Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Temat: Zakup auta niczym "Cierpienia Młodego Wertera"

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Tu nie chodzi o "psucie" się, tylko o wrażenia jakie daje, dźwiękowe (silnik, nie wydech), wrażliwość na dodanie i odjęcie gazu, lekkość wkręcania się na obroty, sposób narastania mocy. Jedna koleżanka, nie mająca wówczas wiele wspólnego z tematami motoryzacyjnymi fajnie to określiła po przejażdżce 156tką V6 - "Ależ ona jest... CHĘTNA! "
    Zresztą i w kwestii "psucia się" Vka może chodzić z podniesioną głową raczej.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Andrzejsr czytałem, że nowe V6 czyli GM jest hm... że tak powiem "lekko ospałe" by źle nie zabrzmieć ale to przez rozepchanie jej elektroniką tak mi się widzi...

niestety w moim przypadku jeśli V6 w ogóle to już niestety GM gdyż auto które szukam nie może być starsze niż z 2007 roku.

Czytałem o silnikach Busso, że są to silniki luźno pasowane czyli mają z tego co wyczytałem tendencje do łykania oleju nawet do litra na 1000km szczególnie te 12v (12 zaworów) co prawda nie wiem jak to się ma do silnika GM który z tego co wiem jest już 24V (24 zawory) ale nie chcę się zwyczajnie nad tym doktoryzować w tej chwili...

Kiedyś słyszałem taki tekst, że Alfa Romeo kupuje się sercem, a nie rozsądkiem coś w tym jest bo faktycznie Serce woła kupuj bez względu na wszystko, a Rozum krzyczy zastanów się, opamiętaj, zrezygnuj

Jeszcze mam trochę czasu bo jak pisałem nie mam ciśnienia na zakup ot szukam informacji, natchnienia

Użytkownik Rowerzysta Avatar Karim
    Mieszka w
    Żagań
    Auto
    156 2.4\1.9fl\1.9fl-były. GT 1.9-była. 159 1.9jtdm automat-jest

Domyślnie

A dlaczego rozsądek mówi ci nie? Alfa jest tańsza w utrzymaniu od bmw, ''niektóre'' części są tańsze niż do rovera 25(miałem alfe 156 2002rok i drugie rovera 25 2001r) tych samych firm. Wiadomo każdy patrzy na zawieszenie i mitem z jebią... sie elektryka. Ale porownaj zawieszenia paassata czy a4 i to te same koszta. W utrzymaniu Alfa kosztuje tyle samo co jej odpowiednik innego koncernu i chodź ja ci robie porównanie 156 - e46 - passat b5 - a4. To nie ma znaczenia, bo jak kupisz tanio dojechane auto i zrobi to setka innych ludzi to tworzą się mity. A 156 tanio można kupić jak i w/w modele i pierw wkładamy potem, stwierdzamy ze sie nie opłaca i sprzedajemy Brera jest że tak powiem kozak, i w tej cenie kupisz 7ke i stwierdzisz że za większe spalanie przy lepszym odejściu alfy stać by cie było zapewniac ALI części z dobrej półki. Także chodź moja Alfa z mojej winy odeszła na zawsze, to już szukam drugiej i nawet nie czytam bzdur że '' jak pada deszcz to słychac jak rdza alfe zre'' Także kierując sie rozsadkiem do 10tys. biore alfe chodź rozdarte serce chciało by ferrari

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Karim

Widzisz akurat ja mam manie kupowania motoryzacyjnych wynalazków i takich wyszukiwania

Brera akurat jest dla mnie takim wynalazkiem z tego względu, nadzwyczajnej w świecie jeździ ich po naszych ulicach mało przynajmniej w moim mieście jest chyba jedna... a co za tym idzie auta których zwyczajnie jest mało są w pewnym sensie wyzwaniem zarówno w doborze części i serwisowaniu... Brera to nie Szmeltzwagen Golf czy Passat których jeździ po ulicach od zaje....

W swoim życiu przejeździłem wiele aut kilka własnych i mase służbowych kilka rozbiłem a jeszcze inne zwyczajnie zajeździłem.

Zaczynałem od Skoda 105 jako pierwsze auto w ogóle do nauki jazdy git bez wspomagania napęd tył sterowność w zimie zerowa no chyba że zamontujesz z przodu 2 płyty chodnikowe.

Potem szał 2x nie wiedzieć czemu Opel Tigra ale cóż nakręciłem się jak niedźwiedź na miód... a przejść z nią miałem co nie miara :/ w obu robiłem kapitalny remont silnika ot Oplowski wynalazek EcoTEC albo jak kto woli EcoSzmelc

Dalej... Sierra Kombi 4x4 całkiem fajnie to w zakrętach latało

I masa innych służbowych i testowanych z racji zawodu

A czemu szukam wynalazki no cóż każdy chce sie wyróżniać z tłumu... czy to modyfikując auta by wyglądały inaczej niż cała reszta lub właśnie tak jak ja kupując jakieś nietuzinkowe i rzadkie auto Jedyny warunek tylko i wyłącznie silnik benzynowy

A czemu pytam o wady tylko po to by kupując auto wiedzieć czego mogę się spodziewać bo prawdę mówiąc nawet wywalając 100K na nowe z salonu nie ma się pewności że zaraz go szlak nie trafi...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał Sajmon Zobacz post
    Brera akurat jest dla mnie takim wynalazkiem z tego względu, nadzwyczajnej w świecie jeździ ich po naszych ulicach mało
    Przy małych przebiegach i szukaniu czegoś ciekawego decydowałbym się jednak na 147 lub 156 GTA. A co tu dużo gadać - przejedziesz się jednym z tych modeli i już będziesz wiedział dlaczego.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Przy małych przebiegach i szukaniu czegoś ciekawego decydowałbym się jednak na 147 lub 156 GTA. A co tu dużo gadać - przejedziesz się jednym z tych modeli i już będziesz wiedział dlaczego.
    Jak zaznaczyłem kilka postów wyżej nie może być starsze jak 2007 a z tego co szukam wersja GTA w tym roczniku nie jest dostępna... a nawet jeśli to zapewne będzie to już silnik GM... model 156 no cóż jak wyżej

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał Sajmon Zobacz post
    z tego co szukam wersja GTA w tym roczniku nie jest dostępna... a nawet jeśli to zapewne będzie to już silnik GM...
    Nigdy żadne GTA nie miało "paździeża" od GM po maską GTA (156) możesz znaleźć co najwyżej z 2005 roku

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    Nigdy żadne GTA nie miało "paździeża" od GM po maską GTA (156) możesz znaleźć co najwyżej z 2005 roku
    Czyli temat modelu GTA mamy z głowy czyli cóż zostaje szukanie niezmordowanej wersji Brera 3.2 z EcoTeckiem pod maską

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

A dlaczego tylko modele po 2007?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Kwestie ubezpieczenia... to raz, a dwa dość już mam ujeżdżania prywatnych samochodów z wiekiem 10+

I może naiwne nadzieje, że stosunkowo młode auto nie będzie zdrowo wyjeżdżone chodź szczerze sam w to nie wierze