Nawet na pewno prędkość rzeczywistą. Ja ostatnio jechałem bravo, którego v max fiat określa na 195 km/h. Na liczniku miałem lekko ponad 200, GPS pokazywał 191
Nawet na pewno prędkość rzeczywistą. Ja ostatnio jechałem bravo, którego v max fiat określa na 195 km/h. Na liczniku miałem lekko ponad 200, GPS pokazywał 191
Jest: Jaguar XF 3.0 V6
Były: Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115 KM => Hyundai Coupe FX 2.0 (RD2) => Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 => Honda Accord VI 2.0 VTEC => BMW 118d E87
Junak 126
Chyba jestem dziwak:
Używam start&stop ze skrzynią TCT i jest dla mnie super. S7S Alfy jest mniej czułe niż Niemców (VW BMW i klony) dając pewność działania.
Skrzynia z benzynką działa jakby auto miało jeden elastyczny bieg, trochę sprytu i można ją gazem do ekstra efektów namówić, a łopatki to fiu fiu
Włączam motor i jadę, auto poprawnie nagrzewa się jak jest obciążone (nie na postoju).
Staję i wyłączam - skoro S&S tak działa i producent to przewidział, to nie będę hiperpoprawny.
Autko ma już 10tyś km i nic się nie dzieje, a w szczególności jakieś dźwięki z podmaski.
Niestety zadomowił mi się świerszcz w okolicy kierownicy, jestem na etapie lokalizacji który to plastik. Trzeba mieć jakiś motyw do działania jak nic się nie psuje. Zauważyłem że trakcja zrobiła się cichsza po 6tyś km, liczę na więcej ale boję się że wtedy oponki będą łyse.
ok ale czy jest roznica zima a latem? wiadomo ze diesla na postoju sie nie rozgrzeje wiec nie ma co czekac nawet ale chodzi mi o to ze niektorzy odpalaja i momentalnie ruszaja w miare szybko...
u mnie minimum jak nie pale fajki 4-5 min to odpalenie auta, sciagniecie marynarki, zapiecie pasow, ustawienie radia, muzyki czy podlaczenie telefonu itp. czyli gdzies okolo 2-3 min i wtedy powoli ruszam. nie na Dynamic
a jeszcze jedno pytanko...jak jedzie sie w trasie to na parkingu podczas 3-4h postoju na szybkie spanie tez nie zaleca sie stac na wlaczonym silniku?
ja zawsze spie przy wlaczonym silniku bo inaczej albo za zimno albo za goraco zaleczy czy to zima czy lato...
Dodano po 6 minutes:
Nic z dziwaka nie masz![]()
Ja po prostu nie uzywam z prostego powodu...po co?
jezdze caly czas na klimie automatycznej wiec gdy start&stop sie zalacza klima sie wylacza jak dla mnie to jedyny powod, hmmm no moze pozatym ze oszczedzam akumulator i jakies tam inne podzespoly jak sa![]()
co do tego ze s&t dziala bardzo szybko to fakt bo podczas pokazywania auta mialem okazje to sprawdzic wiec w przeciwienstwie do manuala jest bardzo bardzo szybka reakcja no ale ja wylaczylem zaraz po zakupie
W manualu z 2010 od czasu do czasu sie zalaczy ale juz czasami musze 2x sprzeglo wdusic bo nie zalapuje...wiec czas oczekiwania jest dlugiiiii no ale to chyba juz czas na wymiane akumulatora![]()
Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 11-09-2014 o 22:42 Powód: Dodano
2010 Giulietta 1.4 TB progression + dodatki + SAVALI tuning 144KM / 257Nm
2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
U mnie S&S przy klimce, jakby niechętnie się włącza i startuje silnik sam gdy klima musi chłodzić.
Ato nówka ale akumulator w nim już nie koniecznie musi być naładowany w 100%
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Maciek-156 mądrze prawi, system ładowania akumulatora nadzoruje stopień naładowania i informuje kiedy bezpiecznie można uruchomić S&S. Do tego dodaje się parametry inne, nawet wilgotnośc powietrza w kabinie, i to działa dobrze. Dziwię się że koledzy się boją tego systemu. Mina bezcenna pasażera jak silnik gaśnie na światłach, a ja nic, absolutnie nic![]()
No nie wie czy ten S&S jest taki dobry dla silnika. W najlepszym wypadku podczas jazdy w cyklu miejskim zaoszczędzi się 0.2 l/100km, podczas gdy akumulator jest dodatkowo obciążony oraz silnik pracuje przez chwilę na zbyt niskim ciśnieniu oleju.