W każdym większym mieście są zakłady które się zajmują regeneracją.
W każdym większym mieście są zakłady które się zajmują regeneracją.
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Słuchajcie, a regeneracji podlega też zużyte części wewnątrz lampy ? Typu ułamany zaczep bądź tak jak w moim przypadku pęknięty pierścien z soczewki ?
Jaki koszt może pochłonąć regeneracja ?
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Pisałem już w jakimś temacie. Firmy zajmujące się regeneracją odbłyśników to zakłady mające maszyny do nakładania tlenków metali metoda PVD albo jakąś natryskową. Nie mają oni spawarek do plastików i nie robią takiej rzeźby. Połamane plastiki daje się do spawania. O ile się da. Na pewno można to zrobić we własnym zakresie różnego rodzaju klejami. Ale nie licz na to że oddasz komuś zepsutą lampę a on Ci naprawi i jeszcze zregeneruje odbłyśniki. Ludzie, trochę wyobraźni![]()
Jak ja szukałem firmy do regeneracji swoich reflektorów (chciałem wysłać całą lampę, bez zabawy w rozklejanie i wyciąganie odbłyśnika, bo przy probie rozłożenia xenona na czesci troche go zdezelowałem i musiałem kupic drugi kpl. lamp.) i też miałem do naprawy pęknięty element mocujący na sruby. Dzwoniłem i pytałem czy z zrobią również i to, np. w jakiejś firmie pod warszawą gość zrobiłby, tylko cena za dwie lampy była kosmiczna.
Ale znalazłem firmę pod poznaniem i tam wysłałem, zregenerowali odbłyśniki i naprawili pęknięty element plastikowy. Firma to tmc-mc m.cugier.
Lampy po powrocie wyglądały nieźle, po zamontowaniu w aucie świecą lepiej niż wcześniej, ale jak dla mnie to jeszcze nie to co powinno być, hmmm może czas wymienić żarniki? moje(ori philipsy) mają 3lata i ~30tys, z czego większość na krótkich odcinkach kilku km. Jak myślicie czy takie włączanie na kilka min i wyłączanie mogło je dobić przedwcześnie, czy to normalny czas kiedy żarniki nie świecą już jak powinny?
To i tak nieźle że ktoś się tego podjął. Ile płaciłeś? Tylko szczerze mówiąc wątpię w to co zrobili. Pewnie odbłyśnik tylko umyli.
Na pewno stare żarniki gorzej świecą, nie wiem czy częste włączanie moze mieć wpływ na siłę świecenia. Nie mniej jednak to są tak małe różnice że przy nowych odbłyśnikach nawet jakby żarniki świeciły tylko połową mocy to powinny Ci światła świecić jak zwykłe H7 po regeneracji. A te świeca zajedwabiście. Tak więc skoro nie jesteś zadowolony z ksenonów i wyraźnie widzisz że coś jest nie tak to obawiam się że jakąś fuszerę Ci zrobili. Może też nie mogli rozkleić (ja swoich nie mogę) i zrobili tylko jakąś płukankę. Nie wiem, ale coś jest nie halo.
płaciłem coś koło 350zł. Lampa widać że jest klejona na nowy klej, także coś tam rozklejali, ktoś z forum też tam regenerował tylko nie pamiętam kto...
Mam wrażenie, że niektóre lampy na zwykłą h7 świecą lepiej hmm? samemu nie będę tego rozbierał, żeby sprawdzić odbłyśniki, bo już raz zepsułem kpl. lamp.
Ja powtórzę to co już "n" razy pisałem. W blu odissea miałem zwykłe H7 i była tragedia. Postanowiłem zregenerować i wstawić HID (miałem wtedy w coupe po poprzedniku). Ale jak założyłem zregenerowane lustra i night breaker`y to powiem Ci że bez kompleksów stawałem obok coupe z HID`em. Fakt że HID świecił intensywniejszym światłem. Ale pole widzenia, linia odcięcia szerokość i ostrość wiązki była identyczna. Po prostu pole oświetlone było jakby bardziej na żółto. Było tak dobrze że olałem HID. Nie będę ryzykował i świecił oczami przed policją tylko po to żeby mieć niebieskie lampy. H7 po regeneracji świeciły świetnie. Tak więc ksenon musi zwalać z nóg. A jak u Ciebie jest tak jak piszesz to coś musi być nei tak. Nie wiem jak z tymi starymi żarnikami no ale chyba ponad połowy mocy stracić nie mogły. Może kilkanaście procent ale nie połowę.
Jako,że dużo latam w nocy/po ciemku i mam H-7,to muszę przyznać,że jestem pod wrażeniem,świecą elegancko na zwykłych,standardowych żarówkach.Nawet mam wrażenie,że lepiej świecą niż xenon w superbie. Świecą żółtym światłem,ale gdy są dobrze ustawi,to naprawdę świecą super,Po stłuczce wymieniałem obie lampy i kupiłem z allegro i też się bałem,że będzie zonk,ale jest ok.Dla ciekawości rozebrałem jedną z lamp pękniętych i odbłyśnik wyglądał całkiem oki..W razie czego,przełożę kmpl.soczewkę z popękanych.
Ja jak dawałem soczewki do regeneracji to też źle nie wyglądały. Trochę takie jakby przykurzone. Umyłem było lepiej. Pomyślałem: "całkiem nieźle". Nie wierzyłem w jakąś spektakularną zmianę po regeneracji. No ale jak regeneracja kosztuje tych parę dyszek doszedłem do wniosku że jak już to rozbebeszyłem to dam. A nóż będzie lepiej. Co się okazało? Po odebraniu odbłyśników uwierzyć nie mogłem jak powinny wyglądać. Były tak lustrzane że patrząc się w nie nie mogłeś ocenić głębi. Byłem w szoku. Po tym zabiegu światło bajka.