Taaa mhmmm
Ja ani razu nie widzialem tego u siebie a sie kurde wypalal
Wyswietlacz ustawiony za radio i zegar i dziekuje
Nie "taaa mhmmmm". Przy wypalaniu chwilowe skacze od razu na dobrze ponad 30l podczas przyspieszania, a przy zdjętej nodze z gazu jest ponad 10l. Wszystko trwa parę minut to może nie zauważasz.
Z chwilowego już nie korzystam na co dzień (znudziło się), ale nadal się przydaje na autostradzie (np. jadąc pod wiatr 10-15 km/h szybciej zrobi 1l/100km różnicy w średnim spalaniu, więc wole już jechać trochę wolniej..., a poza tym dobry wskaźnik czy wszystko z autem w porządku - jeżeli wiesz już ile zazwyczaj pali w jakich warunkach). Teraz bez trumny na dachu i dodatkowego obciążenia pali 0,5-0,7l/100km mniej.
Jednak to co jest świetne to monitorowanie ciśnienia turbo. Ustawiłem sobie na 1,6bar i przy mocnym depnięciu od razu wyskakuje alert ciśnienia z wartością szczytową. Rysuje też na ekranie wykres w czasie. Ustawiłem na 1,7 bar i już nie wyskakuje - więc jak mi przeładuje to od razu będę wiedział.
No i fajna funkcja taksometru - tą samą trase (100km) czasem zrobie za 25zł, a czasem za 34zł. W przeliczeniu na kilometry najbardziej kosztowne są krótkie dystanse - zanim auto się rozgrzeje to pali jak smok (teraz jest z 2x więcej a ciekawe co będzie zimą), więc krótkie wypady po bułki do sklepu mobilizują do spacerku albo rowerku - samo zdrowie
Ogólnie taki gadżet, ale z praktycznymi funkcjami. Jestem zadowolony. Manual zrobie dopiero jak mi kolega na cnc zrobi pod to obudowe, wtedy będe mógł jeszcze raz rozebrać i porobić zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez esati ; 29-08-2014 o 07:29
jeśli masz serię to chyba za dużo dmucha
Długo to trwało, ale w końcu zrobiłem krótki tutorial z montażu:
http://www.reveltronics.com/forum/vi...c.php?f=6&t=18
Wymieniłem wyświetlacz na większy i czytelniejszy oraz podłączyłem czujnik ciśnienia oleju, temperatury oleju oraz temperatury silnika (opisałem to na forum: http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...jet_inne_.html)
Wygląda o niebo lepiej, prawda?
![]()
SzacuneczekEstetyka dużo lepsza, pomysł fajny ale manual przerasta moje możliwości czasowe
Z ciekawości jaki końcowy koszt gratów? Jest opcja innego koloru tego nowego wyświetlacza? Szukałem na allegro i echo.
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 05-06-2015 o 08:53
Postęp jest znaczny.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Kliknięcie na "shop" na stronie chyba tez przerasta
fajny bajer, pisze nie ze względu na sprawdzanie i onanizowanie się nad parametrami spalania
ale jeżeli moge podlaczyc 4 czujniki temperatury, EGT, boost, afr to widzę fajne zastosowanie.
tylko ten manual taki trochę skąpy, bo w zasadzie nie wiadmo jakie czujniki obsluży.
W