Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: [146] Wymieniłem filtr powietrza na stożkowy

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.k7
    Mieszka w
    Pomorskie
    Auto
    AR 146 Ti 2.0 TS 16v 150KM PB+GAZ

Domyślnie

czyli nie bardzo oplacalne kosztem tylko zmniejszenia obudowy filtru.

Użytkownik Świeżak Avatar Przemeus128
    Mieszka w
    Suchowola
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 km

Domyślnie

jesli załżyz wiltr stozkowy za przepustniaca to co zrobisz z przepływką??

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Nie chcąc zakładać nowego tematu niepotrzebnie napiszę tutaj.

Czy są jakieś za i przeciw braku owego rezonatora powietrza? U mnie ktoś przede mną usunął ten rezonator i z czego został mi tylko otwór w obudowie filtra powietrza. Ma to jakieś ujemne skutki w Boxerze? Auto ma LPG i może to gazownik wycinał? Ciężko określić kto i dlaczego się tego dopuscił.

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

rezonator wyrównuje drgania fali powietrza wpływającego do przepustnicy musiałbym wywalić u siebie by zobaczyć czy jest lepiej czy nie aczkolwiek jeżeli po coś był to chyba lepiej jest z rezonatorem
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 145 1.6 Boxer

Domyślnie

Ja wymontowałem i nie ma żadnej różnicy. Rok już leci jak bez tego śmigam.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Valhard Zobacz post
    Ja wymontowałem i nie ma żadnej różnicy. Rok już leci jak bez tego śmigam.
    To kretyni ci włoscy inżynierowie.U nas to w byle stodole wiedzą lepiej co ma być a czego nie potrzeba.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Nie mam porównania do innego boxera, ale teraz nie wiem, czy specjalnie mam się tym przejmować - szukać i kupowac, czy zostawić tak jak jest?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 145 1.6 Boxer

Domyślnie

To już twój wybór. Ja nie zamierzam tego montować bo to nic nie zmienia, a obserwowałem to kilka miesięcy.
    Włosi chcieli dobrze, bo to w niczym nie przeszkadza, ktoś wypalił z takim pomysłem, a że chcieli żeby Coś było a nie tylko pustka to dodali "rezonator".

Użytkownik Rowerzysta Avatar PiotrasPoznan
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 146 1.6 boxer czekam na 164/155/75?

Domyślnie

gdzieś na forum wyczytałem "A rezonator to np takie ukstałtowanie i dobranie długości dolotu że fala zasysana do cylindra np nr 1 w koncu sie odbije od zaworu ssącego w cl nr 1.. zacznie wracać troche pod prąd (pod struge zasysaną do cyl nr 2).. ale taraz cały figiel polega na tym żeby odbiła sie np od powierzchi rezonansowej i wróciła RAZEM i zgodnie ze struga dla cyl nr3. wtedy cyliner nr 3 zostanie "doładowany" tym co sam zasasal i tym co niosła fala z cyl 1 odbita od rezonatora... i tak cylinder 1 pracuje na rzecz 3, 2 na rzecz 4, 3 na pierwszy... i tak w kólko. To coś co określa sie doładowaniem dynamicznym" by Wombat

Ile w tym prawdy sam nie wiem, jednak mam wrażenie że nie bez celu go tam wstawiono a zwłaszcza nie wyciągałbym wniosków typu "Włosi chcieli dobrze, bo to w niczym nie przeszkadza, ktoś wypalił z takim pomysłem, a że chcieli żeby Coś było a nie tylko pustka to dodali "rezonator".

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał PiotrasPoznan Zobacz post
    gdzieś na forum wyczytałem "A rezonator to np takie ukstałtowanie i dobranie długości dolotu że fala zasysana do cylindra np nr 1 w koncu sie odbije od zaworu ssącego w cl nr 1.. zacznie wracać troche pod prąd (pod struge zasysaną do cyl nr 2).. ale taraz cały figiel polega na tym żeby odbiła sie np od powierzchi rezonansowej i wróciła RAZEM i zgodnie ze struga dla cyl nr3. wtedy cyliner nr 3 zostanie "doładowany" tym co sam zasasal i tym co niosła fala z cyl 1 odbita od rezonatora... i tak cylinder 1 pracuje na rzecz 3, 2 na rzecz 4, 3 na pierwszy... i tak w kólko. To coś co określa sie doładowaniem dynamicznym" by Wombat

Ile w tym prawdy sam nie wiem, jednak mam wrażenie że nie bez celu go tam wstawiono a zwłaszcza nie wyciągałbym wniosków typu "Włosi chcieli dobrze, bo to w niczym nie przeszkadza, ktoś wypalił z takim pomysłem, a że chcieli żeby Coś było a nie tylko pustka to dodali "rezonator".

Tylko debil może stwierdzić że coś w dolocie AR jest nie potrzebne.To co napisałeś nie mija się z prawdą.Ale wiejscy tjunerzy wiedzą lepiej

Cytat Napisał PiotrasPoznan Zobacz post

Tylko debil może stwierdzić że coś w dolocie AR jest nie potrzebne.To co napisałeś nie mija się z prawdą.Ale wiejscy tjunerzy wiedzą lepiej
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.