Autostradą 120? Bardzo ekonomicznie. Ja ze 160 nie umiem zejść i wychodzi ok 7l.
Zadymił diesel!
Autostradą 120? Bardzo ekonomicznie. Ja ze 160 nie umiem zejść i wychodzi ok 7l.
Zadymił diesel!
Ja trasa Łask - Grójec cisnąc tak coś koło 140 - 160 ekspresówką wyszło 6.5![]()
Ja chyba od zawsze mam mniej więcej spalanie na poziomie 5,5-6l (1.9 JTD).
U mnie po mieście (typowa droga do pracy, korki, dużo hamowania, ruszanie, stop itp) - średnie spalanie to 11,7l/100, wersja 1.9 JTDm 150 KM. Podczas płynnej jazdy, np stała prędkość 40 km.h spalanie wg komputera to 3-4 litry, w cyklu mieszanym z trasą pewnie wyjdzie jakieś 7-8, no ale większość jeżdżę po mieście, na trasie wkrótce sprawdzę i zobaczymy jak nisko uda się zejść.
11l to mimo wszystko za dużo, trzeba by nieźle butować na niskich biegach.
Jeżdze głównie po trasie 80% - 22 km do pracy: Wrocław-Trzebnica. Raz na tydz. kilkanascie km zrobie po Wrocławiu jak musze. Srednie spalanie na całym baku od 4,8 do 5,2. Wychodzi tak z tankowania pod korek. Z komputera jest niezauważalna rozbieżnośc 0,1 wiecej.
Może to kwestia odpowiedniego wyczucia samochodu, ale nie jeżdżę zbyt ostro na niskich biegach, staram się jechać możliwie na jak najwyższym. Na pewno na takie spalanie typowo w mieście składa się kilka czynników, temperatura rano oscylowała dzisiaj w granicach 3-4 stopni więc to pewnie też ma swoje odzwierciedlenie w spalaniu.