Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Temat: Falujące obroty, a lewe powietrze

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Rafał Zobacz post
    zółty kolor to węzyk od filtra węglowego - musi być szczelny
    W takim razie, u mnie tam gdzie zaznaczyłem kolorem żółtym jest mała dziura, a raczej szczelina. Musiałbym wymienić ten wężyk w takim razie.

Cytat Napisał Rafał Zobacz post
    w lewym przednik nadkoli powyżej klaksonów masz filtr i sprawdz tam węzyki oraz wtyczkę na zaworku , również sprawdz wezyk obok filtra powietrza i obudowy przekażnika paliwa na zaworze podcisnienia.
    Sprawdzę jutro. Obejrzę jeszcze raz dokładnie wszystkie wężyki na spokojnie. W każdym bądź razie, lekką poprawę zaobserwowałem, jednak coś tam jeszcze nie hula jak powinno.

Dzięki i czekam na dalsze sugestie

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

A więc kolejny dzień i kolejne obserwacje.
    Dzisiaj zaobserwowałem również, że gdy odpalę auto, wcisnę leciutko dosłownie pedał gazu i trzymając go nieruchomo - obroty również falują. Czyli przypuśćmy trzymam obroty rzędu 1300rpm i ewidentnie widać na obrotomierzu jak wskazówka spada i po chwili znowu wskakuje na obroty, co również słychać po dźwięku pracy silnika.
    Może teraz ktoś ma jakieś sugestie, co to może być?

#EDIT.

Chyba się poddaję... Wężyk od filtra węglowego wymieniony, faktycznie jak przyłożyło się palec to było czuć, że zasysa powietrze, tak więc zdjąłem gumowe kolanko i założyłem gumowy przewód, jednak nadal bez zmian... Może odrobinkę poprawy, ale falowanie dalej występuje i nadal słychać jakby gdzieś zaciągało lewe powietrze. Wymieniłem również przewody podciśnieniowe (paliwowe) na listwie paliwowej, bo jeden już się przecierał - bez zmian. Czyszczenie przepustnicy, tak naprawdę również niewiele pomogło w temacie. Gdzieniegdzie pozakładałem nowe opaski zaciskowe, a stare poskręcałem - to również nie przyniosło pożądanego efektu. Filtry wymieniane pól roku temu, świece około miesiąc temu... Brak mi już pomysłów.
    Ostatnio edytowane przez Tytanowy ; 08-10-2014 o 16:18

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Po pierwsze jakie błędy odczytujesz z komputera?Czy masz zamontowaną instalację LPG?

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał NOE Zobacz post
    Po pierwsze jakie błędy odczytujesz z komputera?Czy masz zamontowaną instalację LPG?
    Jeden jedyny błąd jaki miałem, to był błąd "Czujnik Faz".
    LPG nie posiadam. Zalewałem już dodatki do czyszczenia wtrysków z Liqui Moly na próbę, przeganiałem auto w pełnym zakresie obrotów, próbowałem paliwa na różnych stacjach (orlen, lotos) i tak naprawdę poza świadomością i lepszym samopoczuciem, że zrobiłem może coś dobrego dla silnika nie zauważyłem.
    Szczerze to pomysły mi się skończyły, gdzie szukać problemu. Ewidentnie jak dla mnie, gdzieś jest lewe powietrze ponieważ słychać takie syczenie (albo coś podobnego) w momencie gdy obroty podskakują w górę. Chyba, że się mylę i jest to coś innego.