Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Tylna wycieraczka - problem z wyłączeniem

Użytkownik Świeżak Avatar szejker
    Mieszka w
    Strumień
    Auto
    Alfa Romeo 147 TI 1,6 120KM

Domyślnie Tylna wycieraczka - problem z wyłączeniem

Witam. Autko posiadam dopiero od 3 dni i dzisiaj po raz pierwszy jechałem w deszczu. Wycieraczki przednie załączałem prawą manetką w dół i regulowałem sobie prędkość. Po parunastu minutach zauważyłem, że tylna też jest załączona. W instrukcji znalazłem tylko informacje, że przy włączonych przednich wycieraczkach i włączeniu biegu wstecznego, wycieraczka tylna uruchomi się automatycznie. Gdy ruszyłem z parkingu ani razu nie wbijałem wstecznego. Podczas jazdy kombinowałem z manetką na wszystkie strony, oczywiście odczekując parę sekund, aż tylna wycieraczka zakończy swoją pracę po paru ruchach. W pewnym momencie się wyłączyła. Parę kilometrów dalej włączyłem światła drogowe (długie) i znów zaczęła działać. Po wyłączeniu tych świateł pomigałem nimi i wycieraczka się wyłączyła. Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania? Czy jest możliwe, że zalało jakiś komputerek i tak robi się zwarcie?
    Ostatnio edytowane przez szejker ; 09-09-2014 o 21:36

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Poczytaj temat "czyszczenie styków". Jest sprzed paru dni. Tam jest kilka rad które mogą Ci pomóc

Mieszka w
    Strumień
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj wszystko wróciło do normy. Tapicerka przy lewej stronie kierowcy jest sucha, więc komputer prawdopodobnie nie był zalany. Wyczytałem, żeby rozebrać puszkę z bezpiecznikami pod maską i wyczyścić styki, szczególnie masę. No to do roboty

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Zanim coś rozbierzesz sprawdź czy napewno jest zepsute. Sam pisałeś że kombinowałeś z manetką i może pomyliłeś pare rzeczy, w prawej manetce jest przełącznik bliźej jej nasady który urachamia wycieraczkę tylnią mogłeś go włączyć omyłkowo regulując czasowe ustawienie, a mrugając światłami drogowymi mogłeś "pyknąć" nie tą manetkę co uruchamia spryskiwacz i wycieraczkę. Taka moja sugestia, jeśli to nie była pomyłka patrz post wyżej.

Mieszka w
    Strumień
    Auto

Domyślnie

Nie, to nie była pomyłka, akurat logiczne myślenie jest u mnie w porządku Manetka od wycieraczek też jest prawdopodobnie sprawna bo dziś próbowałem przeróżnych przełączeń i wszystko działa jak należy. Na 100% przełącznik tylnej wycieraczki był wyłączony. Załączyłem go, wyłączyłem, dociągałem troszkę mocniej do końca i nic to nie dawało. Dziwne było to, że gdy łaskawie wycieraczka ucichła, to uruchomiła się po włączeniu długich świateł. I znów jej nie mogłem wyłączyć. Dopiero gdy "pomrugałem" światłami długimi, wycieraczka uspokoiła się. Prosiłbym o jakieś sugestie, co najczęściej może być zalane albo zaśniedziałe. Ponieważ ta usterka wystąpiła tylko przy opadach, to mam teraz problem, żeby zlokalizować usterkę. Na razie zgaduję, że ma to jakiś związek ze światłami drogowymi (długimi).
    Ostatnio edytowane przez szejker ; 10-09-2014 o 11:59

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Może jakiś zwierzak pogryzł trochę instalację i po deszczu woda gdzieś robi zwarcie. Musiałbyś sprawdzić całą wiązkę która idzie od kierownicy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Przetarta izolacja na zielonym kabelku (odpowiedzialny za sygnał pozycji do wyłaczenia wycieraczki) który idzie w wiązce klapy bagażnika
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Strumień
    Auto

Domyślnie

Nadal nie mogę do tego dojść ;/ Dzisiaj wycieraczka uruchamiała się, gdy miałem załączone światła mijania i kierunkowskaz. Po paru ruchach się wyłączy. Nie uruchamia się na samych kierunkowskazach, muszą być włączone mijania + kierunkowskaz, obojętnie czy lewy, czy prawy.

Mieszka w
    Strumień
    Auto

Domyślnie

Koledzy, puki co sobie odpuściłem i jeździłem bez bezpiecznika wycieraczki. Dzisiaj zabrałem się za to i z tyłu w klapie raczej jest ok. Jak zrzucić górny plastik znad manetek? Jest potrzeba wykręcenia kierownicy? Co mi przychodzi do głowy, to albo zaśniedziała wtyczka, jeśli jest wspólna dla dwóch manetek, albo komputer.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9 JTD 8v 2002

Domyślnie

A może same manetki Ci się popierdzieliły? Ja ostatnio kupiłem sobie (w celu badań do czego innego ) w warsztat Pusz (allegro) za 20 zł, może w manetkach idzie jakieś zwarcie które załącza niepotrzebnie inne rzeczy. Płynnie,dobrze działa Ci przełącznik zespolony? Tak,żeby go wyciągnąć trzeba demontować kierownice + poduszke + plastiki.

Masz kilka fotek jak to wygląda:

1.jpg

2.jpg