Strona 15 z 48 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516171819202122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 477

Temat: Blue&Me upgrade i zmiana języka

Użytkownik Embrion Avatar 159
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    159 SW Jtdm 120KM Distinctive

Domyślnie dajcie link do oprogramowania i mapek

Cytat Napisał MaciejALFA Zobacz post
    Witam, kupiłem Alfe 159 2008rok, z systemem Blue&me nav, duzo czytalem i tak: zrobilem update softu najpierw na 5.5 , pozniej na 5.6 , mapki zgralem
    Cześć

Właśnie zbieram się do wgrania nowego języka polskiego do Blu&Me Navi.
    Znalazłem pliki i instrukcję i zobaczymy...
    Aby była w pełni funkcjonalna przydałyby się mapy, ale nie mam niestety.

1. Co z tym oprogramowaniem 5.5 czy 5.6??? - Trzeba to zrobić..? Macie linka..?
    2. Nie dostałem mapek na pendrive jak odkupiłem auto - ma ktoś link do pełnej wersji map Polski
    (+ewentualnie Europa)
    3. Jaka jest kolejność wgrywania/działania w momencie jak zgram wszystkie pliki na pendrive

Może ktoś mi pomóc?

-DZIKI-

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał 159 Zobacz post
    Cześć

Właśnie zbieram się do wgrania nowego języka polskiego do Blu&Me Navi.
    Znalazłem pliki i instrukcję i zobaczymy...
    Aby była w pełni funkcjonalna przydałyby się mapy, ale nie mam niestety.

1. Co z tym oprogramowaniem 5.5 czy 5.6??? - Trzeba to zrobić..? Macie linka..?
    2. Nie dostałem mapek na pendrive jak odkupiłem auto - ma ktoś link do pełnej wersji map Polski
    (+ewentualnie Europa)
    3. Jaka jest kolejność wgrywania/działania w momencie jak zgram wszystkie pliki na pendrive

Może ktoś mi pomóc?

-DZIKI-
    Kolego przeczytaj cały temat, są zarówno pliki językowe jak i aktualizacja softa. jak przegrzebiesz forum to są też mapy. trzeba się troche wysilić

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Dzisiaj miałem chwilkę czasu, więc znowu postanowiłem powalczyć z B&M. Niestety pomimo przetestowania kilku pendrive'ów, wszystkich możliwych sysytemów plików, odłączenia aku na 30 minut cały czas to samo: USB Update Error 30 (nie 10 a 30).

W necie o takim błędzie nie ma nic poza moim wpisem na forum. Może ktoś coś o tym słyszał i coś jest w stanie podpowiedzieć?

Wszystko w Belli działa bez zarzutu tylko to B&M nie działało od początku odkąd ją mam. Szkoda, bo pewnie by się przydało.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDM

Domyślnie

Od niedawna cieszę się Alfą 159. Po przeczytaniu tego wątku podchodziłem do upgrade'u blue&me bez nadziei, że uda się coś zrobić. Ale o dziwo po kilku próbach udało się wgrać zarówno aktualizacje jak i język polski (komunikaty głosowe), bo sam język menu pozostał angielski, co akurat nie jest problemem.
    Wygląda, że wiele osób ma problemy z błędem 10 itp. więc może przyda się mała relacja z placu boju.
    Przetestowałem 3 pendrive'y i upgrade udało się zrobić ze starego odwarzacza mp3 (taki typowy noname chyba z 256 MB). Najpierw aktualizacja, następnie język.
    Jeśli chodzi o aktualizację to jest to dość zdradliwy proces i trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ czasy pomiędzy kolejnymi komunikatami (wyświetlanymi między prędkościomierzem i częstościomierzem) są dość długie i wydawać by się mogło, że nic się nie dzieje. Sam się na tym złapałem. Warto np. obserwować diodę pendrive'a lub nawet samo podświetlenie portu usb które dziwnym trafem kilkukrotnie przygasa podczas instalacji.
    Po aktualizacji blue&me i zmiany języka na polski, czas na upgrade map. Posiadam kartę SD z mapami Navteqa 2011 ale wygląda na to, że są już dostępne nowsze. Orientujecie się może czy mapy Navteqa dla IGO są kompatybilne z blue&me? Czy może jest to jakaś specjalnie przygotowana wersja?

Użytkownik Embrion Avatar 159
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    159 SW Jtdm 120KM Distinctive

Talking

Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    Kolego przeczytaj cały temat, są zarówno pliki językowe jak i aktualizacja softa. jak przegrzebiesz forum to są też mapy. trzeba się troche wysilić
    Dzięki za wszystkie rady...
    Kilka godzin później już wszystko działało.
    Naprawdę wystarczy powoli działać zgodnie z instrukcjami.
    Rada dla innych, którym nie wychodzi:
    1. Pen-drive do 2 GB sformatowany i tylko z jedną zawartością
    2. Używać 2 pendivów lub znów formatować po aktualizacji i przed językiem

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Niestety nie ma reguły. W mojej poszło bez problemów a w innej nie pójdzie jakich rad bym nie próbował to jest chyba jakiś trefny produkt skoro tylu ludzi ma z tym problem.

Użytkownik Embrion Avatar Vanquish81
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.0 jTDM

Domyślnie

Witam,

Mam inny problem z B&M. Jakis czas temu wymienialem akumulator i zauwazylem pozniej (nie wiem, czy to z tym zwiazane, czy nie), ze modul B&M czesto zrywa polaczenie z telefonem. Czasem w ogole sie z nim nie laczyl, a ostatnio zauwazylem, ze telefon jak byl podlaczony do B&M to nie moglem wejsc w ustawienia kontaktow, rozmow itp. Chcialem sparowac telefon z B&M jeszcze raz, ale okazuje sie, ze teraz nie moge wesc nawet do glownego menu. Przy wlaczaniu zaplonu pojawia sie na wyswietlaczu komunikat Blue&me, telefon rowniez widzi modul w ustawieniach bluetooth, jednak samo sterowanie niemozliwe jest;/ Jak wciskam sluchawke, zeby wesc do menu glownego, to dostaje komunikat glosowy - nie pytajcie mnie co on oznacza, bo jest po wlosku. Pytanie, czy na podstawie tych symptomow mozna stwierdzic, ze modl jest uwalony, czy pomogloby np odpiecie klem akumulatora na jakis czas. Nie zalezy mi na wgrywaniu polskiego jezyka, wiec nie wiem, czy ewentualna aktualizacja softu bylaby konieczna. Dzieki wszystkim za odpowiedz.

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał Vanquish81 Zobacz post
    Witam,

Mam inny problem z B&M. Jakis czas temu wymienialem akumulator i zauwazylem pozniej (nie wiem, czy to z tym zwiazane, czy nie), ze modul B&M czesto zrywa polaczenie z telefonem. Czasem w ogole sie z nim nie laczyl, a ostatnio zauwazylem, ze telefon jak byl podlaczony do B&M to nie moglem wejsc w ustawienia kontaktow, rozmow itp. Chcialem sparowac telefon z B&M jeszcze raz, ale okazuje sie, ze teraz nie moge wesc nawet do glownego menu. Przy wlaczaniu zaplonu pojawia sie na wyswietlaczu komunikat Blue&me, telefon rowniez widzi modul w ustawieniach bluetooth, jednak samo sterowanie niemozliwe jest;/ Jak wciskam sluchawke, zeby wesc do menu glownego, to dostaje komunikat glosowy - nie pytajcie mnie co on oznacza, bo jest po wlosku. Pytanie, czy na podstawie tych symptomow mozna stwierdzic, ze modl jest uwalony, czy pomogloby np odpiecie klem akumulatora na jakis czas. Nie zalezy mi na wgrywaniu polskiego jezyka, wiec nie wiem, czy ewentualna aktualizacja softu bylaby konieczna. Dzieki wszystkim za odpowiedz.
    Odpięcie aku na 7-10min to podstawa. dopiero po tym można szukać usterki dalej

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.0 jTDM

Domyślnie

Dzieki za sugestie. Sprawdze z odpieciem akumulatora i napisze, czy pomoglo.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.0 jTDM

Domyślnie

Witam,

Odpiecie klem od aku poskutkowalo. Dzieki za sugestie