Tak. Nie przeglądałem tego linku, bo obecnie jestem daleko od domu i jak złapię wifi to sprawdzam i piszę na szybkości. Nadrobię lekturę jak wrócę. Rozumiem że WD40 załatwia sprawę? Będziemy próbowali :-)
Dzięki
Tak. Nie przeglądałem tego linku, bo obecnie jestem daleko od domu i jak złapię wifi to sprawdzam i piszę na szybkości. Nadrobię lekturę jak wrócę. Rozumiem że WD40 załatwia sprawę? Będziemy próbowali :-)
Dzięki
WD40 słabo smaruje, spróbuj z jakimś olejem.
Spróbuj Berner Syntetyczny smar penetrujący włazi wszędzie i dobrze się trzyma
Ok.
Wracam z trasy i zabieram się za to. Dzięki. Mam nadzieję że sprzęgło będzie miększe.
Dziwne... Miałem identyczny problem.
Aż zrobiło się chłodniej na zewnątrz, i przejechawszy 100 km, w pewnym momencie coś puściło na "pedale" i od tamtej pory chodzi lekko.
Aż dziwnie się jeździ, bo prawie 5 miesięcy, od kąd samochód posiadam, chodziło z oporem.
Witam. Oczywiście mam ten sam problem z twardym sprzęgłem , zakupiłem już ową tulejkę - cena w ASO Euromot 48 zł , i nawet pogawędziłem z jednym mechaniorem na ten temat . Oczywiście namawiał mnie aby samochód zostawić u nich , ponieważ jak stwierdził aby wymienić tulejkę należy zrzucić skrzynię - koszt robocizny 650 zł ... z tego co się orientuję to są chyba dwie takie tulejki - jedna , która jest ukryta w obudowie skrzyni , no i ta druga którą podobno można wymienić bez zrzucania skrzyni , a którą kolega OLIMAN ładnie pokazał na załączonych zdjęciach ( mógł tez opisać jak zrzucic łapkę i wyciągnać tuleję) Poza tym usiłuje obejrzeć zdjęcia które są na alfaowner ale trzeba się zarejestrować co tez uczyniłem jednak nie otrzymałem maila potwierdzającego rejestracje z ich strony (czekam juz drugi dzień). Pytanie brzmi czy samo założenie jednej tulejki górnej oraz nasmarowanie drugiej zdało u kogoś w stu procentach egzamin na dłuższą metę ?
Żeby wymienić górna tulejkę nie trzeba ściągać skrzyni, wystarczy wyjąć akumulator i podstawkę, rozpiąć seger na łapie i wyjąć łapę do góry. Mamy dostęp do tulejki, którą trzeba delikatnie podważyć i powinna wyjść. Żeby poskładać wszystko do kupy trzeba się siłować z wysprzęglikiem lub rozpiąc na nim seger i go troszkę cofnąć, żeby założyć łapę na swoje miejsce. Łapa jest na wieloklinie, który można założyć tylko w jeden sposób więc nie ma ryzyka pomyłki. Metoda ze smarowaniem może przynieść efekt tylko jak masz sprawny docisk oraz układ hydrauliczny.
kopia z alfaowner...
1) Engine cover off
2) Battery off
3) Fuse box taken off battery
tray
4) Battery tray off - this reveals what your after - the clutch actuator
arm.
5) Remove slave cylinder circlip...push back slave cylinder, having
taken the cap off
the clutch fluid bottle first.
6) Remove actuator arm
circlip - spray area with WD40
7) Prize off actuator arm from underneath. I
used a hammer to 'tap' it up
from below. When putting it back, it can only go
back in one ( the right ) position.
8) WD40 on plastic bush. Be careful here
as it can be fragile and break, take your time to let the WD40 penetrate, then
gently twist it back and
forth with molegrips to get moving. Then use small
screw driver to gently prize up and off. Clean and grease.
9) Clutch
shaft now revealed. Dribble about 2 table spoons of oil ( 3 in 1 will be OK ).
This
will drain down the shaft and lube the bearing below. Do NOT use a spray
oil, as it will get
on clutch plates causing them to slip. Leave for a few
hours.
10) Re-assemble
Ostatnio edytowane przez mateuszszar ; 08-10-2014 o 15:28
qrcze - to ja się męczę z tą przypadłością od początku jak autko posiadam a rozwiązanie takie proste? Aż nie chce mi się wierzyć. Na początek posmaruję tą tulejkę smarem silikonowym. Jak zda egzamin to ją wymienię na nową. Oczywiście sprzęgło, docisk był już u mnie wymieniony i tak jak ludziki piszą - przez miesiąc oki a potem powrót do twardego sprzęgła. Jedyny plus to oszczędność na tarczy sprzęgła - tak często nie chce się zmieniać haha
I ktoś rozwiązał problem?