszy ... 7891011121314151617181920212223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 265

Temat: Kupno 159 w automacie czy warto?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja już pisałem. Wytnijcie sobie dziury w podłodze i jeździjcie jak flinstonowie. Przecież silnik może odmówić Ci posłuszeństwa, przewód hamulcowy strzelić itd
    A w dodatku jaka kontrola nad autem będzie???? PEŁNA
    Aha, i przede wszystkim pozbądźmy się elektroniki. Przecież to pierwsze co się zepsuje i z auta nie wyjdziecie

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    A co zrobisz w przypadku jak pójdzie docisk i nie dasz rady w manualnej skrzyni wbić żadnego biegu? Ja to przeżyłem na zadupiu i co tu robić? Ciągnij teraz grata 200km. Koszt ciekawy, ale dyskusja pozbawiona sensu.
    To są rzadkie przypadki by padł docisk prędzej łożysko oporowe tarcza sprzęgła, wysprzęglik itd. Natomiast pisząc to co powyżej pragnę wszystkim uświadomić, że oprócz komfortu jest jeszcze kwestia praktyczna używania skrzyń manualnych. Uzytkwonicy automatów dobrze wiedzą, jak niewiele brakuje by nawet drobna awaria wyłączyła ich z możliwości kontynuowania jazdy. A będąc już w obcym kraju z dala od domu to horror.

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Ja już pisałem. Wytnijcie sobie dziury w podłodze i jeździjcie jak flinstonowie. Przecież silnik może odmówić Ci posłuszeństwa, przewód hamulcowy strzelić itd
    A w dodatku jaka kontrola nad autem będzie???? PEŁNA
    Aha, i przede wszystkim pozbądźmy się elektroniki. Przecież to pierwsze co się zepsuje i z auta nie wyjdziecie

Marku schodzisz na poboczne tory rozmawiamy o sprzęgle.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Tak, wiem. To horror Tak jak mówiłem, auto może z dziesiątek innych powodów stanąć.
    Np z tego samego powodu co Ty nie chcesz skrzyni automatycznej ja nie chcę diesla. Ok, kupiłem bo nie miałem wyjścia ale ryzyko jest i jakoś muszę żyć z tą świadomością. Tak jak z tym że w razie awarii skrzyni będę musiał z holować auto.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Hehhehe no ci powiem ,że też nie chciałem już diesla a tu się wdupcyłem znowu w klekota 1,9 z klapami wirowymi , Dpf-em - rujna ale boje się jeszcze bardziej 3,2 holdena z dostępnością częsci a nie chciałem Passata

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Tak, wiem. To horror Tak jak mówiłem, auto może z dziesiątek innych powodów stanąć.
    Np z tego samego powodu co Ty nie chcesz skrzyni automatycznej ja nie chcę diesla. Ok, kupiłem bo nie miałem wyjścia ale ryzyko jest i jakoś muszę żyć z tą świadomością. Tak jak z tym że w razie awarii skrzyni będę musiał z holować auto.
    No to życzmy sobie długiej bezawaryjnej jazdy !

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

A co zrobisz w przypadku jak pójdzie docisk i nie dasz rady w manualnej skrzyni wbić żadnego biegu? Ja to przeżyłem na zadupiu i co tu robić? Ciągnij teraz grata 200km. Koszt ciekawy, ale dyskusja pozbawiona sensu.
    Akurat bez sprzęgła da radę pojechać o ile rozrusznik dobry i akumulator nierozładowany. Zmiana biegów dla wprawnego kierowcy też do przejścia. Po mieście w korku nie odważyłbym się, ale jakbym był na zadupiu to nawet trochę więcej niż parę kilometrów przejechałbym.

Jahu niestety są różne przypadki zdarzają się w najlepszych konstrukcjach, a Twojej M32 współczuję, życzę Ci oby nic się nie stało. !
    Dla mojego M32 to najlepsze miejsce jest w głębokim jeziorze. Niestety ale czeka mnie to co nie ominie każdego posiadacza tej skrzyni.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 28-08-2014 o 17:57

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Akurat bez sprzęgła da radę pojechać o ile rozrusznik dobry i akumulator nierozładowany. Zmiana biegów dla wprawnego kierowcy też do przejścia. Po mieście w korku nie odważyłbym się, ale jakbym był na zadupiu to nawet trochę więcej niż parę kilometrów przejechałbym.
    To jedź sobie na rozruszniku po zmroku jak skrzynia się zablokowała Nie dało się wbić żadnego biegu. Co tam do tego, zapiąłem na linke i holowałem drugą alfą... Natomiast automatu bym już na linke nie zapiął, zostaje laweta.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

To jedź sobie na rozruszniku po zmroku jak skrzynia się zablokowała Nie dało się wbić żadnego biegu. Co tam do tego, zapiąłem na linke i holowałem drugą alfą... Natomiast automatu bym już na linke nie zapiął, zostaje laweta.
    Nie o taką jazdę mi chodziło. Padł mi kiedyś docisk i procedurę miałem taką: wyłączam silnik, pierwszy bieg, rozrusznik, auto zapala na biegu i jadę. Przyspieszam do wysokich obrotów, puszczam gaz, wrzucam luz i szukam obrotów do wrzucenia kolejnego biegu. I tak przejechałem całe miasto do warsztatu na drugim/trzecim biegu.

Inna sprawa, że było to ponad 10 lat temu i nie było tanich ubezpieczeń assistance, w ogóle inne czasy były. Dzisiaj do zepsutego alternatora wołam assistance, bo upraszcza mi to sporo życie. Ale to już nie temat tego wątku.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 28-08-2014 o 21:01

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Natomiast automatu bym już na linke nie zapiął,
    Dlaczego?
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał www156 Zobacz post
    Dlaczego?
    No ja też chciałbym wiedzieć . BMW w AT cholowałem tylko według instrukcji pisało ,że nie przekraczać 50km/h . Chyba ,ze ten jeżdżący komputer Aisina na takie bajery nie pozwala . Wracając do tematu awaryjnośći i kosztów to powiem tak . Orientowałem się w kosztach napraw i: elektornika szkrzyni - 2800pln , kosz C1 z wymianą 2200-2800 ( zależnie od warsztatu i komplikacji przy robocie , wliczając w to olej + filter ) . Remont całej skrzyni - do 7000pln . Tylko trzeba wziąść pod uwage ,że dbanie o skrzynie= bezawaryjność . Jak już ktoś nie wymienia oleju ... bo tak radzi dealer to sam się prosi o wytarcie się kosza( w zasadzie tłoka C1 ) i naprawę . Jeżeli wymieniamy tak jak zaleca producent skrzyni to cieszymy się choćby brakiem sprzęgła z dwumasem . Majster z Zielonej Góry tylko stwierdził " już i tak nie robią takich pancernych automatów jak kiedyś" bo te są myślące , srące i nafaszerowane elektroniką co nie zmienia faktu ,że jak dbamy tak....pojedziemy