Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Poczatek najgorszego?? Upg?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie Poczatek najgorszego?? Upg?

Witam. Alfa jak juz zawsze sprawia mi psikusy.. Otoz zaczela ji dzisiaj kopcic.. W czasie jazdy kopcenia brak, auto przyspiesza normalnie, silbik pracuje tez wydaje mi sie normalnie, ale gdy stoje w korku zaczyna puszczac dymka szaro-bialego. Wystarczy przejechac kilkanascie metrow i spokoj - woda pewnie wyparowuje.Kilkanascie razy patrzylem na stan plynu w vhlodbicy i o dziwo jest ok. Co nie jest wedlug mnie normalne - wytwarza sie dosc spore cisnienie i z korka slychac syczenie. Tempwratura nie skacze - rowniutko 90.. Oleju nie przybywa narazie, nie widac tez tlustych plam za bardzo.. Nie wiem co o tym myslec.. Czy to moze byc UPG jak ki sie wydaje czy raczej jednak cos innego??

Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Zrób test na zawartość spalin w układzie chłodzenia i będziesz miał czarno na białym.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

z tego co przeczytałem to wnioskuję,że to nie uszczelka pod głowicą a syczenie z korka zawsze jest także to normalna sprawa
    test na zawartość spalin w układzie chłodzenia kolega wyżej dobrze radzi,sam piszesz,że nie widzisz żadnych objawów,być może to jest chwilowe
    możliwe,że to pompa wtryskowa
    świece żarowe kiedy wymieniane?w jakim są stanie?przy odpalaniu też ci puszcza?
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 29-08-2014 o 18:27

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Świece żarowe to nie są bo one działają tylko przy odpaleniu samochodu. Później już nie.

Syczenie z korka to też nie jest normalny objaw, chyba że chodzi ci o to że jak odkręcasz korek to zaczyna syczeć bo to normalny objaw. Spróbuj też przy odpalonym silniku odkręcić korek od zbiorniczka płynu niuchaj czy nie śmierdzi tam gdzieś spalinami, lub nie ma tam takiego kwaśnego zapachu.

I jeszcze powiedz czy auto stoi na polu, garażowane i czy tak ci dymi w dłuższym okresie po odpaleniu, czy cały czas.
    Bo jeżeli masz takie coś że rano odpalisz i np przez to 5km ci dymi, to się nie przejmuj. Jest to normalna para wodna, tym bardziej że pogodę mamy jaką mamy, nie ma upałów a spora wilgotność. Przejedź się w trasę z 50km i dopiero później się zatrzymaj i zobacz czy dalej kopci.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto

Domyślnie

Swiece zarowe to nie bede ractej bo odrazu gasna i auto odpala jak marzenie. Autostoi na dworze, ale priblem dopiero dzisiaj wyszedl.. Temperatury 20 stopni wiec nie wiem.. A syczebie mam jak np przejade kilkanascie km i wylacze silnik to slysze syczenie z korka - ze cisniebie tam jest to wiem, ale syczy caly czas w sumie.. Kopcenie tylko jak w korku stoje, albo pracuje odpalony kilka minut.. W czasie jazdy nie widze nic za soba. Przy przegazowce na parkingu tuz po jezdzie tez nie kopci, dopiero po kilku minutach stania. Wtedy gdy go przegazuje, przedmucha sie i nie dymi przez chwile, a po chwili znowu.. Plynu w zbiorniku tyle co bylo, a przejechalem juz od obserwacji ponad 50 km w miescie..
    Aha przx odpaleniu nie dymi chyba ze popracuje wczesniej na luzie, zgasze i po chwili odpale..

Ostatnio edytowane przez Jackieee ; 29-08-2014 o 22:22

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Zacząłbym od podmiany korka na zbiorniczku bo po prostu może być uszkodzony i nie trzymać już ciśnienia.
    Jeżeli dalej będzie syczało to test na zawartość spalin i będziesz wiedział o co chodzi.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto

Domyślnie

Chyba jednak upg.. Zrobilem teraz 200 km po miescie i autobahna i ubylo plynu w zbiorniku.. Byl max a jest ponizej min. Coprawda zbiornik ma slady plynu ale czy by go tak wywalilo.. Teraz przy odkreceniu zasyvzali ale poziom pozostal staly # czyli ponizej niestety.. Mam nadziehe ze to upg a nie peknieta glowica czy cos.. Zaraz szykuje sie w droge do Gliwic i podjade do chlopakow z knurowa.. Zobaczymy co powiedza.. Ehh... Ledwo jedno naprawione a wychodzi drugie.. Ale i tak uwielbiam te auto

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

gdyby nie fakt ze poziom oleju i plynu jest dobry to pewnie byla by to uszczelka pod glowica ale mimo wszystko tez przyjrzyj sie uszczelce

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto

Domyślnie

Poziom oleju bez najmniejszych zmian.. Zagladnolem pod auto na parkingu i plecionka widac, ze jest mokra.. Jutro na kanale sie przygladne dokladnie.. moze kurcze jakis waz strzelil np do nagrzewnicy i leje mi po wydechu Mialem juz kiedys walniete UPG w Punto i tam to jednak inaczej wygladalo.. Silnik telepal sie, ciezko bylo wkrecic no i zaslona dymna podcza jazdy czy postoju.. Tu tylko podczac postoju i to nie odrazu a po chwili dymi.. No i zapach tego dymu jednak nie jest taki jak wtedy w Punto.. Tam wciagnelo cala wode na odcinku 3 km i az oczy szczypaly od tego dymu..
    Ostatnio edytowane przez Jackieee ; 29-08-2014 o 22:19

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto

Domyślnie

Dojechalem wlasnie do Gliwic. Trasa 540 km i?? I nie wiem nic.. Przed wyjazdem uzupelnilem plynu do kreski MAX. Silnik nie byl zimny gdy uzupelnialem. Dojechalem na miejsce i sprawdzilem znowu.. Poziom sie podniosl przy odkrecaniu korka poczym prawie odrazu spadl do... MAX czyli tak jak go wlalem !! Trase pokonalem z predkosciami 150-200 kmh wiec powinno go raczej ubyc jskby to bylo upg. Olej tez sprawdzilem i jest jak byl. Komputer tez pojazuje xaly czas 4 kreski. Po zatrzymaniu sie z wlaczonym silnikiem oczywiscie kleby dymu.. Sam juz nic nie wiem.. Auto nadal normalnie odpala od raza, przyspiesza jak zawsze.. W drodze jedynie dymek przy redukcji i budzie w podloge, ale to norma.. Poza tym nic.. Aha przy odlreceniu korka unosil sie bialy dymek ze zbiorniczka wyrownawczego.