Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: [156] drugi pilot

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie [156] drugi pilot

Witam,

w jaki sposób dorobić/zaprogramować drugi pilot w Alfie 156 2.0TS 2000r.?
    W niektórych autach jest konkretny algorytm, w stylu: kupujesz uniwersalny pilot,
    otwierasz drzwi 3x, przekręcasz kulczyk, zamykasz drzwi, ...., wciskasz przycisk
    na pilocie i voila, działa. Centralka reaguje na nowego pilota.

Jest też taki algorytm dla mojej Alfy? A jeżeli nie ma to jak dorobić drugi pilot?
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

tak jak obserwowałem w ASO, mechanik nie wahlował dzrzwiami, nie włączał świateł tylko podał kod 6 cyfrowy dla dodania nowego kluczyka a raczej nowego pilota w kluczyku ( kluczyk czerwony ).
    - wszystko to bardzo dziwne, ponieważ karta kodowa zawiera tylko kod z 5 cyframi.
    - centralka alarmu nowa ma wyzerowane kody dostępu i uczy się kodów po podłączeniu w samochodzie.
    - dokładnie tak jak wyzerowane ECU dołączane do samochodu uczy sie kodów od puszki immobilizera.
    - tez czekam może ktoś ma te informacje.

ViP Pirat drogowy Avatar doldi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 SW 2000 rok pjemnosć 2000l

Domyślnie

Kolego ja u siebie gdy wymieniłem baterie w pilocie, nie mogłem zrobić nic, ale wsiadłem do środka auta nacisnełem dłużej kod otwarcia drzwi i po paru sekundach auto samo zakodowało klucz, nie wiem, ale mi się wydaje by zakodować musisz wrzucić kod z karty kodowej którą powinieneś dostać razem z autkiem
    Niech Alfa będzie błogosławiona, niech każda jej droga będzie wysławiona...

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

doldi, rozłożyłeś mnie na łopatki, bo nie zrozumiałem ani słowa.
    Cytat Napisał doldi Zobacz post
    Kolego ja u siebie gdy wymieniłem baterie w pilocie, nie mogłem zrobić nic, ale wsiadłem do środka auta nacisnełem dłużej kod otwarcia drzwi i po paru sekundach auto samo zakodowało klucz
    Co to znaczy "nacisnąć kod otwarcia drzwi?" I co to ma współnego z drugim pilotem? Bo chyba chciałeś napisać, że Twój oryginalny pilot po wymianie baterii nie działał, dopiero jak dłużej nacisnąłeś to centralka zareagowała... to tak się domyślam tylko.
    Cytat Napisał doldi Zobacz post
    nie wiem, ale mi się wydaje by zakodować musisz wrzucić kod z karty kodowej którą powinieneś dostać razem z autkiem
    A co to znaczy ""wrzucić kod z karty"? I na co mam go "wrzucić"? I jak go "wrzucić"?

Czy ktoś wie jak dorobić drugi pilot?
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Ozzy jest to cytat jednego z kolegów nie sprawdzałem na własnej skórze ale warto sprawdzić

".... Trzeba udać sie do ASO (niestety) ale nie trzeba mieć żadnych kodów wystarczy dowód rejestracyjny - gość wpisuje nr vin w bazie alfy do tego nr. jest przyporzadkowany 6 cyfrowy nr . mając ten nr gość podłącza kurpunterek (examiner) i w czasie kilku chwil wprowadza nowy pilocik do odbiornika centralnego i mamy w pełni sprawny kluczyk. .... "

Mam nadzieję że to rozjaśni trochę sprawę .