Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał Siedloch Zobacz post
    Dosyć dużo tych gratisów
    Nie skłamie, kiedy powiem iż było by spoko wynegocjować taki pakiet
    Sprawą zajmę się w następnym tygodniu, teraz trochę zawalony pracą jestem. Dam znać jak poszło, chyba, że odjedzie sprzed nosa
    Teoretycznie rozrząd na zachodzie wymieniają przy przebiegu 150k. U nas bardziej realnie to oceniają na 100/120k lub 4 lata (w zaleznosci co będzie pierwsze), ale tez robocizna tansza. Rozrzad zrobić poza ASO 900 zl ze wszystkim do tego modelu. Klima powiedzmy 150 zl, olej i filtry kolejne kilka stowek. Opony najdroższe bo rozmar w AR szeroki, ale jak cos się da ugrac nawet w używce to tez fajnie. Prawda jest taka ze jak przyjezdza zdecydowany klient z gotowka przy kasie to gada się inaczej niż z takim co powie to ja jeszcze musze z zona porozmawiać/skontaktować się z bankiem odnośnie kredytu/porozmawiać z mechanikiem czy to dobry wybor/ itp.
    Powodzenia w zakupie bo w sumie przyjrzałem się dokładniej temu autu i tez mi się zaczelo podobać

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    ja tam kupilem u Tomka bez sprawdzania i wydawania dodatkowych pieniedzy i jestem zadowolony ale zawsze mozna sprawdzic
    Wszyscy wiedza ze należysz do fanklubu Tomka_krk Ale jak człowiek ma spac spokojnie to jego sprawa. Ja to nawet kupując w jednym ASO bym sprawdził w drugim, ale to już takie moje skrzywienie

Dodano po 4 minutes:

Cytat Napisał przerut Zobacz post
    Dobra, to jeszcze jedno pytanie. Planowałem zakup benzyny (rocznie robię do 10k kilometrów) jednak czytając forum mam wrażenie, że naprawa i serwis silników JTS nie jest wcale tańsza od JTDM. Czy przy takich niskich przebiegach jak moje diesel w AR się sprawdzi? Robię w tygodniu krótkie trasy po Warszawie ale większość kilometró to weekendowe wycieczkie po 30-50km w jedną stronę + dłuższe wyjazdy wakacyjne.
    Wiesz frakcja jtsowcow jest niszowa ale prezna i trzyma się razem i wspiera się w trudnych chwilach w walce o lepszy stan lancucha i innych elektrozaworów Serwis jest rzeczywiście droższy jeżeli cos się popsuje i na pewno bardziej kłopotliwy, bo istotna kwestia to znalezienie sensownego warsztatu. Trasy co robisz to jest ok dla diesla bo w weekendy dpf się wypali elegancko

Poza tym 1.75 tbi to tez benzyna i z tego co widać po omawianym modelu tutaj kilka odslon wcześniej

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-7...C34458790.html

oferta nieglupia tylko trochę w srodku zaniedbana
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 19-09-2014 o 08:09 Powód: Dodano

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Teoretycznie rozrząd na zachodzie wymieniają przy przebiegu 150k. U nas bardziej realnie to oceniają na 100/120k lub 4 lata (w zaleznosci co będzie pierwsze),
    Idź na całość po 300 tysiącach
    A poważnie, rozrząd z paskiem zwykłym to 70 tysięcy z paskiem wzmacnianym pokrytym teflonem 100 - 110 tysięcy.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Idź na całość po 300 tysiącach
    A poważnie, rozrząd z paskiem zwykłym to 70 tysięcy z paskiem wzmacnianym pokrytym teflonem 100 - 110 tysięcy.
    Ris, przecież Tomek_krk sam o tym pisal kiedyś, ze wiekoszosc alf 159 które do niego trafia jest jeszcze na oryginalnym pasku rozrządu. A jak zmieniac to tylko na ten lepszy. Nie wiedziałem nawet ze można inaczej

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    Ty lepiej znajdz ta motywacje bo nigdy nie kupisz czerwonej 159 albo czarnej Delty
    taka kupie,
    http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9...592581809.html

wszak jts to przecież bezawaryjny silnik tylko czasem mu łańcuch szwankuje

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

taka kupie,
    http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9...592581809.html

wszak jts to przecież bezawaryjny silnik tylko czasem mu łańcuch szwankuje
    Ładna, zrobisz łańcuch i będziesz śmigał

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Ris, przecież Tomek_krk sam o tym pisal kiedyś, ze wiekoszosc alf 159 które do niego trafia jest jeszcze na oryginalnym pasku rozrządu. A jak zmieniac to tylko na ten lepszy. Nie wiedziałem nawet ze można inaczej
    W zestawach często występuje pasek zwykły nie wzmacniany więc skąd to zdziwienie ...

A te co trafiły na oryginalnym pasku to mają w okolicach 100k

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

[QUOTE=pieta;1495473Ale jak człowiek ma spac spokojnie to jego sprawa. Ja to nawet kupując w jednym ASO bym sprawdził w drugim, ale to już takie moje skrzywienie[/QUOTE]

Co więcej - ja też ludzi do tego namawiam, żeby ktoś nas o stronnicze podejście nie posądzał. Nie zmienia to jednak faktu, że zdarzają się takie rzeczy, że tego nie przewidzisz chociaż nie wiem jak dokładną diagnostykę byś wykonał. Dla przykładu - teraz walczymy z turbiną w Julce QV, rozleciała się po 60 tys km - auto super zadbane, zero jakichkolwiek niedomagań, pojeździło i powiedziało sorrryyyy teraz trzeba będzie mnie naprawić. Nie pytaj, ile kosztuje oryginalne turbo w ASO, bo się wywróciłem, jak mi podali cenę... Tak więc historie typu "mało jeżdżę, kupię benzynowy silnik, to się będzie mniej psuło" też sobie można między bajki włożyć.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Embrion Avatar dontworry
    Auto
    159 16V JTDM

Domyślnie Kombi, Automat, Ksenon, >170KM, >2009r., Szary, Jasna skora

witam,

http://sninvest.otomoto.pl/alfa-rome...C33831158.html

a co sadzicie o tym modelu? nie moge sie dopatrzec ksenonow i bi-ksenonow z opisu oraz szyberdachu, srodek calkiem zadbany

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Co więcej - ja też ludzi do tego namawiam, żeby ktoś nas o stronnicze podejście nie posądzał. Nie zmienia to jednak faktu, że zdarzają się takie rzeczy, że tego nie przewidzisz chociaż nie wiem jak dokładną diagnostykę byś wykonał. Dla przykładu - teraz walczymy z turbiną w Julce QV, rozleciała się po 60 tys km - auto super zadbane, zero jakichkolwiek niedomagań, pojeździło i powiedziało sorrryyyy teraz trzeba będzie mnie naprawić. Nie pytaj, ile kosztuje oryginalne turbo w ASO, bo się wywróciłem, jak mi podali cenę... Tak więc historie typu "mało jeżdżę, kupię benzynowy silnik, to się będzie mniej psuło" też sobie można między bajki włożyć.
    Ja wiem, ja wiem! Ok. 12 kzł. Chyba z robocizną (tzn. wymianą).

To jest ten powód, dla którego nie kupiłem używanej QVki właśnie. Bo nikt mi nie obieca, że poprzedni właściciel dobrze traktował swoje turbo...

PS: Moje nie jest wiele tańsze, ok. 9 kzł (no, ale póki co jest gwarancja, więc whatever).

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał dontworry Zobacz post
    witam,

http://sninvest.otomoto.pl/alfa-rome...C33831158.html

a co sadzicie o tym modelu? nie moge sie dopatrzec ksenonow i bi-ksenonow z opisu oraz szyberdachu, srodek calkiem zadbany
    Szyberdach ma fajny taki niewidoczny poszukaj auta z takim widocznym będzie użyteczny

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Szyberdach ma fajny taki niewidoczny poszukaj auta z takim widocznym będzie użyteczny
    Gniezno i wszystko jasne

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Ja wiem, ja wiem! Ok. 12 kzł. Chyba z robocizną (tzn. wymianą).

To jest ten powód, dla którego nie kupiłem używanej QVki właśnie. Bo nikt mi nie obieca, że poprzedni właściciel dobrze traktował swoje turbo...

PS: Moje nie jest wiele tańsze, ok. 9 kzł (no, ale póki co jest gwarancja, więc whatever).
    12 tysi ??? Czuje jednak ze ten jts to wcale nie taki glupi pomysl btw cos kojarze ze turbo do zwykłego t-jeta to z 3 tysie ? Dobrze kojarze ? Poprawi mnie ktoś jakby co ?